Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Ισπανία: Νέα κυβέρνηση με τέσσερις αντιπροέδρους και τέσσερις υπουργούς της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Νέα κυβέρνηση με τέσσερις αντιπροέδρους και τέσσερις υπουργούς της Αριστεράς

Η νέα κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ αρχίζει να αποκτά ένα έντονο γυναικείο προφίλ μετά την απόφαση του πρωθυπουργού της Ισπανίας να ανακοινώσει ότι θα διορίσει τέσσερις αντιπροέδρους, εκ των οποίων οι τρεις θα είναι γυναίκες.

Ως πρώτη αντιπρόεδρος θα αναλάβει η Κάρμεν Κάλβο με αρμοδιότητες την Προεδρία της Κυβέρνησης, τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, τη Δημοκρατική Μνήμη και το κοσμικό κράτος. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας θα αναλάβει δεύτερος αντιπρόεδρος για θέματα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και την Ατζέντα 2030. Η Νάδιε Καλβίνιο τρίτος αντιπρόεδρος για τα θέματα Οικονομίας και συντονισμού των αρμόδιων υπουργείων και η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα την τέταρτη αντιπρόεδρος, με αρμοδιότητα, εκτός της κλιματικής κρίσης, και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Το Podemos πάντως υπογράμμισε με «έκπληξη» ότι κατά τη διάρκεια των δίμηνων διαπραγματεύσεων οι Σοσιαλιστές δεν είχαν προτείνει μια τέταρτη θέση αντιπροέδρου προειδοποιώντας ότι πρόκειται για μια μονομερή απόφαση του Σάντσεθ. Η πλήρης σύνθεση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα από τον Σάντσεθ.

Η Αριστερά θα αναλάβει τέσσερα υπουργεία, με την Ιρένε Μοντέρο να αναλαμβάνει το υπουργείο Ισότητας, τον κοινωνιολόγο και διανοούμενο Μανουέλ Καστέλς το υπουργείο Πανεπιστημίων, τον κομμουνιστή συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν το υπουργείο Κατανάλωσης και την επίμαχη διαχείριση του θέματος των στοιχημάτων και των τυχερών παιχνιδιών και την κομμουνίστρια της Αριστεράς της Γαλικίας του Galicia En Comun Γιολάντα Ντίαθ να τρομοκρατεί την ομοσπονδία βιομηχάνων CEOE γιατί θα αναλάβει το επίσης επίμαχο υπουργείο Εργασίας.

Ο Σάντσεθ κάλεσε τηλεφωνικά τον πρόεδρο της Καταλωνίας Κιμ Τόρα για να συμφωνήσουν να συναντηθούν αμέσως μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα, με τον Σάντσεθ να δηλώνει «ειλικρινή θέληση για διάλογο» για την «επίλυση» του Καταλανικού.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο έχουν διοριστεί συντηρητικοί έως ακροδεξιοί δικαστές από την κυβέρνηση Ραχόι, έριξε βενζίνη στη φωτιά στο Καταλανικό απορρίπτοντας ομόφωνα το αίτημα της υπεράσπισης του φυλακισμένου Καταλανού ηγέτη Οριόλ Χουνκέρας για προληπτική διακοπή της ποινής του, στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αναγνωρίζουν ότι ως ευρωβουλευτής έχει ασυλία.

Ο γενικός εισαγγελέας της Βολιβίας Χουάν Λαντσίπα ενημέρωσε την υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Μαργκαρίτα Ρόμπλες και τις αρμόδιες ισπανικές αρχές ότι θα ζητήσει μεταξύ άλλων από τον ηγέτη του Unidas Podemos Ιγκλέσιας, από τα ιδρυτικά μέλη του Podemos Ινίχο Ερεχόν και Χουάν Κάρλος Μονεδέρο και τον Σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο να καταθέσουν ως μάρτυρες για τις σχέσεις τους με τον Έβο Μοράλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL