Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Χλιαρή απάντηση της Ε.Ε. στη δολοφονία του Σουλεϊμανί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χλιαρή απάντηση της Ε.Ε. στη δολοφονία του Σουλεϊμανί

Απάντηση στην κρίση που έχει ξεσπάσει μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί με αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη αναζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Σε αυτό το πλαίσιο, όμως, η Ε.Ε. φαίνεται να καταβάλλει προσπάθεια να μη βρεθεί απέναντι στις ΗΠΑ, αφού σε καμία ανακοίνωση δεν αναφέρεται το όνομά του Ντόναλντ Τραμπ, παρ’ όλο που ο Αμερικανός Πρόεδρος ήταν αυτός που πρώτος αποχώρησε το 2018 από την Πυρηνική Συμφωνία με το Ιράν. Η εν λόγω συμφωνία ήταν αποτέλεσμα των διπλωματικών προσπαθειών της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για περισσότερο από μία δεκαετία.

Το Ιράν πρέπει να συμμορφωθεί με τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας την «ανησυχία» της Ένωσης μετά την ανακοίνωση του Ιράν ότι δεν θα τηρεί πλέον το όριο που θέτει το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA).

«Από ευρωπαϊκής πλευράς, είναι σημαντικό για το Ιράν να επανέλθει στη συμφωνία αυτή. Οφείλουμε να πείσουμε το Ιράν ότι αυτό είναι επίσης προς το δικό του συμφέρον», επισήμανε η φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις επαφές της στη Μέση Ανατολή για να αποκλιμακωθούν οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ε.Ε. «έχει οικοδομήσει πολύ αξιόπιστους διαύλους επικοινωνίας σχεδόν με όλους τους παράγοντες στην περιοχή», είπε.

Χθες, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα της Λιβύης και, σύμφωνα με τον ύπατο εκπρόσωπο, δεν έγινε συζήτηση για το Ιράν. Το θέμα αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ενημέρωσε ο ίδιος.

Παρ' όλ' αυτά, ενόψει της συνάντησης στις Βρυξέλλες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά τον θάνατο του Σουλεϊμανί και σημείωσε ότι ένας πόλεμος με το Ιράν θα ωφελούσε μόνον τους ισλαμιστές μαχητές στη Μέση Ανατολή.

"Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις με το Ιράν και να διασφαλίσουμε σε σχέση με το Ιράκ ότι δεν θα χάσουμε τα κέρδη που δύσκολα εξασφαλίσαμε κατά του Ισλαμικού Κράτους", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε, από την πλευρά του, πως το Βερολίνο δεν μπορεί να δεχθεί την απόφαση του Ιράν να αγνοήσει τα όρια μιας συμφωνίας για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει. «Αυτό που ανακοίνωσε το Ιράν δεν είναι, πιστεύουμε, η σωστή πορεία και άρα πρέπει να βρούμε μια κοινή απάντηση», είπε ο Μάας, μετά τη συνάντησή του με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Βρετανίας στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται, τέλος, ότι, σε συνέχεια της δολοφονίας του Σουλεϊμανί, η Γερμανία αποφάσισε να μειώσει τις δυνάμεις της στο Ιράκ για λόγους ασφαλείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL