Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Ενωμένη η Αριστερά κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενωμένη η Αριστερά κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης Μακρόν

Τελικά, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της κυβέρνησης Μακρόν - Φιλίπ (με επίκεντρο την αύξηση του ηλικιακού ορίου στα 64 χρόνια) αναδεικνύεται σε καταλύτη μιας de facto ενότητας όλων των ρευμάτων της Αριστεράς στη Γαλλία. Σοσιαλιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα, Πράσινοι, Ανυπότακτη Γαλλία, Εργατικός Αγώνας κ.ά., συγκλίνουν, χωρίς να κρύβουν τις διαφορές τους, σε έναν κοινό στόχο: την απόσυρση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται νέες κοινές δράσεις και κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες, με κεντρικό σύνθημα “μια άλλη μεταρρύθμιση είναι εφικτή”.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια που όλες οι εκφράσεις της Αριστεράς συναντιούνται σε ένα κοινό μέτωπο - πρόκειται για μια “παράπλευρη συνέπεια” της πολιτικής Μακρόν... Την Τετάρτη, στο Σεν Ντενί, με πρωτοβουλία του ΚΚΓ και ειδικότερα του εθνικού γραμματέα Φαμπιέν Ρουσέλ, διοργανώθηκε μια μεγάλη συγκέντρωση, όπου έδωσαν το παρών όλες οι αριστερές και οικολογικές δυνάμεις. “Αυτή είναι η κοινή δήλωση της βραδιάς: ζητάμε την απόσυρση της πρότασης Μακρόν για τις συντάξεις”, τόνισε, επιγραμματικά ο Ρουσέλ, προσθέτοντας: “Είμαστε όλοι ενωμένοι και καλούμε όλοι η κινητοποίηση στις 17 του μήνα να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή και πιο ενωτική, έτσι ώστε να κάνει πίσω η κυβέρνηση”. Η συγκέντρωση της Τετάρτης ήταν αναμφισβήτητα μια “πρωτιά” και τέτοιου είδους κοινές πρωτοβουλίες πρόκειται να επαναληφθούν την εβδομάδα που έρχεται αλλά και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η κοινή συνάντηση στο Σεν Ντενί συνέπεσε με την παρουσίαση, από την πλευρά της κυβέρνησης, του κυβερνητικού σχεδίου. Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από τους συμμετέχοντας. Έτσι, ο Ολιβιέ Μπεζανσενό, του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος, παλιά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, σχολίασε ειρωνικά: “Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τον Εντουάρ Φιλίπ για την παρέμβασή του, γιατί πιστεύω ότι ήταν πιο αποτελεσματικός από όλους μας που έχουμε συγκεντρωθεί, δίνοντας νέα πνοή στη διαπάλη και στην κινητοποίηση”. Το βράδυ της Τετάρτης, όλοι, πέρα από την αντίθεσή τους σε αυτή καθεαυτή τη μεταρρύθμιση, στάθηκαν στο τι κρύβεται πίσω της. Στην άκρως επικίνδυνη κοινωνικά φιλοσοφία της: ο στόχος της κυβέρνησης, συμφώνησαν όλοι, είναι να μην υπάρχουν πλέον συλλογικές εγγυήσεις, όπως έκανε και με τη μεταρρύθμιση του δικαίου της εργασίας.

Όμως η συνάντηση δεν περιορίστηκε στην καταγγελία των προωθούμενων μέτρων. Ο δεύτερος στόχος είχε να κάνει με την εκπόνηση εναλλακτικών προτάσεων για μια δίκαιη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. “Για το συνδικάτο CGT, πρέπει να πηγαίνουμε σχέδιο κόντρα σε σχέδιο”, είπε χαρακτηριστικά η Κατρίν Περέ, διαπραγματεύτρια του συνδικάτου. 120 δισ. θα δοθούν ώς το 2050 για τη χρηματοδότηση των συντάξεων. Αλλά στο σημείο αυτό αρχίζουν τα προβλήματα. Προβλήματα για τα οποία δεν είναι άμοιρη και η προεδρική θητεία του Φρανσουά Ολάντ, που συνέβαλε στον νεοφιλελεύθερο οδοστρωτήρα και κάποιοι την Τετάρτη έδειξαν ότι δεν έχουν ξεχάσει. Από την πλευρά του, ο σημερινός πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, παρατήρησε: “Τα χρήματα, και να μου συγχωρέσετε την έκφραση, που δυστυχώς θα σας θυμίσει ο Εντουάρ Φιλίπ, δεν πέφτουν από τον ουρανό, πρέπει να γίνουν επιλογές”. Οι όποιες διαφωνίες πάντως δεν επηρεάζουν την ενότητα της δράσης. Και το βράδυ της Τετάρτης ακούστηκαν πολλές προτάσεις. Όπως η δημιουργία μιας “κοινής ομάδας στη Βουλή” για κατάθεση κοινών τροπολογιών. Η Επιτροπή Σύνδεσης, που αποφασίστηκε, θα συνεδριάσει σε λίγες μέρες με στόχο τη δρομολόγηση νέων δράσεων. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος πάντως, η ενωτική δράση της Αριστεράς είναι ήδη μια θετική εξέλιξη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL