Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Δολοφονία Κασόγκι: / Δολοφονία Κασόγκι: Καταδίκες με πολλές ενστάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δολοφονία Κασόγκι: / Δολοφονία Κασόγκι: Καταδίκες με πολλές ενστάσεις

Αιχμηρά σχόλια και ιδιαίτερα αρνητικές αντιδράσεις προκαλεί ο τρόπος που το σαουδαραβικό καθεστώς επιχειρεί να απαλλαγεί της ευθύνης για τη στυγνή δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2018, από εντεταλμένη «ομάδα κρούσης». Η επίσημη εκδοχή των αρχών του Ριάντ είναι ότι η δολοφονία ήταν το αποτέλεσμα μιας «αδίστακτης επιχείρησης» από άτομα που έδρασαν αυτοβούλως χωρίς την παραμικρή άνωθεν καθοδήγηση. Ως εκ τούτου, και μετά από παγκόσμια κατακραυγή, συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη συνολικά έντεκα άτομα. Χθες ο γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε τις ποινές τους: πέντε κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε θάνατο και τρεις σε ποινές φυλάκισης συνολικά 24 ετών. Ωστόσο, δύο από τους βασικούς υπόπτους αθωώθηκαν...

Ο Κασόγκι, ένας ιδιαίτερα «ενοχλητικός» κριτικός των πεπραγμένων του καθεστώτος του Ριάντ, και ειδικά του πρίγκιπα διάδοχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, τακτικός αρθρογράφος της “Washington Post”, δολοφονήθηκε με αποτρόπαιο τρόπο, αφού προηγουμένως βασανίστηκε άγρια μέσα στο προξενείο το οποίο είχε επισκεφθεί για να παραλάβει νομικά έγγραφα για τον επικείμενο γάμο του με την Τουρκάλα δημοσιογράφο Χατίς Τσενγκίζ. Το πτώμα του διαμελίστηκε και τα μέλη του διασκορπίστηκαν σε διάφορα μέρη χωρίς να βρεθούν μέχρι σήμερα.

Δικαστήριο του Ριάντ επέβαλε τη θανατική ποινή σε πέντε πρόσωπα -τα ονόματά τους πάντως, και οι ιδιότητές τους δεν ανακοινώθηκαν- για «διάπραξη και άμεση συνέργεια στη δολοφονία". Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα, για τον Σαούντ Αλ Καχτάνι, έναν πρώην στενό σύμβουλο του πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν, «διεξήχθη έρευνα», αλλά δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο πρώην Νο 2 στην ιεραρχία των υπηρεσιών πληροφοριών, ο στρατηγός Άχμεντ Αλ Ασίρι, αθωώθηκε.

Χωρίς σχέδιο...

Καχτάνι και Ασίρι φέρεται να δρούσαν σε συντονισμό. Ο Καχτάνι είχε «συζητήσει» για το "ζήτημα Κασόγκι" με την ομάδα που στη συνέχεια τον δολοφόνησε προτού ο δημοσιογράφος μπει στο προξενείο. Κατά την επίσημη εκδοχή, ο Ασίρι είχε δώσει εντολή μόνο για τον επαναπατρισμό του στη Σαουδική Αραβία αλλά ο επικεφαλής των «διαπραγματευτών» -της ομάδας κρούσης δηλαδή- αποφάσισε να τον σκοτώσει. Ο Καχτάνι ανακρίθηκε, αλλά δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες "ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων", ενώ στον Ασίρι, στον οποίο είχε απαγγελθεί κατηγορητήριο, αθωώθηκε για τον ίδιο λόγο.

Έτσι, από τους έντεκα κατηγορούμενους, πέντε καταδικάστηκαν σε θάνατο, τρεις σε ποινές φυλάκισης συνολικά 24 ετών και οι υπόλοιποι αθωώθηκαν. Οι τρεις στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης καταδικάστηκαν «για τον ρόλο τους στη συγκάλυψη του εγκλήματος και για παραβίαση της νομοθεσίας». Από τις έρευνες δεν προέκυψε ότι υπήρχε «πρηγούμενο» μεταξύ των δολοφόνων και του θύματος.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά εννέα ακροαματικές διαδικασίες στο δικαστήριο παρουσία εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας καθώς και συγγενών του Κασόγκι, ισχυρίζεται ο εισαγγελέας στην ανακοίνωσή του, ωστόσο είναι κοινό μυστικό ότι όλη η διαδικασία κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αφού άλλωστε η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών. "Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η δολοφονία του Κασόγκι δεν ήταν προμελετημένη" επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Ως γνωστόν, ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στη δολοφονία, ωστόσο σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο ανέλαβε “την πλήρη ευθύνη ως ηγέτης της χώρας, ειδικά καθώς η δολοφονία διαπράχθηκε από άτομα που εργάζονταν για την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας».

Ο μαρτυρικός θάνατος του Κασόγκι μέρα - μεσημέρι μέσα στο προξενείο της χώρας του όπου είχε πάει για μια απλή γραφειοκρατική διεκπεραίωση προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη αμαυρώνοντας ανεπανόρθωτα την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου, ο οποίος παρουσιάζονταν μέχρι τότε ως ο φέρελπις αναμορφωτής του συντηρητικού βασιλείου. Η τουρκική κυβέρνηση, που έπαιξε ρόλο κλειδί στην ανάδειξη της υπόθεσης έχοντας στα χέρια της σημαντικό υλικό από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, καθώς και η CIA αλλά και αρκετές δυτικές κυβερνήσεις θεωρούν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος έδωσε την εντολή για την εκτέλεση του δημοσιογράφου, αλλά το καθεστώς επιμένει ότι ο Μπιν Σαλμάν δεν είχε κανέναν ρόλο σ' αυτήν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ετυμηγορία της σαουδαραβικής δικαιοσύνης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές, συνοπτικές και αυθαίρετες εκτελέσεις Ανιές Κάλαμαρ έκανε λόγο για μια δίκη που ήταν «το αντίθετο της δικαιοσύνης». «Εν κατακλείδι: οι εκτελεστές είναι ένοχοι και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Οι εγκέφαλοι (της δολοφονίας) όχι μόνο κυκλοφορούν ελεύθεροι, αλλά ούτε καν τους άγγιξαν η έρευνα και η δίκη» έγραψε η Κάλαμαρ στον λογαριασμό της στο Twitter.

"Καταστρατήγηση της Δικαιοσύνης" κατήγγειλαν με τη σειρά τους και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (MSF) σχολιάζοντας την απόφαση και ζητώντας οι όποιες εφέσεις ασκηθούν να εκδικαστούν δημόσια και όχι κεκλεισμένων των θυρών. Στη δίκη αυτή δεν έγιναν σεβαστές «οι διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές της Δικαιοσύνης" και οι καταδίκες θα μπορούσαν να αποτελέσουν το «μέσο για να σιωπήσουν για πάντα μάρτυρες της δολοφονίας του δημοσιογράφου» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Κριστόφ Ντελουάρ.

Από την πλευρά της, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε την ετυμηγορία της σαουδαραβικής δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι «δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας για τη διαλεύκανση όλων των πτυχών της υπόθεσης». Η αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι χαρακτήρισε επίσης «απαράδεκτη» την απόφαση του σαουδαραβικού δικαστηρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL