Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Ο Σάντσεθ ξεκινά με αυξήσεις μισθών και συντάξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Σάντσεθ ξεκινά με αυξήσεις μισθών και συντάξεων

Η νέα... γυναικοκρατούμενη και κοσμική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ανέλαβε καθήκοντα με 11 «υπουργίνες» και 11 υπουργούς που υποσχέθηκαν να σεβαστούν το σύνταγμα χωρίς την παρουσία θρησκευτικών συμβόλων στην τελετή ανάληψης. Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα Τρίτη για να προχωρήσει κυρίως στον διορισμό των γενικών γραμματέων και του ανώτατου πολιτικού προσωπικού των υπουργείων και να μεταθέσει ίσως στην τακτική του συνεδρίαση, την Παρασκευή, την υιοθέτηση των τριών πρώτων κοινωνικών μέτρων, την άνοδο από την 1η Ιανουαρίου του κατώτατου μισθού στα 1.000 από τα 900 ευρώ τον μήνα, την αύξηση των συντάξεων κατά 0,9% σε αντίθεση με το 0,25% του νόμου του Ραχόι και την αύξηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων κατά τουλάχιστον 2%.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και ο Αλμπέρτο Γκαρθόν έδωσαν ένα σαφές αντιφασιστικό μήνυμα στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων της κυβέρνησης, που συνδέεται άμεσα με τους αγώνες των δημοκρατικών Ισπανών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την αντιπαράθεση με το Vox. Ο Ιγκλέσιας και ο Γκαρθόν παρουσιάστηκαν χωρίς γραβάτα και με το κόκκινο τρίγωνο στο πέτο τους, το σύμβολο των κρατουμένων κομμουνιστών στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, για να αποδώσουν φόρο τιμής στους χιλιάδες Ισπανούς που δολοφονήθηκαν στο Μαουτχάουζεν και τα άλλα ναζιστικά στρατόπεδα.

Η νέα κυβέρνηση έχει 22 μέλη, 4 αντιπροέδρους και 18 υπουργούς, αποτελώντας τη δεύτερη πιο πολυάριθμη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση, με τις γυναίκες να έχουν όμως την πρωτοκαθεδρία καθώς αναλαμβάνουν τρεις από τις τέσσερις αντιπροεδρίες. Η νέες υπουργοί Ισότητας Ιρένε Μοντέρο και Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ αναφέρθηκαν σε «συμβούλιο με υπουργίνες», αντικαθιστώντας την κλασσική φράση του «συμβουλίου υπουργών». Τα υπουργεία θα πλαισιωθούν από 27 γενικές γραμματείες.

Ιγκλέσιας: Τα κινήματα των πλατειών απέδειξαν ότι «ναι», μπορούμε

Η αίσθηση ότι το κίνημα των πλατειών των Αγανακτισμένων δικαιώθηκε, γιατί κατάφερε να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα, ήταν χθες εμφανής σε ένα μεγάλο μέρος των πολιτών και κυρίως των νέων που ξεκίνησαν από την Πουέρτα δελ Σολ και τις εκατοντάδες πλατείες της Ισπανίας για να αλλάξουν ριζικά τη χώρα και τις ζωές των ανθρώπων της.

«Ναι, μπορούμε. Ευχαριστούμε τα κοινωνικά κινήματα που υπερασπίστηκαν την τελευταία δεκαετία την κοινωνική δικαιοσύνη. Τα κοινωνικά κινήματα θα είστε το σημείο αναφοράς της αντιπροεδρίας των Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Μη σταματήσετε να μας κάνετε κριτική και να μας ασκείτε πιέσεις. Πρέπει να υπάρχει διάλογος, να μας τίθενται ερωτηματικά και μετά να ακούμε. Θα εργαστώ για να έχουμε μια δεκαετία δημοκρατικής συνταγματικότητας και να αποτελέσουμε άξονα αναφοράς της εφικτής ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΟΗΕ», τόνισε ο Ιγκλέσιας αναφερόμενος στο σύνθημα των Αγανακτισμένων και του Podemos «ναι, μπορούμε», αμέσως μετά την παραλαβή του επίσημου υπουργικού χαρτοφύλακα από την α' αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο.

«Είναι τιμή μας να εργαστούμε με τους συντρόφους του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε μια κυβέρνηση που, όπως είπε ο πρόεδρος της κυβέρνησης, θα έχει πολλές φωνές, αλλά θα στηρίζεται στις αρχές της συντροφικότητας και την ομαδική εργασία. Ευχαριστώ τον Σάντσεθ για τη γενναιοδωρία του και την οπτική του για μια πλουραλιστική κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιγκλέσιας.

Γκαρθόν: «Ναι, μπορούμε να φτιάξουμε μια δικαιότερη Ισπανία»

«Σας ευχαριστούμε γιατί με τους αγώνες σας καταστήσατε δυνατό το σημερινό γεγονός, ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες. Θα τα δώσουμε όλα για να έχει αυτή η χώρα μια εξαιρετική πορεία. Αυτή η κυβέρνηση θα αποδείξει ότι 'ναι', μπορούμε», τόνισε ο Γκαρθόν αναλαμβάνοντας το υπουργείο Κατανάλωσης.

«Ευχαριστούμε όσους αγωνίστηκαν για τις δημοκρατικές κατακτήσεις, τους επώνυμους και τους ανώνυμους, αυτούς που έκαναν θυσίες, όλους και όλες που αγωνίστηκαν για να διευρύνουμε τη δημοκρατία. Ευχαριστούμε όλα τα στελέχη της Αριστεράς, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τους εργαζόμενους αυτής της χώρας και αυτούς που υπερασπίζονται τις δημόσιες υπηρεσίες από τους χώρους εργασίας τους», υπογράμμισε ο Γκαρθόν.

«Η υπεράσπιση των δημοσίων υπηρεσιών είναι αναγκαία για μια πιο δίκαιη κοινωνία, στόχος που θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε με αυτή την κυβέρνηση, με την πεποίθηση ότι είναι δυνατόν να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων και να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες με τις οποίες προσπαθούν να μας πείσουν ότι το μίσος εξαπλώνεται. Ερχόμαστε για να λύσουμε προβλήματα και από το υπουργείο Κατανάλωσης θα τα δώσουμε όλα για ένα λαμπρό μέλλον και όχι για τις σκοτεινές νύχτες που ήθελαν να μας οδηγήσουν. Με αυτή την κυβέρνηση θα αποδείξουμε ότι ναι, μπορούμε», κατέληξε ο Γκαρθόν αναλαμβάνοντας το υπουργείο Κατανάλωσης.

Ντίαθ: Πρόκληση η καταπολέμηση του πρεκαριάτου

«Το πρεκαριάτο αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα και η κυβέρνηση θα το καταπολεμήσει με συγκεκριμένα μέτρα ξεκινώντας από την κατάργηση της εργατικής μεταρρύθμισης του Ραχόι», τόνισε η νέα υπουργός Εργασίας της κομμουνιστικής Αριστεράς Γιολάντα Ντίαθ, ζητώντας τον κοινωνικό διάλογο για την επαναφορά των δικαιωμάτων των εργαζομένων που καταστρατηγήθηκαν την περίοδο της κρίσης.

Μοντέρο: Νέα Διεύθυνση Σεξουαλικής Διαφορετικότητας και ΛΟΑΤΚΙ

Η υπουργός Ισότητας Μοντέρο ανακοίνωσε τη δημιουργία της νέας Διεύθυνσης Σεξουαλικής Διαφορετικότητας και ΛΟΑΤΚΙ, στην οποία διόρισε επικεφαλής την ακτιβίστρια της Αριστεράς Μπότι Γκαρθία Ροντρίγκο.

«Θα τα δώσουμε όλα για να βάλουμε τη ζωή των γυναικών και των ανθρώπων στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Αυτό το υπουργείο θα συνεχίσει τις πολιτικές ισότητας. Θα είναι το υπουργείο για τις επισφαλείς εργαζόμενες, τις γιαγιάδες, αυτές που δεν υπάρχουν πια, για τις εργαζόμενες στο νοικοκυριό τους, γι' αυτές που υπερασπιστήκαμε και υπερασπιζόμαστε καθημερινά για το δικαίωμά τους στη ζωή. Το υπουργείο είναι γι' αυτές τις γυναίκες», τόνισε η Μοντέρο αναλαμβάνοντας το υπουργείο Ισότητας καθιστώντας σαφές ότι «ο φεμινισμός θα δώσει την απάντηση που αναλογεί στις δυνάμεις της αντίδρασης», χωρίς όμως να αναφέρει ρητά το φασιστικό και σεξιστικό Vox.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL