Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ντόμινο αποκαλύψεων απειλεί την κυβέρνηση Μουσκάτ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντόμινο αποκαλύψεων απειλεί την κυβέρνηση Μουσκάτ

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση - θρίλερ της μαφιόζικης δολοφονίας της Μαλτέζας ερευνήτριας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία το 2017, με τις αστυνομικές έρευνες να ακολουθούν πλέον τους δαιδαλώδεις διαδρόμους της κυβερνητικής εξουσίας ωθώντας υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη σε παραιτήσεις και προκαλώντας σοβαρούς τριγμούς στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ.

Με νέα στοιχεία να έρχονται στην επιφάνεια και να δίνουν άλλη τροπή στην πολύκροτη υπόθεση, ο υπουργός Οικονομίας Κρίστιαν Καρντόνα, ο υπουργός Τουρισμού Κόνραντ Μίτσι και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Κιθ Σέμπρι υπέβαλαν χθες τις παραιτήσεις τους. Τα ονόματά τους φέρονται να εμπλέκονται άμεσα στις αστυνομικές έρευνες για τη διαλεύκανση της στυγνής δολοφονίας οι οποίες εντατικοποιήθηκαν μετά τη σύλληψη, την περασμένη εβδομάδα, ενός από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας, του Γιόργκεν Φένεχ.

Πρόσωπο - κλειδί στην όλη υπόθεση φέρεται να είναι ένας ταξιτζής με παράλληλη δραστηριότητα τοκογλύφου εν ονόματι Μέλβιν Τέουμα. Το πρόσωπο αυτό θεωρείται ότι είχε ρόλο μεσάζοντα μεταξύ του εντολέα και των εκτελεστών του συμβολαίου θανάτου πάνω στο οποίο ήταν γραμμένο το όνομα της μαχητικής δημοσιογράφου, συγγραφέα και ακτιβίστριας κατά της διαφθοράς. Ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ τού προσέφερε ασυλία τόσο για την εμπλοκή του στη δολοφονία της Γκαλιζία όσο και για άλλα αδικήματα που έχει διαπράξει με αντάλλαγμα να αποκαλύψει όσα γνωρίζει για τη δολοφονία και το ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από αυτήν. Σύμφωνα με πληροφορίες των μαλτέζικων ΜΜΕ, ο «μεσάζοντας» έχει ηχητικά ντοκουμέντα που σχετίζονται με την υπόθεση.

Ο υπουργός Οικονομίας απαλλάχθηκε των κυβερνητικών καθηκόντων του «μέχρι νεωτέρας» καθώς συνεχίζονται οι έρευνες και έχοντας ήδη ανακριθεί μια φορά από την αστυνομία. «Ο δρ. Καρντόνα δηλώνει ότι δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την υπόθεση αλλά, αφού η αστυνομία ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις, αισθάνεται πως έχει την ηθική υποχρέωση να κάνει αυτό το βήμα χάριν του εθνικού συμφέροντος», αναφέρεται σχετικά σε κυβερνητική ανακοίνωση. Με παρόμοια δήλωση αποποίησης ευθύνης παραιτήθηκε και ο υπουργός Τουρισμού Κόνραντ Μίτσι αρνούμενος οποιαδήποτε ανάμιξη στη δολοφονία.

Νωρίτερα είχε παραιτηθεί ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Κιθ Σέμπρι. Πηγές προσκείμενες στις έρευνες δήλωναν ότι έχει κληθεί κι αυτός από την αστυνομία για να δώσει κατάθεση. Ο Σέμπρι, από τα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, βρίσκεται στο συγκεκριμένο πόστο από το 2013. Το όνομά του περιέχεται στην αστυνομική έρευνα για τους ανθρώπους που αποτελούσαν τον κύκλο του συλληφθέντα μεγαλοεπιχειρηματία Γιόρκεν Φένεχ ο οποίος θεωρείται από την οικογένεια της δημοσιογράφου και ορισμένα μέσα ενημέρωσης ο εντολέας ή εκ των εντολέων της δολοφονίας.

Με την κοινή γνώμη της Μάλτας να περιμένει εδώ και δύο χρόνια απαντήσεις για την εν ψυχρώ δολοφονία μιας «ενοχλητικής» για την εξουσία του χρήματος δημοσιογράφου, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στη διάρκεια αυτού του διαστήματος όλες οι έρευνες κινούνταν στο σκοτάδι δίχως κανένα αποτέλεσμα. Η υπόθεση αρχίζει να προκαλεί αντιδράσεις και σε επίπεδο επιχειρηματικής κοινότητας, με το Εμπορικό Επιμελητήριο της χώρας να αναφέρει χαρακτηριστικά σε χθεσινή ανακοίνωσή του ότι «έχει καταστεί σαφής ο βαθμός διείσδυσης της εγκληματικής δραστηριότητας στους κύκλους της εξουσίας και η ανενόχλητη δράση της επί χρόνια».

Πάντως, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί. «Ο ρόλος μου τώρα είναι να διασφαλίσω ότι η χώρα έχει σταθερή ηγεσία, ότι θα ξεπεράσουμε αυτήν την ταραγμένη περίοδο», είπε ο Μουσκάτ. Προχθές είχε δηλώσει ότι οι χειρισμοί του έχουν την απόλυτη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του, των Εργατικών.

Η Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία, μια από τις γνωστότερες ερευνήτριες δημοσιογράφους της Μάλτας, που είχε μάλιστα χαρακτηρισθεί «WikiLeaks από μόνη της», δολοφονήθηκε ενώ αναχωρούσε από το σπίτι της στις 16 Οκτωβρίου 2017 με βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της.

Η δημοσιογράφος είχε αναλάβει το τμήμα της δημοσιογραφικής έρευνας των Panama Papers για τη Μάλτα και είχε ανακαλύψει έγγραφα που έδειχναν ότι παναμαϊκές εταιρείες ιδιοκτησίας του τότε υπουργού Ενέργειας (και σημερινού υπουργού Τουρισμού) Κόνραντ Μίτσι και του διευθυντή του γραφείου του Μουσκάτ ελάμβαναν πολλά εκατομμύρια ευρώ ημερησίως από μια μυστηριώδη εταιρεία του Ντουμπάι, την 17Black, έναντι παροχής αδιευκρίνιστων υπηρεσιών. Ύστερα από μια σειρά πρόσφατων συλλήψεων, οι δικαστικές αρχές ανακάλυψαν ότι η εταιρεία αυτή ανήκε στον Γιόργκεν Φένεχ, τον μεγιστάνα των ξενοδοχείων και της ενέργειας, που συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη καθώς προσπαθούσε να διαφύγει από τη Μάλτα με το πολυτελές γιοτ του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL