Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Μάριο Σεντένο: / Μάριο Σεντένο: Η Πορτογαλία σταμάτησε να ζει χρεώνοντας τους νέους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάριο Σεντένο: / Μάριο Σεντένο: Η Πορτογαλία σταμάτησε να ζει χρεώνοντας τους νέους

«Η Πορτογαλία σταμάτησε να ζει χρεώνοντας με φόρους το μέλλον των μελλοντικών γενεών. Φέτος είχαμε ένα πλεόνασμα, το πρώτο στη δημοκρατική ιστορία της χώρας. Ο φετινός είναι ένας προϋπολογισμός για τη νεότερη γενιά», τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο από το βήμα της βουλής πριν τη δεύτερη καταρχήν ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2020.

Το Μπλόκο της Αριστεράς, το Πορτογαλικό ΚΚ, οι Πράσινοι και το κόμμα των ζωόφιλων PAN δήλωσαν ότι θα απέχουν και στη δεύτερη ψηφοφορία, τονίζοντας με διαφορετικούς τόνους ότι περιμένουν από την κυβέρνηση να υποχωρήσει στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν για να βρεθεί ένας συμβιβασμός που θα δώσει τη θετική ψήφο της Βουλής στον πρώτο προϋπολογισμό του Αντόνιο Κόστα χωρίς μια συμφωνία στήριξης της κυβέρνησής του από τα δύο κόμματα της Αριστεράς.

Ο Σεντένο υπογράμμισε ότι το πλεόνασμα στο 0,2% του ΑΕΠ που προβλέπεται για το 2020 «αποτελεί συνώνυμο της αξιοπιστίας της πολιτικής της κυβέρνησης, που κατάφερε να έχουμε τα χαμηλότερα ελλείμματα της δημοκρατίας και τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας εικοσαετίας».

«Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 38 δισ. ευρώ από το 2015, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 12 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα, οι πραγματικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 28%, σε διπλάσιες από αυτές που καταγράφηκαν στην Ευρωζώνη, και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 21%, σε υψηλότερα ποσοστά από τη μέση αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου για την ίδια περίοδο», συμπλήρωσε ο Σεντένο, για να διαχωρίσει την κατάσταση στην Πορτογαλία από την ανάληψη της κυβέρνησης από τον Κόστα τον Οκτώβριο του 2015 και την προηγούμενη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του δεξιού PSD.

«Ο προϋπολογισμός προβλέπει επιπλέον 1,1 δισ. για τη μείωση των ανισοτήτων και της φτώχειας, επιπλέον 700 εκατ. για επενδύσεις, επιπλέον 720 εκατ. για αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο και επιπλέον 941 εκατ. στην Υγεία», υπογράμμισε ο Σεντένο.

«Ο προϋπολογισμός δεν είναι γραφείο στοιχημάτων, αλλά η αξιολόγηση των προτεραιοτήτων και η προετοιμασία για τη λήξη των αποφάσεων. Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο καλύτερος από τους προηγούμενους, γιατί η Πορτογαλία βρίσκεται σε καλύτερη θέση και οι Πορτογάλοι ζουν καλύτερα από πριν», κατέληξε ο Σεντένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL