Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Φυλακή και πρόστιμα για τις μαζικές αυτοκτονίες εργαζομένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φυλακή και πρόστιμα για τις μαζικές αυτοκτονίες εργαζομένων

Για πρώτη φορά μια επιχείρηση καταδικάζεται από τη γαλλική Δικαιοσύνη για "θεσμικό εκφοβισμό", κάτι που στην περίπτωση της France Telecom και μετέπειτα Orange μεταφραζόταν σε μια εξαιρετικά επιθετική πολιτική, που στις αρχές της δεκαετίας του 2000 αποσκοπούσε στον μαζικό εξαναγκασμό εργαζομένων σε παραίτηση. Μια τακτική που τελικά οδήγησε πολλούς από αυτούς σε αυτοκτονία.

Τα αφεντικά της εταιρείας εκείνη την περίοδο, ο πρώην διευθυντής της και δύο πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι, καταδικάστηκαν χθες σε ποινές φυλάκισης ενός έτους αν και οι οκτώ μήνες ήταν με αναστολή. Τους επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ. Στην ίδια την εταιρεία, που το 2013 μετονομάστηκε σε Orange, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης δίκης το δικαστήριο εξέτασε συνολικά 39 υποθέσεις εργαζομένων. Οι 19 από αυτούς οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία, ενώ οι 12 επιχείρησαν να θέσουν τέλος στη ζωή τους. Οι υπόλοιποι ζουν σήμερα με βαριά κατάθλιψη αδυνατώντας να βρουν δουλειά.

Η έκδοση της απόφασης χαιρετίστηκε από συνδικάτα και οργανώσεις της Αριστεράς ως ιστορική, καθώς είναι η πρώτη φορά που μια γαλλική επιχείρηση καταδικάζεται για κάτι παρόμοιο. Ο Ζαν Περίν, αδελφός του Ρομπέρ Περίν που αυτοκτόνησε το 2008, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετυμηγορία, αλλά δεν έκρυψε την οργή του για τη στάση των διευθυντικών στελεχών που κάθισαν στο σκαμνί.

"Δεν εξέφρασαν καμία μεταμέλεια. Μόνο προσπαθούσαν συνεχώς να ρίξουν την ευθύνη στους υφισταμένους τους. Αισθάνομαι μόνο αηδία και περιφρόνηση γι’ αυτούς" δήλωσε στην εφημερίδα “Liberation”.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η France Telecome, η οποία μόλις είχε ιδιωτικοποιηθεί, αποφάσισε να εφαρμόσει ένα σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης με στόχο τον περιορισμό του κόστους εργασίας.

Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να περικόψει 22.000 από τις συνολικά 120.000 θέσεις εργασίας αλλά, καθώς ένας τέτοιος αριθμός απολύσεων θα απαιτούσε πολύ χρόνο και σημαντικά χρηματικά ποσά για αποζημιώσεις, ο πρώην διευθυντής της Ντιντιέ Λομπάρν έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο με στόχο τον μαζικό εξαναγκασμό υπαλλήλων σε παραίτηση.

Έτσι κάποιοι εργαζόμενοι μετατέθηκαν σε περιοχές μακριά από τις οικογένειές τους, "ξεχάστηκαν" στα παλιά γραφεία έπειτα από την επανεγκατάσταση των μονάδων στις οποίες εργάζονταν μέχρι τότε ή υποβαθμίστηκαν μετά από πολλά χρόνια δουλειάς. "Θα τους πετάξω έξω, είτε από την πόρτα είτε από το παράθυρο" είχε ακουστεί να λέει ο Λομπάρ στη διάρκεια συζήτησής του με άλλα διευθυντικά στελέχη το 2007.

Καταδίκες και αστυνομικών για βία κατά διαδηλωτών

Το χθεσινό δικαστικό ρεπορτάζ στη Γαλλία έκρυβε όμως και μια ακόμη σημαντική είδηση. Δικαστήριο του Παρισιού ανακοίνωσε τις πρώτες καταδίκες αστυνομικών για τη βίαιη καταστολή των πρώτων κινητοποιήσεων των "Κίτρινων Γιλέκων" τον περσινό Νοέμβριο.

Αστυνομικός της μονάδας αντιμετώπισης ταραχών καταδικάστηκε σε δύο μήνες φυλάκιση με αναστολή επειδή έριξε κομμάτι από πλακάκι πεζοδρομίου προς διαδηλωτές, ενώ ένας ακόμη καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με αναστολή και στην καταβολή 1.000 ευρώ επειδή χαστούκισε διαδηλωτή.

Βίντεο που προβλήθηκε στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δείχνει τον πρώτο αστυνομικό, περιστοιχισμένο από συναδέλφους του, να πιάνει ένα κομμάτι πεζοδρομίου, να παίρνει φόρα και να το πετά εναντίον του πλήθους των διαδηλωτών. Το βίντεο δεν δείχνει πού προσγειώθηκε το αντικείμενο. Σε άλλο βίντεο ο δεύτερος αστυνομικός ακούγεται να βρίζει διαδηλωτές με χυδαίους χαρακτηρισμούς. Στην απολογία του ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι χαστούκισε τον διαδηλωτή όταν αυτός τον έβρισε, κάτι που εκείνος διαψεύδει.

Και στις δύο περιπτώσεις το δικαστήριο αποφάσισε πάντως να μην εγγράψει τις ποινές στο ποινικό μητρώο των αστυνομικών, γεγονός που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους. Σύμφωνα με στοιχεία της εισαγγελίας του Παρισιού, η γαλλική αστυνομία έχει πραγματοποιήσει 212 εσωτερικές έρευνες για κρούσματα βίας κατά διαδηλωτών. Από αυτές οι 54 τέθηκαν στο αρχείο και 18 οδήγησαν στην έναρξη ποινικής διαδικασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL