Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
"Κίτρινα Γιλέκα": ένας χρόνος μετά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κίτρινα Γιλέκα": ένας χρόνος μετά

Ένας χρόνος κλείνει από την εμφάνιση του κινήματος των “Κίτρινων Γιλέκων” του πρωτόγνωρου κινήματος στη Γαλλία που ξεκίνησε από μια διαμαρτυρία κατά της αύξησης της τιμής των καυσίμων που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Μακρόν για να εξελιχθεί σε ευρύτατο κίνημα κοινωνικής και πολιτικής αμφισβήτησης, που έλαβε νέες και ευρηματικές μορφές, κυρίως χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα κίνημα που, ανεξάρτητα από το αν τελικά κέρδισε τη συγκεκριμένη μάχη, είναι βέβαιο ότι άλλαξε τα δεδομένα θέτοντας σε νέα βάση τις διεκδικήσεις, τους κοινωνικούς αγώνες, ρίχνοντας νέο φως στην κοινωνική διαστρωμάτωση της Ευρώπης και φέρνοντας στο προσκήνιο πολλά από τα αδιέξοδα που διατρέχουν σήμερα τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Με τον αυθόρμητο τρόπο του, το κίνημα σκιαγράφησε αυτό που ο Ετιέν Μπαλιμπάρ χαρακτήρισε “εναλλακτική πρόταση στην υποβάθμιση και την απώλεια της πολιτικής”.

Το κίνημα ανάγκασε τον Μακρόν σε δύο παρεμβάσεις, χωρίς τον αναμενόμενο αντίκτυπο: μέτρα 17 δισ. και μια άρον - άρον “κοινωνική διαβούλευση”.

Πιο άμεση ήταν η παραδοσιακή αντιμετώπιση: η ακραία αστυνομική βία. Το αποτέλεσμα ήταν 11 νεκροί, 4.439 τραυματίες (πολλοί έμειναν ανάπηροι ή έχασαν την όρασή τους λόγω της χρήσης νέων όπλων από τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις), πάνω από 12.000 συλλήψεις. Προοδευτικά οι διεκδικήσεις του κινήματος διευρύνθηκαν: από την κατάργηση της αύξησης της τιμής της βενζίνης, τα αιτήματα αφορούσαν τη δομή της προεδρικής εξουσίας, την παραίτηση του Μακρόν, την καθιέρωση του δημοψηφίσματος με πρωτοβουλία των πολιτών, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των λαϊκών και μεσαίων τάξεων.

Αν και τις παραμονές των ευρωεκλογών υπήρξε ευρεία συζήτηση σχετικά με τη συμμετοχή του κινήματος σε αυτές, τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Η χρήση βίας και η επίδειξη απόλυτης “κώφωσης” στα αιτήματα των διαδηλωτών, που βρήκαν τεράστια ανταπόκριση στη γαλλική κοινωνία, ήταν η αιτία για την κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητας του Εμανουέλ Μακρόν, η οποία έκτοτε δεν έχει ανακάμψει. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ένας στους τρεις Γάλλους, θεωρούν ότι ακόμη και σήμερα το κίνημα βρίσκεται εν υπνώσει και ότι δεν έχει σβήσει. Το 43% των Γάλλων πολιτών πιστεύουν ότι έχει σταματήσει προσωρινά και ότι μπορεί να συνεχιστεί.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα της μηνιαίας έρευνας που γίνεται για τον επαρχιακό Τύπο της χώρας. Ωστόσο το πιο σημαντικό εύρημα είναι ότι έναν χρόνο μετά η πλειονότητα (59%) θεωρεί πως το κίνημα ήταν απολύτως θετικό για τα χαμηλά εισοδήματα, για τη δημοκρατία και τον δημόσιο διάλογο (54%) και για την αγοραστική δύναμη (54%). Η βελτίωση της αγοραστικής δύναμης παραμένει προτεραιότητα για τους Γάλλους μαζί με τη μείωση των φόρων.

Αντιθέτως το 72% θεωρεί ότι δημιούργησε πρόβλημα στην οικονομία και στην εικόνα της Γαλλίας στο εξωτερικό. “Για τους συμπολίτες μας σήμερα είναι καλύτερη μια κινητοποίηση που φέρνει προβλήματα στην οικονομία μας αλλά καταλήγει σε μια επανακατανομή της αγοραστικής δύναμης προς όφελος των πιο αδύναμων” εξηγεί ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών Odoxa Γκαέλ Σιλμάν.

Το βέβαιο είναι ότι αυτή τη δημοσκόπηση θα την αναλύσουν πολύ προσεκτικά στο επιτελείο του Μακρόν που ήδη, παρότι βρίσκεται στα μέσα της θητείας του, έχει βάλει πλώρη για τις προεδρικές εκλογές του 2022. Τα “καμπανάκια κινδύνου” έχουν ήδη ακουστεί καθώς από την εκλογή του μέχρι σήμερα ο Μακρόν έχει χάσει, ανάλογα με το Ινστιτούτο δημοσκοπήσεων, από 12 έως 28 μονάδες. Χειρότερο ποσοστό είχε μόνο ο Φρανσουά Ολάντ, που την ίδια περίοδο είχε κυριολεκτικά καταρρεύσει με απώλεια 47 μονάδων!

Πάντως το κίνημα δεν έχει εξαφανιστεί. Προς το παρόν τη σκυτάλη των διαδηλώσεων πήραν καθηγητές, πυροσβέστες, νοσοκομειακό προσωπικό. Και έπεται συνέχεια τις επόμενες εβδομάδες...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL