Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Κάλεσμα Ιγκλέσιας σε Σοσιαλιστές και Καταλανούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάλεσμα Ιγκλέσιας σε Σοσιαλιστές και Καταλανούς

«Δεν ήμουν ακριβής» δικαιολογήθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ λίγο πριν κλείσει η προεκλογική εκστρατεία στην Ισπανία απολογούμενος για το λάθος του να δηλώσει ότι υπέδειξε στη Δικαιοσύνη να εκδώσει νέο ευρωπαϊκό ένταλμα έκδοσης εναντίον του πρώην προέδρου τις τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας Τσαρλς Πουτζντεμόν.

Ο ηγέτης του Unidas Podemos Ιγκλέσιας, κλείνοντας την προεκλογική εκστρατεία στη Βαρκελώνη με το En Comu Podem της Άντα Κολάου, ζήτησε επιτακτικά την ψήφο των απογοητευμένων Σοσιαλιστών και κυρίως των Καταλανών, υπενθυμίζοντας ότι στη Βουλή είχαν αρνηθεί να δώουν ψήφο ανοχής στον δεξιό Ραχόι. «Αν λέτε 'όχι' στον Ριβέρα (των Πολιτών), δεν μπορείτε να πείτε τώρα 'ναι' στον Κασάδο (του Λαϊκού Κόμματος)», συμπλήρωσε ο Ιγκλέσιας, προειδοποιώντας ότι ο Σάντσεθ χρησιμοποιεί το καταλανικό για να κάνει ανοίγματα και να ζητήσει τη στήριξη της Δεξιάς.

Ο Σάντσεθ φαίνεται «να έχει κόμπλεξ απέναντι στη Δεξιά, μιλώντας τη γλώσσα του κινδύνου για την Καταλωνία, αποκηρύσσοντας την ιδέα του ομοσπονδιακού κράτους και την αδελφότητα», τόνισε η Άντα Κολάου ζητώντας από τους Καταλανούς Σοσιαλιστές της ψήφο τους «για μια κυβέρνηση της Αριστεράς», γιατί το Σοσιαλιστικό Κόμμα «έκανε ακριβώς το αντίθετο, προκαλώντας πρόωρες εκλογές για να κυβερνήσει με τη Δεξιά». Η Κολάου επιτέθηκε με υψηλούς τόνους και κατά των αποσχιστικών κομμάτων.

Ο ηγέτης των Πολιτών Ριβέρα δήλωσε ότι «το 'Σχέδιο Α' είναι μια κυβέρνηση των Πολιτών με το Λαϊκό κόμμα και το 'Σχέδιο Β' να προσφέρουμε στον Σάντσεθ τη σταθερότητα του κράτους με δέκα μεταρρυθμίσεις».

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Κασάδο, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις ανοδικές τάσεις για το κόμμα του για να μεταμορφωθεί στον "απελευθερωτή" της χώρας από τον... Σάντσεθ. «Εάν ψηφίσεις Vox ψηφίζεις Vox. Εάν ψηφίσεις Πολίτες ψηφίζεις Πολίτες. Εάν ψηφίσεις Λαϊκό Κόμμα, διώχνεις από την κυβέρνηση τον Σάντσεθ», τόνισε ο Κασάδο.

Πάνω από 200 ερευνητές σε κέντρα των πολιτικών και κοινωνικών επιστημών υπέγραψαν ένα «μανιφέστο με τα ψέματα του Vox» φέρνοντας στη δημοσιότητα «τα ψέματα και τη χειραγώγηση των στοιχείων και των πληροφοριών» που κάνει το φασιστικό κόμμα όταν αναφέρεται σε θέματα που αφορούν τους μετανάστες, την ισότητα των φύλων και των ατόμων ή τη λειτουργία των οργανισμών Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Για τους Ισπανούς επιστήμονες, το Vox ακολουθεί μια «στρατηγική» ψευδών ειδήσεων με «μια ιδεολογική ατζέντα ακραίου εθνικισμού, που στηρίζεται στη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό και την ξενοφοβία».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ισπανίας κατά 0,4%, στο 1,9%, για το 2019, σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουλίου, ενώ η στατιστική αρχή της χώρας ΙΝΕ προβλέπει ανάπτυξη 0,4% για το τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με το 0,3% της Κομισιόν. Οι οικονομικοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για επιβράδυνση της ισπανικής οικονομίας με τους πιο ακραίους να προειδοποιούν ακόμη και για ύφεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL