Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Παραπομπή Τραμπ: Δεύτερος κύκλος επεισοδίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραπομπή Τραμπ: Δεύτερος κύκλος επεισοδίων

Τα... βρόντηξε κι έφυγε άρον-άρον από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο ο Τραμπ, χθες, πυρ και μανία με την «πλάκα» που του έκαναν σε φιλικό πηγαδάκι οι συνδαιτυμόνες του, ο... «διπρόσωπος» -όπως τον αποκάλεσε αργότερα- Τριντό, ο έτσι κι αλλιώς «αντιπαθητικός» Μακρόν αλλά και ο μέχρι πρότινος επιστήθιος φίλος του και οικοδεσπότης της συνόδου Μπόρις Τζόνσον, χλευάζοντας μπροστά στις κάμερες τη χαρακτηριστική προεδρική πολυλογία στις συνεντεύξεις Τύπου. «Δώσαμε πολλές συνεντεύξεις, όχι άλλες, καλό ταξίδι σε όλους!» τουΐταρε ο Πρόεδρος κι έφυγε...

Όμως τα νεύρα του Τραμπ ίσως δεν είχαν να κάνουν τόσο με τα φιλικά πειράγματα μεταξύ τυρού και αχλαδιού στη δεξίωση της βασίλισσας προς τιμήν των ηγετών του 70χρονου ΝΑΤΟ όσο με τα δυσάρεστα γι' αυτόν- ή ενδεχομένως μη αναμενόμενα- που διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στην Ουάσιγκτον, καθώς το σίριαλ της δικαστικής παραπομπής του με ζητούμενο την καθαίρεσή του εξελίσσεται από σαπουνόπερα χαμηλής τηλεθέασης σε εθνικής εμβέλειας δράμα.

Με αυτό ως δεδομένο, δύσκολα θα «δραπετεύσει» αλώβητος από την πολιτική και νομική περιπέτεια στην οποία μεθόδευσαν την εμπλοκή του εδώ και κάποιο διάστημα -όχι πάντως χωρίς έρεισμα- οι αντίπαλοί του. Αλλά το ίδιο δύσκολα θα δραπετεύσουν και οι Δημοκρατικοί από μια πολιτική και εκλογική συντριβή, αναπόφευκτη για ευνόητους λόγους, στην περίπτωση που χάσουν το υψηλού ρίσκου στοίχημα στο οποίο πόνταραν ενεργοποιώντας τη διαδικασία παραπομπής ενός εν ενεργεία Προέδρου.

Πολιτική αυτοπεποίθηση

Έχοντας προφανώς ανακτήσει μεγάλο μέρος της πολιτικής αυτοπεποίθησής τους μετά την ήττα τους το 2016, αλλά και ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους, οι Δημοκρατικοί εντείνουν ποικιλοτρόπως την πίεσή τους στον μεγιστάνα ένοικο του Λευκού Οίκου. Το εγχείρημα της εκδίωξής του από το οβάλ γραφείο πέρασε χθες στη δεύτερη φάση του με καταθέσεις συνταγματολόγων στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά και με νομοθετικές πρωτοβουλίες εμφανούς σκοπιμότητας, όπως η έγκριση νομοσχεδίου υπέρ των δικαιωμάτων των Ουιγούρων, της μουσουλμανικής μειονότητας της Κίνας, που βάζει τρικλοποδιά στην προσπάθεια του Τραμπ να τα βρει με τον Κινέζο ομόλογό του για μια νέα σινο-αμερικανική εμπορική συμφωνία. Ήδη το Πεκίνο έγινε έξαλλο με την κίνηση αυτή κατηγορώντας τις ΗΠΑ για απόπειρα παρέμβασης σε μια εσωτερική υπόθεσή του και καλώντας εμμέσως την κυβέρνηση Τραμπ να μην επιτρέψει η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της Βουλής να γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους.

Για την ώρα πάντως, η μεγάλη πρόκληση και για τις δύο πλευρές, «ενάγοντες» και «εναγόμενο», είναι το αποτέλεσμα των ακροάσεων των συνταγματολόγων στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της ελεγχόμενης από τους Δημοκρατικούς Βουλής. Ο Πρόεδρος κατηγορείται για «κατάχρηση εξουσίας», συγκεκριμένα για το ότι διενήργησε «εκστρατεία πίεσης» σε συντονισμό με στενούς συνεργάτες του με σκοπό να εξαναγκάσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να δώσει εντολή για δικαστική έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του Δημοκρατικού πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Ουκρανία. Ο Τραμπ φέρεται να συνέδεσε την παράδοση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας αξίας 400 εκατ. δολαρίων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με την έναρξη έρευνας για «διαφθορά» σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν.

Οι τέσσερις συνταγματολόγοι -τρεις κατ’ επιλογήν των Δημοκρατιών, ένας επιλεγμένος από τους Ρεπουμπλικανούς-, καθηγητές στα πλέον υψηλού κύρους πανεπιστήμια της Αμερικής, όπως του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, καλούνται να αποφανθούν κατά πόσον οι πράξεις του Τραμπ δικαιολογούν την παραπομπή του. Ο συνταγματολόγος που επέλεξαν οι Ρεπουμπλικανοί, ο Τζόναθαν Τέρλεϊ από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, κατέθεσε στην επιτροπή ότι οι ενέργειες του Προέδρου ήταν «λανθασμένες αλλά όχι επιλήψιμες». Οι άλλοι τρεις, οι επιλεγμένοι από τους Δημοκρατικούς, υποστήριξαν κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ενέργειες για τις οποίες κατηγορείται ο Πρόεδρος απαιτούν την απομάκρυνσή του.

Σε κάθε περίπτωση και με κάθε επιφύλαξη, ο Ντόναλντ Τραμπ απέχει μια ανάσα από το να περάσει στα βιβλία της αμερικανικής Ιστορίας ως ο τρίτος εν ενεργεία Πρόεδρος των ΗΠΑ σε βάρος του οποίου κινήθηκε διαδικασία παραπομπής του στη Δικαιοσύνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL