Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Της Εβδομάδας / Το σκάνδαλο Ματζνέφ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Της Εβδομάδας / Το σκάνδαλο Ματζνέφ...

Την υποκρισία και την ανοχή στην παιδοφιλία από ορισμένους κύκλους της γαλλικής διανόησης στο πρόσφατο παρελθόν (κυρίως τις δεκαετίες του 1970, του 1980 αλλά και του 1990) φέρνει στο προσκήνιο το βιβλίο της Βανεσά Σπρινγκορά, “Συναίνεση”. Στις 216 σελίδες του η Σπρινγκορά φέρνει, για πρώτη φορά, στο προσκήνιο ένα γνωστό αλλά ποτέ καταγγελθέν σκάνδαλο. Τις σχέσεις του συγγραφέα Γκαμπριέλ Ματζνέφ με ανήλικους, κορίτσια και αγόρια, που συχνά αναζητούσε έξω από τα σχολεία τους.

Η ίδια, σε ηλικία 14 ετών, είχε σχέση με τον 50χρονο τότε συγγραφέα, κατά τη δεκαετία του 1980. Ο Ματζνέφ το 1974 είχε εκδώσει το “Οι κάτω των 16 ετών”, όπου περιέγραφε αναλυτικά τις σχέσεις του -, τότε αναφερόταν, μεταξύ άλλων, και στη “Βανεσά”... Το ίδιο είχε κάνει αναλυτικά και στα ημερολόγιά του. Μια στάση που γνώριζαν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, καθώς ο Ματζνέφ μετείχε συχνά σε λογοτεχνικές εκπομπές, όπως οι “Αποστρόφ” που παρουσίαζε επί χρόνια ο δημοσιογράφος Μπερνάρ Πιβό στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης.

Το 1990, σε ένα τέτοιο πάνελ, η μόνη επικριτική, εναντίον του, φωνή ήταν εκείνη της Καναδέζας φεμινίστριας συγγραφέα Ντενίζ Μπομπαρντιέ, που κατήγγειλε το παιδοφιλικό περιεχόμενο του βιβλίου του, αλλά και την ανοχή των γαλλικών λογοτεχνικών κύκλων...

Από την πλευρά του ο Μπερνάρ Πιβό (σήμερα έχει πλέον αποσυρθεί από την τηλεόραση), μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, ζήτησε δημόσια συγγνώμη για το γεγονός ότι, στην εκπομπή του, “δεν βρήκε τις σωστές λέξεις” απέναντι στον προσκεκλημένο του συγγραφέα. Ο ίδιος επιχείρησε να εξηγήσει ότι “μετά τον Μάη του 1968 και το κεντρικό του σύνθημα “απαγορεύονται οι απαγορεύσεις”, βιβλία όπως αυτά του Ματζνέφ εκδίδονταν χωρίς παρέμβαση της Δικαιοσύνης, χωρίς καν να διαμαρτυρηθούν οι οργανώσεις προστασίας των παιδιών και της οικογένειας”.

Σήμερα ο 83χρονος πλέον Ματζνέφ καταγγέλλει “άδικες επιθέσεις” εναντίον του, ενώ αναφέρεται στην “ομορφιά του έρωτα που ζήσαμε, η Βανεσά κι εγώ” προκαλώντας νέες αντιδράσεις...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL