Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Φουντώνει η οργή για τους νεκρούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φουντώνει η οργή για τους νεκρούς

Καζάνι που βράζει θυμίζει τα τελευταία 24ωρα το Ιράν μετά την επίσημη παραδοχή των αρχών ότι το Boeing 737 της Ukraine International Airlines, που συνετρίβη την περασμένη Τετάρτη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του απ' το αεροδρόμιο της Τεχεράνης με προορισμό το Κίεβο παρασύροντας στον θάνατο και τους 176 επιβάτες του, καταρρίφθηκε κατά λάθος από πύραυλο της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας. Τέσσερις ώρες νωρίτερα οι ιρανικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει πυραυλική επίθεση κατά αμερικανικών βάσεων στο γειτονικό Ιράκ και η αντιαεροπορική άμυνα της Τεχεράνης βρισκόταν σε κόκκινο συναγερμό αναμένοντας πιθανά αμερικανικά αντίποινα.

Η οργή για το «ασυγχώρητο λάθος», όπως χαρακήρισε την κατάρριψη ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί, είναι ήδη ασυγκράτητη καθώς τα 147 θύματα της τραγωδίας ήταν πολίτες ιρανικής εθνικότητας ή καταγωγής. Οι περισσότεροι είχαν τελικό προορισμό τον Κανάδα όπου ταξίδευαν με την μοιραία πτήση μέσω Κιέβου. Από αυτούς οι 57 είχαν καναδικά διαβατήρια και οι υπόλοιποι ήταν φοιτητές, μόνιμοι κάτοικοι και τουρίστες. Ανάμεσά τους και η τραγική οικογένεια του Μορτζάν Ντανεσμάντ και της Πεντράμ Μουσαβί μαζί με τις δύο ανήλικες κόρες τους που ξεκληρίστηκε.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και χθες για τρίτη ημέρα στην Τεχεράνη εκφράζοντας την οργή και τον θυμό τους. «Σκότωσαν την ελίτ μας και την αντικατέστησαν με κληρικούς» φώναζε το πλήθος έξω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Σε παρόμοιες κινητοποιήσεις την Κυριακή ακούστηκαν συνθήματα όπως «Θάνατος στον δικτάτορα», μια αναφορά στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αλλά και συνθήματα κατά των Φρουρών της Επανάστασης.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν, κατά τα φαινόμενα, μέλη της παραστρατιωτικής Δύναμης Αντίστασης Μπασίτζ να επιτίθενται σε διαδηλωτές και στη συνέχεια να ακούγονται πυροβολισμοί. Η αστυνομία αρνείται πάντως ότι χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά κατά των διαδηλωτών. «Σε καμία περίπτωση αστυνομικοί δεν πυροβόλησαν, καθώς έχουν λάβει εντολές να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση" δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Χοσεΐν Ραχιμί.

Αν και μικρής κλίμακας, η ασυνήθιστη μαχητικότητα των διαδηλώσεων και ο αυθόρμητος χαρακτήρας τους έχουν δημιουργήσει την αίσθηση μιας άνευ προηγουμένου δυσαρέσκειας και δυσφορίας κατά του συστήματος εξουσίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με κάποιους να κάνουν ήδη παραλληλισμούς με την εξέγερση του 1979 κατά του καθεστώτος του Ρεζά Παχλεβί. «Όλοι είναι θυμωμένοι, όλοι είναι αναστατωμένοι. Δεν έχω δει έτσι τους Ιρανούς από το 1979, την εποχή της επανάστασης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεχρντάντ Αριανετζάντ, επικεφαλής της Tirgan, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που οργάνωσε χθες επιμνημόσυνη τελετή για τα θύματα της τραγωδίας στο Τορόντο.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια εντατική προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι επιχειρεί να συγκαλύψει την υπόθεση και υποσχόμενη «απονομή δικαιοσύνης ανεξαρτήτως οποιωνδήποτε περιστάσεων». «Ο κόσμος πρέπει να είναι βέβαιος ότι όλα τα νόμιμα δικαιώματα των εκλιπόντων και των οικογενειών τους θα γίνουν σεβαστά πλήρως και ότι το δικαστικό σύστημα είναι αποφασισμένο ως προς αυτό» τόνισε σχετικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Εμπραχίμ Ραϊσί.

Η Τεχεράνη διαψεύδει τώρα επίμονα ότι προσπάθησε να αποκρύψει την κατά λάθος κατάρριψη του ουκρανικού Boeing και ότι στη συνέχεια επιχείρησε να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία απ’ τον τόπο της συντριβής. Κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος παραδέχθηκε πάντως ότι το Κίεβο «αναγκάστηκε» αρχικά να αποστασιοποιηθεί από τα σενάρια περί κατάρριψης σε μια προσπάθεια οι Ουκρανοί ερευνητές να αποκτήσουν πρόσβαση στον τόπο της συντριβής. «Αν είχαμε πει αμέσως ότι το κατέρριψαν, δεν είμαι σίγουρος ότι θα μας επέτρεπαν να δούμε τα συντρίμμια, δεν θα μας άφηναν να κάνουμε ό,τι κάνουμε» δήλωσε σχετικά ο Ολέξι Ντανίνολφ, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας.

Τις εικασίες για καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων διέψευσε κατηγορηματικά και ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, ο οποίος κατέθεσε την Κυριακή σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του ιρανικού Κοινοβουλίου. «Δεν αγγίξαμε τίποτα (...) δεν μετακινήσαμε τα συντρίμμια του αεροσκάφους, δεν τροποποιήσαμε τη σκηνή (το σημείο πρόσκρουσης στο έδαφος), δεν μετακινήσαμε το σύστημα αεροπορικής άμυνας (απ' όπου εκτοξεύθηκε ο πύραυλος) ούτε τροποποιήσαμε τις ενδείξεις των ραντάρ» διαβεβαίωσε τους βουλευτές ο στρατηγός Σαλαμί.

"Η αλήθεια είναι ότι δεν είπαμε ψέματα. Ψέμα είναι να διαστρεβλώνεις την αλήθεια από πρόθεση και συνειδητά. Ψέμα είναι να αποκρύπτεις πληροφορίες. Ψέμα είναι να γνωρίζεις ένα γεγονός και να μην το λες ή να παραποιείς την πραγματικότητα» πρόσθεσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπιί. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα του πρεσβευτή της Βρετανίας στο Ιράν, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, ενήργησε κατά τρόπο "εντελώς αντιεπαγγελματικό και απαράδεκτο". Ο πρεσβευτής συνελήφθη προχθές για σύντομο χρονικό διάστημα καθώς συμμετείχε σε αγρυπνία για τα θύματα της τραγωδίας, από την οποία όμως αποχώρησε όταν, όπως είπε, πήρε πολιτική χροιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL