Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Το «παράπονο» του Ταγίπ και το «δωράκι» του Ντόναλντ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το «παράπονο» του Ταγίπ και το «δωράκι» του Ντόναλντ...

Για «ανάμειξη» στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του... παραπονέθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ του ζήτησε «να ξεφορτωθεί» τους ρωσικούς S-400 και ν’ αγοράσει αμερικανικούς «Πάτριοτ» στην εφ’ όλης της ύλης συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη.

Δεν αποκλείεται πάντως να αλλάξει γνώμη και να κάνει το χατίρι του Αμερικανού ομολόγου του, ειδικά μετά το ανέλπιστο «δωράκι» του τελευταίου: την πρόθεσή του να μπλοκάρει στη Γερουσία, μέσω του έμπιστού του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, το ψήφισμα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ως γνωστόν το ιστορικό ψήφισμα εγκρίθηκε πριν από δύο εβδομάδες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων -όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί- με συντριπτική πλειοψηφία 405-11 προκαλώντας την οργή της Άγκυρας. Με δεδομένη την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στην Γερουσία, είναι πολύ πιθανόν το βασικό επιχείρημα του Γκράχαμ ότι «οι γερουσιαστές δεν μπορούν να ξαναγράψουν την Ιστορία» να τύχει ευρείας αποδοχής.

Παραδόξως ανάλογο ήταν και το σκεπτικό του Ερντογάν στη δηλητηριώδη δήλωσή του για την απόφαση της αμερικανικής Βουλής. Το ζήτημα των σφαγών των Αρμενίων «πριν από περίπου 104 χρόνια υπό συνθήκες πολέμου πρέπει να συζητείται από ιστορικούς, όχι από πολιτικούς» επέμεινε ο Τούρκος Πρόεδρος και προσφέρθηκε ν’ ανοίξει τα τουρκικά αρχεία σε όποιον το ζητήσει. Έκανε μάλιστα λόγο για «επονείδιστη απόφαση» της αμερικανικής Βουλής, που ρίχνει βαριά τη σκιά της στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γερουσία δεν θα διαπράξει... «το ίδιο λάθος».

Πάντως, αν τελικά το «αίτημα» του Τούρκου Προέδρου γίνει δεκτό, η κυβέρνηση Τραμπ ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη και με άλλες αξιώσεις του. Ο Ερντογάν ξανάβαλε θέμα έκδοσης από τις αμερικανικές αρχές του θανάσιμου εχθρού του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια. «Ελπίζω ότι θα μας παραδώσουν αυτόν τον τρομοκράτη όπως παραδίδουμε εμείς τρομοκράτες στις ΗΠΑ όταν μας το ζητούν» τόνισε χαρακτηριστικά στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντησή τους.

Η κυβέρνηση Ερντογάν ισχυρίζεται ότι Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Ο Τούρκος Πρόεδρος διατείνεται πως οι αρχές της χώρας του έχουν αποστείλει στην αμερικανική κυβέρνηση «ντοκουμέντα» που κατ’ αυτόν αποδεικνύουν τη σχέση του Γκιουλέν με τους πραξικοπηματίες.

Για τον Τραμπ βέβαια αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή δεν είναι η βεντέτα του Ερντογάν με τον Γκιουλέν, αλλά να ξαναβάλει υπό την αμερικανική ομπρέλα και να «επανασυνδέσει» με τα αμερικανικά συμφέροντα την τουρκική πολεμική μηχανή.

Μέχρι στιγμής η Άγκυρα έχει αποφύγει την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων λόγω των ρωσικών S-400, ωστόσο το Πεντάγωνο έχει απαγορεύσει τις πωλήσεις αμερικανικών μαχητικών F-35 στην τουρκική αεροπορία και έχει «αποβάλει» την Αγκυρα από το πολυεθνές πρόγραμμα παραγωγής του αεροσκάφους. Μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι διαπίστωσε μία πολύ «θετικότερη προσέγγιση» στο θέμα των F-35 εκ μέρους του Αμερικανού Προέδρου, σε μια ακόμη ένδειξη της αμερικανοτουρκικής "συμφιλίωσης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL