Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
"Κατάσταση έκτακτης ανάγκης" για το κλίμα κηρύσσει το Ευρωκοινοβούλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κατάσταση έκτακτης ανάγκης" για το κλίμα κηρύσσει το Ευρωκοινοβούλιο

«Ευρωπαϊκή και παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και το περιβάλλον» κήρυξε χθες το Ευρωκοινοβούλιο σε ψήφισμά του, το οποίο υποστήριξε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών.

Το ψήφισμα των ευρωβουλευτών έρχεται ταυτόχρονα με την προειδοποίηση της επιστημονικής κοινότητας ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί «υπαρξιακή απειλή για τον πολιτισμό». «Κατά την άποψή μας, τα στοιχεία από τα σημεία καμπής και μόνο υποδηλώνουν ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον πλανήτη: τόσο ο κίνδυνος όσο και ο επείγων χαρακτήρας της κατάστασης είναι οξείς» αναφέρει ομάδα επιστημόνων σε πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό "Nature".

Ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα («COP25»), που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη από τις 2 μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι όλες οι σχετικές νομοθετικές προτάσεις και ο προϋπολογισμός είναι σε πλήρη συμφωνία με τον στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου.

Σε ξεχωριστό ψήφισμα το Κοινοβούλιο προτρέπει την Ε.Ε. να υποβάλει τη στρατηγική της για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο έως το 2050. Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την εκλεγείσα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον Ντερ Λάιεν να συμπεριλάβει στόχο μείωσης κατά 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (σε σχέση με τον τρέχοντα στόχο του 40%).

Παρά την έγκριση όμως του ψηφίσματος από 490 ευρωβουλευτές, χθες έγινε ξεκάθαρο ότι οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων ποικίλλουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πολιτική ομάδα των Πρασίνων άσκησε κριτική ότι το ψήφισμα «δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα», ενώ το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εξέφρασε αμφιβολίες για το αν πρέπει να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γιατί παραπέμπει σε ναζιστική προπαγάνδα.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί επίσης να ερμηνευθεί ως υπονόμευση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία του Τύπου και η δημοκρατία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Πίτερ Λίζε.

Επιπλέον η ομάδα του ΕΛΚ υποστηρίζει ότι, προκειμένου να είναι δυνατή η υπέρβαση του στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 από 50% σε 55%, είναι απαραίτητες δύο προϋποθέσεις: «η εκτίμηση αντικτύπου και η διεθνής συνεργασία».

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, πάντως, όπως το το Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα (Climate Action Network), ένας συνασπισμός 1.700 ΜΚΟ, έκρινε το ψήφισμα μη αρκετό τονίζοντας την ανάγκη να υποστηριχθεί υψηλότερος στόχος μείωσης των εκπομπών μέχρι το 2030, μέχρι και 65%, προκειμένου να έρθει η Ε.Ε. πιο κοντά στον στόχο της Συμφωνίας των Παρισίων για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL