Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Τα Ηνωμένα Πατατάκια του Μπόρις Τζόνσον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα Ηνωμένα Πατατάκια του Μπόρις Τζόνσον

Είναι αρκετά δύσκολο να εμπνεύσεις τους πολίτες μιας διχασμένης χώρας, πόσο μάλλον ενός διχασμένου βασιλείου, όταν ο ένας στους δυο πιστεύει πως σε δέκα χρόνια δεν θα υπάρχει με τη σημερινή του μορφή. Αλλά ο Μπόρις Τζόνσον ξεπέρασε ακόμα και τον εαυτό του με όσα είπε στη Βόρεια Ιρλανδία για τον τρόπο με το οποίο θα γίνεται το εμπόριο της περιοχής με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, εφόσον βέβαια γίνει πράξη η συμφωνία της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. στην οποία κατέληξε η κυβέρνησή του με τις Βρυξέλλες.

«Δεν θα εφαρμοστούν έλεγχοι στα αγαθά από τη Βόρεια Ιρλανδία προς τη Μεγάλη Βρετανία», είπε ο Τζόνσον κατά την επίσκεψή του σε μια βιομηχανία που φτιάχνει πατατάκια. «Η ιδέα ότι τα πατατάκια Tayto θα ελέγχονται με κάποια διαδικασία είναι ανοησία», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός αφού παρακολούθησε προηγουμένως όλα τα στάδια της παραγωγής και έβγαλε φωτογραφίες με το προσωπικό, δίχως να παραλείψει να κατηγορήσει τους Εργατικούς και τον Τζέρεμι Κόρμπιν ότι θα διαλύσουν τη χώρα αν κερδίσουν τις εκλογές τον Δεκέμβριο.

Δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει “σκληρό σύνορο”

Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός δεν καταλαβαίνει τι συμφώνησε με την Ε.Ε. και τι θα σημαίνει ένα «σκληρό σύνορο» στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, δηλαδή ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εισαγωγή προϊόντων από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας καθώς και για τα προϊόντα που παράγονται στη Βόρεια Ιρλανδία, σχολίασαν ειδικοί επιστήμονες και παράγοντες της αγοράς. Γιατί η επικράτεια της Βόρειας Ιρλανδίας θα υπάγεται μεν στις βρετανικές τελωνειακές αρχές, αλλά θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ευρωπαϊκοί τελωνειακοί κώδικες για μια σειρά από προϊόντα - μια «απλή γραφειοκρατική διαδικασία», όπως λέει τώρα το Λονδίνο, αντί της «απρόσκοπτης» πρόσβασης που υποσχόταν ο Τζόνσον στους κυβερνητικούς εταίρους του, τους Ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας.

Είναι αλήθεια πως όλοι έχουμε μπλεχτεί στον κυκεώνα του Brexit. Αλλά δεν επιτρέπεται να... μπερδεύεται (για πολλοστή φορά) ο Τζόνσον, που υπόσχεται πως με αυτή τη συμφωνία θα ξανακάνει αληθινά μεγάλη τη Μεγάλη Βρετανία, όπως υποτίθεται ότι κάνει ο φίλος του ο Τραμπ τις ΗΠΑ.

Δεν είναι να απορείς κανείς λοιπόν που στην τελευταία δημοσκοπική έρευνα της Ipsos Mori, δύο στους δέκα ενήλικες Βρετανούς πιστεύουν ότι η χώρα τους δεν θα έχει την ίδια μορφή σε ένα χρόνο, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 44% όταν το ερώτημα αφορά τη Μεγάλη Βρετανία σε πέντε χρόνια και εκτοξεύεται στο 50% για μετά από δέκα χρόνια. Μόνο το 29% πιστεύει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι το ίδιο σε μια δεκαετία, ενώ ένα εξίσου σημαντικό 21% δηλώνει πως δεν γνωρίζει. Ήδη οι Σκωτσέζοι αναγγέλλουν νέο δημοψήφισμα. Έπεται συνέχεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL