Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Αυστραλία: / Αυστραλία: Όταν η οικολογική και κλιματική κρίση μετατρέπονται σε εθνική κρίση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυστραλία: / Αυστραλία: Όταν η οικολογική και κλιματική κρίση μετατρέπονται σε εθνική κρίση

Αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή, εκτεταμένη και μη αντιμετωπίσιμη πλέον με ανθρώπινα μέσα, οικολογική καταστροφή και επείγουσα κλιματική κρίση βρίσκεται η ήπειρος της Αυστραλίας. Η κατάσταση σε επίπεδο διαχείρισης, η ολιγωρία αντίδρασης της ομοσπονδιακής δεξιάς κυβέρνησης αλλά και η φανερή απροθυμία της να λάβει δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής παραπέμπουν σε μια δραματική εθνική κρίση.

Εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες σε πολλά σημεία της ενδοχώρας εδώ και εβδομάδες κατακαίοντας τη χαρακτηριστική χαμηλή βλάστηση του αυστραλιανού τοπίου και αφανίζοντας την πλούσια πανίδα και χλωρίδα του, ενώ ο παρατεταμένος καύσωνας έχει στείλει τον υδράργυρο σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς, απειλώντας άμεσα και σοβαρά τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, τη μοναδική βιοποικιλότητα της «αποκομμένης» ηπείρου και φυσικά ανθρώπινες ζωές. Στη Νέα Νότια Ουαλία, περιβαλλοντική οργάνωση υπολόγισε σε περισσότερα από 2.000 τα κοάλα που αφανίστηκαν φέτος, όταν κάηκε το ένα τρίτο του φυσικού τους περιβάλλοντος.

Πυρκαγιές ξεσπούν κάθε χρόνο στην Αυστραλία την άνοιξη και το καλοκαίρι (στο νότιο ημισφαίριο), αλλά φέτος το φαινόμενο εκδηλώθηκε πρόωρα και ήταν ιδιαίτερα έντονο, με τις φλόγες να έχουν ήδη κατακάψει βλάστηση έκτασης ίσης με το Βέλγιο και το τοξικό νέφος να καλύπτει σχεδόν μόνιμα πολλές πόλεις της ανατολικής Αυστραλίας. Οι επιστήμονες αποδίδουν τη σφοδρότητα των φαινομένων σε έναν συνδυασμό παραγόντων, κυρίως στις ασθενείς βροχοπτώσεις, τις ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες και τους ισχυρούς, ξηρούς ανέμους.

Οι χιλιάδες πυροσβέστες και εθελοντές δασοπυροσβέστες που δίνουν μάχη με τις φλόγες από τα τέλη Σεπτεμβρίου, παλεύοντας με πύρινα μέτωπα πολλά από τα οποία καλύπτουν εκτάσεις μεγέθους όσο ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών (!), έχουν εξαντλήσει ήδη τα όρια της αντοχής τους.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, που, όπως αποκαλύφθηκε χθες προκαλώντας την οργή της κοινής γνώμης, έκανε διακοπές στη... Χαβάη με την οικογένειά του την ώρα που το Σίδνεϊ πνίγονταν στους καπνούς και η χώρα είχε παραδοθεί στον πύρινο εφιάλτη, αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του αποκλείοντας συνάντηση με τους επικεφαλής των πολιτειακών πυροσβεστικών δυνάμεων, κυρίως όμως αρνούμενος να αποζημιώσει τους χιλιάδες εθελοντές δασοπυροσβέστες που μάχονται με αυτοθυσία κατά των πυρκαγιών εδώ και μήνες.

Η επιστροφή του από το εξωτικό νησί όχι μόνο δεν ηρέμησε τα πνεύματα, αλλά αντιθέτως τα όξυνε. Μία από τις πρώτες κινήσεις του ύστερα από μια σύντομη περιοδεία του στα πύρινα μέτωπα ήταν να ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να αλλάξει πολιτική σε σχέση με την κλιματική αλλαγή αλλά και να σπεύσει να διαψεύσει ότι υπάρχει ενδοκυβερνητικό ρήγμα, καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει διαχωρίσει τη θέση του και ζητά την άμεση λήψη μέτρων.

Βιομηχανία άνθρακα

Ο Μόρισον πέρασε μάλιστα στην αντεπίθεση, επαναλαμβάνοντας ότι δεν αλλάζει πολιτική λόγω του «πανικού» και διακηρύσσοντας ότι θα ήταν «ανεύθυνο» να γίνουν μειώσεις στη βιομηχανία άνθρακα της χώρας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση. Ως γνωστόν, το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών άνθρακα -μία από τις πηγές ενέργειας που εκλύει το μεγαλύτερο ποσοστό αερίων του θερμοκηπίου- προέρχεται από την Αυστραλία, όπου ο κλάδος της εξόρυξης άνθρακα προσφέρει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. «Δεν θα στερήσω την εργασία από χιλιάδες Αυστραλούς εγκαταλείποντας τους παραδοσιακούς τομείς» τόνισε ο 51χρονος πρωθυπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Seven Network. «Δεν θα δεσμευτούμε στους ανεύθυνους, καταστροφικούς για την εργασία και βλαπτικούς για την οικονομία μας στόχους που μας ζητούνται» κατήγγειλε σε άλλες δηλώσεις του στο Channel 9.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η χώρα του θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 26% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005 έως το 2030, αλλά η υπόσχεση αυτή δεν φαίνεται να ικανοποιεί πολλούς.

Όλο και περισσότεροι Αυστραλοί κατηγορούν την κυβέρνηση για αδράνεια στο θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και οι επικρίσεις τους εντείνονται καθώς οι θερμοκρασίες στη χώρα έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα. Με το θερμόμετρο να κινείται σε πολλά σημεία της αυσταλιανής ηπείρου, ακόμα και παραθαλάσσια, στους 42 βαθμούς, η άγρια ζωή αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου πρόκληση. Ακόμη και τα καγκουρό, μολονότι δεν ανήκουν σε ένα είδος που είναι γνωστό για τις κολυμβητικές του ικανότητες, αναζητούν μέρη με νερό, συνήθως στη φύση, εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης, δεν διστάζουν όμως να καταφύγουν ακόμη και σε πισίνες σπιτιών.

Στην πολιτεία της Βικτόρια, ένας χρήστης του Twitter, ο Μπιλ Ουάλας, ανάρτησε χθες φωτογραφίες με παπαγάλους κακατούα που φαίνεται να έχουν πεθάνει από θερμοπληξία. "Το θερμόμετρο που έχουμε στην πίσω βεράντα έφτασε σήμερα τους 48,9 βαθμούς Κελσίου. Δεν πρόκειται για επίσημη μέτρηση προφανώς, αλλά η ζέστη αρκούσε για να σκοτώσει αυτά τα κακατούα με κίτρινο λοφίο" έγραψε στον λογαριασμό του.

Με τις παραπάνω εικόνες να έχουν αναστατώσει και να προβληματίζουν έντονα μεγάλο μέρος της κοινής γμώμης, οι εκκλήσεις μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης προς τον Σκοτ Μόρισον να παραιτηθεί αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες. Οι Αυστραλοί ψηφοφόροι του ζητούν να επιδείξει ηγετικές ικανότητες σε μια περίοδο κρίσης και μαζί με αρκετούς πολιτικούς συντάκτες επικρίνουν την επίμονη άρνησή του να λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Με τρόπο παρόμοιο μ' αυτόν που οι κωμικοί στις ΗΠΑ ασκούν κριτική στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μόρισον δέχθηκε καυστική κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου παρουσιάζεται σαν ένα παραμορφωμένο ον που κάθεται σε ένα καμένο δάσος την ημέρα των Χριστουγέννων χαϊδεύοντας ένα κομμάτι κάρβουνο, το οποίο αποκαλεί "το πολύτιμό μου", ή σαν ένας ιπτάμενος υπερήρωας: ο "Μπαρουφολόγος".

Χθες, στο αυστραλιανό Twitter τα hashtag που ήταν πιο δημοφιλή ήταν τα "NotMyPrimeMinister (δεν είναι πρωθυπουργός μου) και #ScoMoResign (Σκοτ Μόρισον παραιτήσου) μετά την ανάρτηση ενός βίντεο που δείχνει μια εθελόντρια πυροσβέστη, την Τζάκι, να κάνει χειραψία με τον Μόρισον και να του λέει "δεν είστε πρωθυπουργός μου".

"Η Τζάκι είναι όλοι μας" έγραψε ένας χρήστης του Twitter, ενώ ένας άλλος συμπλήρωσε: "Απλώς λέει αυτό που σκέφτονται 12 εκατομμύρια πολίτες". Ο ίδιος ο Μόρισον, κάνοντας χιούμορ, εξέδωσε "διευκρινιστική" ανακοίνωση σημειώνοντας: "Όντως η Τζάκι μου έκανε πλάκα χθες. Δεν είμαι πρωθυπουργός της διότι είναι Βρετανίδα. Ο Μπόρις Τζόνσον είναι πρωθυπουργός της"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL