Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Προσγείωση μετά την ψυχρολουσία από τις κάλπες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσγείωση μετά την ψυχρολουσία από τις κάλπες

«Δεν θα αναζητήσουμε έναν μεγάλο συνασπισμό. Δεσμευόμαστε ότι η Ισπανία θα έχει μια προοδευτική κυβέρνηση», τόνισε μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος ο βουλευτής Χοσέ Λουίς Αβαλός, ο οργανωτικός γραμματέας και τρίτος στην ιεραρχία του κόμματος. Το ηγετικό στέλεχος των Σοσιαλιστών διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι θα ζητήσουν θετική ψήφο από το Unidas Podemos, το «Περισσότερο Χώρα», τους Πολίτες και τα μικρά εθνικιστικά κόμματα, προκειμένου να αποφύγουν την έμμεση στήριξη της νέας κυβέρνησης με την αποχή των αποσχιστών της Καταλωνίας, παρ’ όλο που δεν απέκλεισε να αναζητήσει συνεννόηση μαζί τους.

Στην απόφασή τους αυτή οι Σοσιαλιστές φαίνεται ότι οδηγήθηκαν μετά την εκλογική ψυχρολουσία και το γεγονός ότι το Λαϊκό Κόμμα του Κασάδο δεν φαίνεται να έχει καμιά διάθεση να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης του Σάντσεθ. «Δεν υπάρχει λόγος να επιμείνουμε» για την αποχή του Λαϊκού Κόμματος, τόνισε το δεξί χέρι του Σάντσεθ. Ο Αβαλός πάντως απέφυγε να αναφερθεί στο Unidas Podemos και να σχολιάσει τα εκλογικά του αποτελέσματα και το αίτημα της Αριστεράς για κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά κατέστησε σαφές ότι αρχίζει «μια νέα πορεία» στις σχέσεις των δύο κομμάτων. Οι δηλώσεις του Αβαλός δείχνουν μεγάλη στροφή σε σχέση με τις πρώτες... οικουμενικές δηλώσεις του Σάντσεθ και ενώ η βάση του φώναζε έξω από τα κεντρικά του γραφεία στη Μαδρίτη το σύνθημα: «Όχι με τον Κασάδο, Ναι με τον Ιγκλέσιας».

H διάσπαση της Αριστεράς δεν βοήθησε άμεσα τον Σάντσεθ, γιατί έχασε 800 χιλιάδες ψήφους. Το Unidas Podemos έχασε 600 χιλιάδες ψήφους, με τον Ερεχόν να παίρνει 550 χιλιάδες, ενώ το φασιστικό Vox κέρδισε πάνω από 1 εκατομμύριο ψήφους.

Podemos και Ενωμένη Αριστερά υπέρ κυβέρνησης συνασπισμού

«Αυτό που ήταν μια ιστορική ευκαιρία σήμερα αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα. Πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές», τόνισε ο εκπρόσωπος της ηγεσίας του Podemos μετά το τέλος της συνεδρίασης της ηγεσίας του, καθιστώντας σαφές ότι το Podemos συνεχίζει να επιμένει σε διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ για κυβέρνηση συνασπισμού σε βάθος τετραετίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν άφησε χθες ανοιχτή την πόρτα για κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές, όπως επίσης και «την αναζήτηση άλλων επιλογών», ζητώντας από τον Σάντσεθ να ξεκαθαρίσει «χωρίς εκβιασμούς» τι είδους συνεργασία θέλει. «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα τείνει να αποφεύγει τις ευθύνες του», υπογράμμισε ο Γκαρθόν, αναγνωρίζοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα για το Unidas Podems ήταν χειρότερο από αυτό του Απριλίου, αλλά «άντεξε στην επίθεση αυτών που μας οδήγησαν στις εκλογές». «Περιμένουμε από τον Πέδρο Σάντσεθ να κάνει μια πρόταση κυβέρνησης συνασπισμού στο Unidas Podemos. Αν είναι καλή, η Ενωμένη Αριστερά δεχθεί», τόνισε ο Γκαρθόν μετά τη συνεδρίασης της Συλλογικής Επιτροπής του Unidas Podemos, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα δεχθούμε σε καμιά περίπτωση εκβιασμό από τον Πέδρο Σάντσεθ. Δεν μπορεί να μας θέτει τα διλήματά του. Αυτή η χώρα είναι σήμερα χειρότερα από ό,τι ήταν τον Απρίλιο εξαιτίας του».

Τα εθνικιστικά κόμματα... «βλέπουν» Σάντσεθ έναντι Vox

Τα καταλανικά εθνικιστικά ERC και JxCat, που έχουν 21 βουλευτές, φαίνονται διατεθειμένα να διευκολύνουν ή ακόμη και να στηρίξουν μια κυβέρνηση του Σάντσεθ, αλλά όχι δωρεάν, γιατί ζητούν διάλογο για την επίλυση του καταλανικού, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα δύο εθνικιστικά κόμματα της Χώρας των Βάσκων. Πάντως, το "Δημοκρατικό Τσουνάμι" των Καταλανών απέκλεισε χθες τον αυτοκινητόδρομο που ενώνει την Ισπανία με τη Γαλλία.

Ο ηγέτης των Πολιτών Αλμπέρτ Ριβέρα παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος και από βουλευτής μετά την εκλογική πανωλεθρία του κόμματός του και την απώλεια 47 εδρών και δήλωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική, ενώ οι φασίστες του Vox πανηγυρίζουν τον εκλογικό τους θρίαμβο, με τον Αμπασκάλ να συμπληρώνει το πάνελ της Ακροδεξιάς πλάι στη Λε Πεν και τον Σαλβίνι.

Για το Λαϊκό Κόμμα του Κασάδο η εκλογική άνοδος αποτέλεσε ένα είδος... πλυντηρίου που ξέπλυνε τις αμαρτίες του Ραχόι και τη διαφθορά, αφού κανείς πλέον δεν θέλει να θυμάται πώς και γιατί έπεσε η κυβέρνησή της Δεξιάς, με δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος να έχουν καταδικαστεί με βαριές ποινές για οικονομικά σκάνδαλα.

Τα εκλογικά αποτελέσματα

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 28,26% εκλέγει 120 από τους 123 που είχε εκλέξει τον Απρίλιο.

Το Unidas Podemos με 12,98% εκλέγει 35 από τους 42 που είχε, ενώ το «Περισσότερο Χώρα» του Ερεχόν με 1,68% εκλέγει μόλις 3 βουλευτές. Τα τρία προοδευτικά και αριστερά κόμματα έχουν μόλις 158 βουλευτές.

Το Λαϊκό Κόμμα με το 21% εκλέγει 88 βουλευτές, ενώ τον Απρίλιο είχε μόλις 66. Το φασιστικό Vox με το 15,23% εξέλεξε 52 σε σχέση με τους 24 βουλευτές που είχε, ενώ οι Πολίτες με το 6,85% εκλέγουν μόλις 10 από τους 57 βουλευτές που είχαν. Τα τρία δεξιά και ακροδεξιά κόμματα έχουν 150 βουλευτές.

Τα τρία εθνικιστικά κόμματα της Καταλωνίας κατάφεραν να αποσπάσουν πάνω από το 50% των εδρών της περιφέρειας, με τη Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά ERC με το 3,64% να έχει 13 βουλευτές, το δεξιό JxCat με το 2,21% να έχει 8 βουλευτές και το αριστερό CUP με το 1,02% να εκλέγει για πρώτη φορά 2 βουλευτές. Η νίκη των εθνικιστικών κομμάτων της Καταλωνίας αποτέλεσε ράπισμα τόσο για τον Σάντσεθ όσο και για τη Δεξιά.

Στη Χώρα των Βάσκων το δεξιό PNV με 1,57% εκλέγει 7 βουλευτές, έναν παραπάνω από αυτούς που είχε, ενώ το αριστερό EH Bildu με 1,16% εκλέγει για πρώτη φορά 5 βουλευτές και θα αποκτήσει για πρώτη φορά δική του κοινοβουλευτική ομάδα. Οι 12 Βάσκοι εθνικιστές βουλευτές θα μπορούσαν να διευκολύνουν στη Βουλή τον σχηματισμό μιας προοδευτικής και αριστερής κυβέρνησης.

Για την ιστορία και μόνο, το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας (PCPE), το αδελφό κόμμα με το ΚΚΕ στην ανασυγκρότηση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, έλαβε 14.023 ψήφους ή το 0,06%, διπλασιάζοντας τα ποσοστά του από το 0,03% των εκλογών του Απριλίου και αφήνοντας σε απόσταση δύο άλλα αδελφά και σεχταριστικά ΚΚ, το PCTE και το PCOE. Ακόμη χειρότερα ήταν τα αποτελέσματα για τη «Θετική Αριστερά» (IZQP), το... αδελφό κόμμα του Μέρα25, αφού έλαβε μόλις 2.347 ψήφους ή το 0,01%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL