Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Γαλλία / Γαλλία: Φουντώνει το απεργιακό ποτάμι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Γαλλία: Φουντώνει το απεργιακό ποτάμι

Αν η κυβέρνηση Μακρόν πίστευε μέχρι τώρα ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα εξασθενούσαν όσο πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, τότε από χθες θα πρέπει να επανεξετάζει τους σχεδιασμούς της. Η τρίτη "μέρα δράσης" κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος είχε τεράστια επιτυχία: 1,8 εκατομμύρια κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, ενώ η κυβέρνηση υπολόγισε τη συμμετοχή σε 615.000.

Ακόμη και το CFDT, το μοναδικό γαλλικό συνδικάτο που είχε ταχθεί αρχικά υπέρ της μεταρρύθμισης, έδωσε χθες δυναμικά το "παρών" στις κινητοποιήσεις κρίνοντας ότι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που εξήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ παραβιάζει "μια κόκκινη γραμμή".

Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι -σιδηροδρομικοί, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί και νοσηλευτές- συμμετείχαν στις εντυπωσιακές πορείες διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν τα συνδικάτα στο Παρίσι, τη Μασσαλία, τη Ρεν, την Τουλούζη, το Μπορντό, τη Ρουέν και τη Νάντ, όπου οι διαδηλώσεις συνοδεύτηκαν από εκτεταμένες συγκρούσεις με την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος.

Το CGT ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή στη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα ξεπερνούσε τα 350.000 άτομα, ήταν δηλαδή κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των διαδηλώσεων της 5ης Δεκεμβρίου (250.000) και της 10ης Δεκεμβρίου (180.000). Η αστυνομία έκανε λόγο για 75.000, ανεβάζοντας ωστόσο και αυτή κατά 10.000 τον αριθμό που είχε δώσει για τη λαοθάλασσα της 5ης Δεκεμβρίου.

Οι αριθμοί για τις υπόλοιπες διαδηλώσεις που έδωσαν συνδικάτα και γαλλικές αρχές επιβεβαίωναν την αισθητά αυξημένη συμμετοχή δίνοντας έτσι την εικόνα μιας εθνικής κινητοποίησης αντίστοιχης, αν όχι μεγαλύτερης, εκείνης της 5ης Δεκεμβρίου που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, κατέβασε στους δρόμους περισσότερο από ενάμισι εκατομμύριο διαδηλωτές.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν για 13η μέρα, την επόμενη της παραίτησης του ειδικού επιτρόπου που ο Πρόεδρος Μακρόν είχε διορίσει ως υπεύθυνο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Ο Ζαν-Πολ Ντελεβουά παραιτήθηκε τη Δευτέρα, έπειτα από την αποκάλυψη ότι απέκρυψε εισοδήματα που ελάμβανε από διάφορους οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και φορείς ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Οι μισές γραμμές του μετρό παρέμειναν και χθες κλειστές, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση εκατοντάδων χιλιομέτρων στους δρόμους του Παρισιού και των προαστίων του. Πολλά σχολεία παραμένουν κλειστά καθώς και εμβληματικά τουριστικά μνημεία όπως ο Πύργος του Άιφελ.

Σε πείσμα της απεργιακής πίεσης, η κυβέρνηση Μακρόν συνέχισε ωστόσο να επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω αποσύροντας την προτεινόμενη μεταρρύθμιση. "Η δημοκρατική και συνδικαλιστική αντιπολίτευση στο σχέδιό μας είναι απολύτως θεμιτή" τόνισε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ μιλώντας στο Κοινοβούλιο.

"Όμως έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα τι είναι το σχέδιό μας και η κυβέρνησή μου είναι πλήρως αποφασισμένη να μεταρρυθμίσει το σύστημα των συντάξεων και να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος" συνέχισε υπερασπιζόμενος "τη δημιουργία ενός καθολικού συνταξιοδοτικού καθεστώτος" το οποίο πρόκειται ν' αντικαταστήσει τα 42 διαφορετικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα που υφίστανται σήμερα.

Οσο όμως η απεργία συνεχίζεται τόσο πληθαίνουν στη γαλλική κοινωνία οι συγκρίσεις με τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις του 1995, όταν τα συνδικάτα υποχρέωσαν την κυβέρνηση του Ζακ Σιράκ να αποσύρει άρον άρον τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος έπειτα από τρεις εβδομάδες απεργιών που σημειώθηκαν -συμπτωματικά- και πάλι τις παραμονές των Χριστουγέννων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL