Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Αμερικανική δικαιοσύνη...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμερικανική δικαιοσύνη...

Κεντρικό θέμα της προεκλογικής καμπάνιας Τραμπ αποτελεί πλέον η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να αναφέρεται ήδη σε αυτήν ως τυπικό παράδειγμα “αμερικανικής δικαιοσύνης”.

Στην προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης στο Τολέδο του Οχάιο ο Ντόναλντ Τραμπ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του τόσο στους λόγους εξόντωσης του Ιρανού αξιωματούχου όσο και στις επικρίσεις των Δημοκρατικών ότι υπερέβη για μία ακόμη φορά τις προεδρικές εξουσίες με το να δράσει χωρίς να ενημερώσει το Κογκρέσο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος κατηγόρησε τον Σουλεϊμανί ότι οργάνωσε τις διαδηλώσεις που στις αρχές του μήνα κατέληξαν στην επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη. Υποστήριξε μάλιστα ότι, αν ο ίδιος δεν έδινε τη διαταγή για την αποστολή πεζοναυτών προκειμένου να προστατευτεί το προσωπικό της πρεσβείας, θα είχαν επαναληφθεί τα γεγονότα του 2011 στη Βεγγάζη της Λιβύης που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο του Αμερικανού πρεσβευτή.

“Την προηγούμενη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες για μία ακόμη φορά ανέλαβαν τολμηρή και αποφασιστική δράση προκειμένου να σωθούν ζωές Αμερικανών και να αποδοθεί αμερικανική δικαιοσύνη” τόνισε χαρακτηριστικά ο Τραμπ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Σουλεϊμανί σχεδίαζε και άλλες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πρεσβειών. “Ομως τον σταματήσαμε μια και καλή” είπε κάτω από δυνατά χειροκροτήματα και ζητωκραυγές.

Ο Τραμπ δεν θα μπορούσε βέβαια να μην αναφερθεί και στα ιρανικά αντίποινα για τη δολοφονία Σουλεϊμανί. Υποστήριξε ότι ήταν έτοιμος να δώσει την εντολή για τη δέουσα στρατιωτική απάντηση, αλλά άλλαξε γνώμη όταν πληροφορήθηκε ότι δεν σκοτώθηκαν Αμερικανοί.

Μετέφερε μάλιστα νοερά το ακροατήριό του από το Τολέδο του Οχάιο στον Λευκό Οίκο αναπαριστώντας τον διάλογο στο απόγειο της κρίσης. “Μας χτύπησαν με 16 πυραύλους και τότε είπα: 'Πόσοι;'. Ήμασταν έτοιμοι να απαντήσουμε. Είπα 'πόσοι;'. 'Πόσοι σκοτώθηκαν; Πόσοι τραυματίστηκαν;'. 'Κύριε, κανείς. Κανείς. Είχαμε καλό σύστημα προειδοποίησης. Κανείς'. 'Πόσοι τραυματίστηκαν;'. 'Κανείς, κύριε'".

Η δραματική εξιστόρηση σταμάτησε σε αυτό το σημείο και ο Τραμπ έδωσε στο κοινό τις απαραίτητες εξηγήσεις για την απρόσμενα μετριοπαθή στάση του. "Έτσι δεν κάναμε τίποτε. Ήμασταν έτοιμοι. Ήμασταν έτοιμοι. Δεν ήθελα να το κάνω. Αλλά ήμασταν έτοιμοι” είπε. “Δεν έχετε ιδέα. Πολλοί άνθρωποι στάθηκαν πάρα πολύ τυχεροί” πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Δημοκρατικούς, που το βράδυ της Πέμπτης πέρασαν ψήφισμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων που υποχρεώνει τον Πρόεδρο να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου προτού κάνει οτιδήποτε που θα μπορούσε να κλιμακώσει περισσότερο την ένταση με το Ιράν.

Υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε να έχει ενημερώσει το Κογκρέσο προτού δώσει το “πράσινο φως” για την εκτέλεση του Σουλεϊμανί καθώς η πληροφορία θα είχε διαρρεύσει στον Τύπο θέτοντας σε κίνδυνο την επιχείρηση. “Ήταν κακός άνθρωπος” συνέχισε για τον Σουλεϊμανί. “Και παρ' όλα αυτά βλέπω τους αριστερούς εξτρεμιστές Δημοκρατικούς να αγανακτούν για την εξόντωση αυτού του φρικτού τρομοκράτη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL