Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Το Κατηγορώ των Εκκλησιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Κατηγορώ των Εκκλησιών

Η ηγεσία των δύο βασικών Εκκλησιών στη Γερμανία, της Καθολικής και της Ευαγγελικής, κατηγόρησαν χθες την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή της και δεν σταμάτησε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Την υπόσχεση αυτή είχε δώσει η καγκελάριος τον Οκτώβριο, έναντι του Κοινοβουλίου και του γερμανικού λαού, όταν η Τουρκία ξεκίνησε τις εκτεταμένες επιχειρήσεις της στη Βόρεια Συρία - και έκτοτε έχουν φύγει τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες παραγγελίες όπλων από τη Γερμανία με προορισμό τον στρατό της Άγκυρας. Επιπλέον, όπως κατήγγειλε ο επίσκοπος Μάρτιν Ντούτσμαν, εγκρίθηκαν νέα εξοπλιστικά συμβόλαια με την Τουρκία, αξίας τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο επίσκοπος θύμισε στη Μέρκελ την αποστροφή της ομιλίας της στη Βουλή στα μέσα Οκτωβρίου: “Η στρατιωτική επιχείρηση (στη Βόρεια Συρία) είναι ένα ανθρωπιστικό δράμα με μεγάλες γεωπολιτικές επιπτώσεις, γι' αυτό, υπό τις παρούσες συνθήκες η γερμανική κυβέρνηση δεν θα εξάγει πλέον όπλα στην Τουρκία”, είχε πει τότε. Και στο δίμηνο που πέρασε, ούτε οι συνθήκες άλλαξαν ούτε το δράμα τελείωσε.

Άλλωστε, το πρώτο οκτάμηνο του 2019 -πριν από τη μεγάλη... υπόσχεση- η Γερμανία εξήγαγε στην Τουρκία -εταίρο της στο ΝΑΤΟ- όπλα αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ. Όσο για τις παλαιότερες εξαγωγές, τα περιβόητα τεθωρακισμένα Leopard-2, με αυτά κάνει πόλεμο η Τουρκία ενάντια στους Κούρδους, και στο εσωτερικό της και στο έδαφος της Βόρειας Συρίας. “Αυτή δεν την λες περιοριστική εξοπλιστική πολιτική”, υπογράμμισε με πικρή ειρωνεία ο Ντούτσμαν.

Από την πλευρά του, ο καρδινάλιος Καρλ Γιούστεν κατηγόρησε το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θυσιάζει τις αξίες της στον βωμό των εξοπλισμών - και του κέρδους που αποφέρουν. Τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. είναι μόνο λόγια, υποστηρίζει ο καρδινάλιος, κι ενώ έχουν δεσμευτεί σαφώς να μην στέλνουν όπλα σε εμπόλεμες περιοχές, συνεχίζουν να εφοδιάζουν χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο της Υεμένης. Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνονται η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των Εκκλησιών για τους εξοπλισμούς, το 2018 η Γερμανία έκανε εξαγωγές όπλων αξίας 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό χαμηλότερο από αυτό του 2017 κατά 1,4 δισεκατομμύρια. Ωστόσο μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2019 οι εξαγωγές ανήλθαν στα 5,33 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό δεν δείχνει... αυτοσυγκράτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL