Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Κίνημα Πέντε Αστέρων / Κίνημα Πέντε Αστέρων: «Εξέγερση» των γερουσιαστών εναντίον Ντι Μάιο και Καζαλέτζιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνημα Πέντε Αστέρων / Κίνημα Πέντε Αστέρων: «Εξέγερση» των γερουσιαστών εναντίον Ντι Μάιο και Καζαλέτζιο

Η εποχή της παντοκρατορίας του Λουίτζι Ντι Μάιο και του Ντάβιντε Καζαλέτζιο στο Κίνημα Πέντε Αστέρων (Κ5Α) φαίνεται ότι τελείωσε ανεπιστρεπτί μετά την... εξέγερση των γερουσιαστών που απαιτούν μια ηγεσία «από έναν δημοκρατικά εκλεγμένο συλλογικό οργανισμό» σε ένα «κίνημα» που αντιμετωπίζει τη διαρκή διαρροή των βουλευτών και των γερουσιαστών του και μια τραγική αιμορραγία ψήφων που μπορεί να το οδηγήσει σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά στις περιφερειακές εκλογές της Εμίλια Ρομάνια και της Καλαβρίας, που θα πραγματοποιηθούν στις 26 Ιανουαρίου και που πιθανώς θα προδικάσουν τόσο το μέλλον του Ντι Μάιο όσο και την πορεία του «κινήματος» στις υπόλοιπες έξι περιφερειακές αναμετρήσεις και τις εκλογές σε 1.073 δήμους το 2020.

Η Λέγκα του Σαλβίνι εκτιμά ότι μια εκλογή ήττα του Δημοκρατικού Κόμματος στην περιφέρεια της «κόκκινης» Μπολόνια θα πυροδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της κυβέρνησης Κόντε. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης του Δημοκρατικού Κόμματος και των συμμάχων του κυμαίνεται στο 45% με 49%, η υποψήφια της Δεξιάς και Ακροδεξιάς στο 43% με 47%, ενώ ο υποψήφιος του Κ5Α κυμαίνεται στο 4% με 6% στην τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η SWG.

Η «εξέγερση» των γερουσιαστών του Κ5Α εναντίον του Ντι Μάιο θα έχει προφανώς επιπτώσεις και στην εξωτερική πολιτική της χώρας, γιατί είναι σαφές ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να καταναλώσει πολύ χρόνο και κόπο για να διασφαλίσει το... κεφάλι του στο «κίνημα» και να μπορέσει παραμείνει... υπουργός.

Η «εξέγερση» των γερουσιαστών του Κ5Α οδήγησε στην υιοθέτηση ενός ντοκουμέντου πέντε σημείων για την εσωτερική οργάνωση του πολιτικού οργανισμού, ζητώντας στην πράξη το τέλος της πολιτικής ηγεσίας από έναν και μόνο ηγέτη, τον Ντι Μάιο, και μια άμεση δημοκρατικοποίηση του «κινήματος», ξεκινώντας από το... άδειασμα του Καζαλέτζιο από τον έλεγχο ή, καλύτερα, την ανεξέλεγκτη διαχείριση της ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Ρουσό, για την οποία ο Καζαλέτζιο έχει βρεθεί στο στόχαστρο εντός και εκτός του «κινήματος» για χειραγώγηση των ερωτήσεων και των αποτελεσμάτων στις εσωτερικές διαδικασίες του «iΚ5Α».

Οι γερουσιαστές ανάγκασαν τον Ντι Μάιο και τον Καζαλέτζιο να αποδεχθούν τη διοργάνωση ενός είδος συνεδρίου από τις 13 έως τις 15 Μαρτίου, πιθανώς στην Ασίζη, όπου θα πραγματοποιηθεί θεσμικά ο διαχωρισμός των αιρετών και των κομματικών αξιωμάτων και η απομάκρυνση του Καζαλέτζιο από την Πλατφόρμα Ρουσό, που θα αποτελέσει ιδιοκτησία του «κινήματος» και θα διαχειρίζεται με συλλογικό τρόπο.

Το ντοκουμέντο των γερουσιαστών δεν αμφισβητεί σε καμία περίπτωση τη στρατηγική σημασία της κυβέρνησης Κόντε και τη συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα, παρά την κριτική ότι ο Κόντε νομοθετεί με τις διαδικασίες διαταγμάτων και του... κατεπείγοντος.

Οι γερουσιαστές προβάλλουν ρητά το αίτημα «του πλήρους διαχωρισμού των εσωτερικών αξιωμάτων του Κινήματος από αυτών της κυβέρνησης» και αναγνωρίζουν ότι σήμερα η Πλατφόρμα Ρουσό «αποτελεί ένα εξωτερικό σώμα προς το Κ5Α. Η διαχείρισή της πρέπει να περάσει κάτω από το Κ5Α και να πραγματοποιείται με δημοκρατικές μεθόδους», δύο σημεία που αποτελούν κήρυξη ενός ανοικτού πολέμου εναντίον του Ντι Μάιο και του Καζαλέτζιο.

Οι γερουσιαστές ζητούν επίσης την εκλογή των οργανώσεων του «κινήματος» με δημοκρατικές διαδικασίες, την αποκέντρωση στη διοίκησή του και την επιστροφή στις αρχικές διακηρύξεις του, ενώ για να αποφύγουν εσωτερικές τριβές δεν πραγματοποίησαν ψηφοφορίες και το ντοκουμέντο δεν υπογράφεται από κανέναν γερουσιαστή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL