Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Απαράδεκτες οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απαράδεκτες οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

«Αντίθετες με το ευρωπαϊκό δίκαιο» έκρινε χθες το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η Πολωνία στο δικαστικό της σύστημα, επιβεβαιώνοντας τη μέχρι τώρα στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Πολωνία στο ΔΕΕ εξαιτίας της θέσπισης κανόνων βάσει των οποίων μειώνεται η ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστών από τα 67 στα 65 για τους άνδρες και στα 60 για τις γυναίκες, με εξαίρεση δικαστικούς που μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους για περισσότερο χρόνο με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Το ΔΕΕ αποφάνθηκε ότι οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις και ειδικά η αλλαγή της ηλικίας συνταξιοδότησης αντίκεινται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς αποτελούν διάκριση βάσει του φύλου. Έκρινε επίσης παράνομη την εξουσία που δόθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης της Πολωνίας να μπορεί να παρατείνει τη θητεία των δικαστών πέρα από τα νέα ηλικιακά όρια.

Η πολωνική κυβέρνηση αντέδρασε στην ετυμηγορία του ΔΕΕ σημειώνοντας ότι "αφορά μια κατάσταση του παρελθόντος, η οποία δεν ανταποκρίνεται στους ισχύοντες κανονισμούς”.

Νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κέρδισε σε παρόμοια υπόθεση, που αφορούσε την ηλικία συνταξιοδότησης των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές τροποποιήθηκαν έκτοτε από την πολωνική κυβέρνηση, αλλά η Επιτροπή θεωρεί ότι οι επιφυλάξεις που πρόβαλε δεν έχουν απαντηθεί πλήρως από τη Βαρσοβία.

Κληθείσα να σχολιάσει την απάντηση της πολωνικής κυβέρνησης ότι τα ζητήματα έχουν επιλυθεί, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα σχολίασε ότι η “εξισορρόπηση” των ορίων συνταξιοδότησης είναι “καλοδεχούμενη αλλαγή”, ωστόσο, σημείωσε ότι παραμένουν “εκκρεμή ζητήματα”. Αυτά, εξήγησε, αφορούν την μη πρόβλεψη ενός “μηχανισμού επανόρθωσης” για τους δικαστές που επηρεάστηκαν από αυτά τα μέτρα, προτού γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.

“Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την πολωνική κυβέρνηση και να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων που σχετίζονται με το κράτος δικαίου στην Πολωνία στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας του άρθρου 7”, σημειώνει σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, ενώ η Μ. Αντρέεβα πρόσθεσε ότι εναπόκειται στην πολωνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με όλα τα σημεία της απόφασης του Δικαστηρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL