Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Ετοιμος να ακυρώσει ορισμένους δασμούς εμφανίζεται ο Τραμπ / Πιο κοντά σε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ετοιμος να ακυρώσει ορισμένους δασμούς εμφανίζεται ο Τραμπ / Πιο κοντά σε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνα

Την απάλειψη ορισμένων από τους εμπορικούς δασμούς που επιβλήθηκαν στις κινεζικές εξαγωγές από τον Ντόναλντ Τραμπ προεξοφλεί το Πεκίνο υποστηρίζοντας ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που διεξάγουν παρασκηνιακά εδώ και εβδομάδες. Η πληροφορία προκάλεσε ενθουσιασμό στις διεθνείς χρηματαγορές που έδειξαν να αδημονούν για το τέλος της 19μηνης εμπορικής διαμάχης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ακυρώσουν δασμούς που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου, σε διαφορετικές όμως "φάσεις". Ο Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου, τόνισε πάντως πως ορισμένοι δασμοί θα πρέπει να ακυρωθούν "ταυτόχρονα" προκειμένου να καταστεί δυνατή η "πρώτη φάση" μιας εμπορικής συμφωνίας.

"Ο εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε με δασμούς και θα πρέπει να τερματιστεί με την ακύρωση των δασμών" πρόσθεσε. Εμπορικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφεραν ότι Κινέζοι διαπραγματευτές θέλουν οι ΗΠΑ να ακυρώσουν τους δασμούς ύψους 15% σε κινεζικά προϊόντα αξίας περίπου 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.

Θέλουν επίσης να αρθούν παλαιότεροι δασμοί, ύψους 25%, σε εισαγωγές αξίας περίπου 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων όπως μηχανήματα, ημιαγωγοί και έπιπλα. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το Πεκίνο πιέζει την Ουάσιγκτον "να αρθούν όλοι οι δασμοί το συντομότερο δυνατόν".

Εκτιμάται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσαν να υπογράψουν την πολυαναμενόμενη εμπορική συμφωνία ακόμη και μέσα στον Νοέμβριο. Δεκάδες σημεία έχουν προταθεί για τη συνάντηση των δύο ηγετών, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στο περιθώριο της ακυρωθείσας πλέον συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών Ασίας και Ειρηνικού στη Χιλή.

Μια πιθανή τοποθεσία είναι το Λονδίνο, όπου οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να συναντηθούν έπειτα από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην οποία αναμένεται να παρευρεθεί ο Τραμπ στις αρχές Δεκεμβρίου. Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου αρνήθηκε πάντως να προβεί σε εκτιμήσεις για την ημερομηνία ή τον τόπο διεξαγωγής της συνάντησης.

Παρότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε τις κινεζικές ανακοινώσεις, η Γουόλ Στριτ φάνηκε να πείθεται. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες ανέβηκαν κατά περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα κατά την έναρξη των συναλλαγών, ενώ εταιρείες που πραγματοποιούν συναλλαγές με την Κίνα κατέγραψαν σημαντικά κέρδη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος αποκάλυψε την Κυριακή ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται "στον δρόμο" μιας εμπορικής συμφωνίας, την υπογραφή της οποίας προσδιόρισε για τα τέλη του μήνα. Από την πλευρά του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν εξέφρασε "συγκρατημένη αισιοδοξία" σημειώνοντας επίσης ότι οι δύο πλευρές "βρίσκονται σχετικά κοντά σε συμφωνία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL