Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Επιστροφή Ολάντ;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστροφή Ολάντ;

Την πολιτική του επιστροφή οργανώνει μεθοδικά ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, όπως συμβαίνει συνήθως, εντάσσεται και η έκδοση ενός βιβλίου, προγραμματικού περιεχομένου, με έμφαση στη δομή του πολιτεύματος. Οι πολιτικοί δημοσιογράφοι γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι ο Ολάντ γράφει πολύ στο γραφείο του στο Παρίσι. Το αποτέλεσμα είναι το βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε και έχει στο επίκεντρό του μια πλήρη πρόταση που προτείνει να αλλάξουν όλα στη θεσμική δομή της πολιτικής εξουσίας, υποστηρίζοντας την εγκαθίδρυση ενός πλήρως προεδρικού πολιτεύματος, χωρίς πρωθυπουργικό αξίωμα, εξαετή προεδρική θητεία και περισσότερες εξουσίες στη Βουλή, με στόχο να επανακτήσουν τα κόμματα μεγαλύτερο βάρος στην πολιτική σκηνή.

Αυτό το βιβλίο έρχεται σε συνέχεια των «Μαθημάτων της εξουσίας» που εξέδωσε μόλις έναν χρόνο αφού εγκατέλειψε το Προεδρικό Μέγαρο ύστερα από την απόφασή του να μην διεκδικήσει δεύτερη θητεία. Το βιβλίο εκείνο, που επανεκδόθηκε σε μορφή «τσέπης», με τρία επιπλέον κεφάλαια, ήταν μια σαφής προσπάθεια να υπερασπιστεί το έργο της θητείας του - ένα έργο που πολλοί είχαν αμφισβητήσει ακόμη κι εντός του ίδιου του κόμματός του, του Σοσιαλιστικού. Πλέον ο Ολάντ επέλεξε να κάνει μια καθαρή θεσμική παρέμβαση, μακριά από την πολιτική επικαιρότητα, την οποία ναι μεν παρακολουθεί στενά, όμως δεν αποτελεί αυτή αντικείμενο του βιβλίου του. Ο πρώην Πρόεδρος επιχειρεί πλέον να εμφανιστεί ως ο πολιτικός των ιδεών και των προτάσεων στη βάση της προεδρικής του εμπειρίας. Με τίτλο «Απαντώντας στην κρίση δημοκρατίας», ο Ολάντ επιχειρεί να καταθέσει τις προτάσεις του για την ανανέωση των θεσμών, που θεωρεί ότι πλέον δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας. Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, η 5η Δημοκρατία, που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή για την πολιτική σταθερότητά της, πλέον δεν προσφέρει αυτές τις εγγυήσεις. «Τα μεγάλα κόμματα έχουν χάσει το κύρος τους και την επιρροή τους» παρατηρεί. Για την επίλυση της κρίσης δημοκρατίας δεν αρκεί να καταστρέψουμε αυτό που υπάρχει ήδη. Το κίνημα του Μακρόν μέχρι σήμερα δεν έχει αποδείξει ότι είναι ικανό να αποκτήσει μια πραγματική οργάνωση στη βάση μιας δικής του ιδεολογίας. Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς ιδεολογίες που να αντιπαρατίθενται και χωρίς δυνάμεις που να είναι σε θέση να συσπειρώσουν τους πολίτες γύρω τους.

«Ποιος μπορεί να αρνηθεί τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στη δημοκρατία;» σημειώνει ο πρώην Πρόεδρος στον πρόλογο του βιβλίου του, που έχει τη μορφή ενός μεγάλου διαλόγου με το φιλικά προσκείμενο στο Σοσιαλιστικό Κόμμα Terra Nova. «Για να την αντιμετωπίσει, κάθε Πρόεδρος θεωρεί ότι μπορεί να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς μας», αλλά όλες οι εξελίξεις «δεν έχουν στην πραγματικότητα οδηγήσει στη μείωση αυτής της δυσανεξίας στη δημοκρατία» συνεχίζει ο ίδιος. «Οι θεσμοί μας είναι όλο και λιγότερο ικανοί να ανταποκριθούν στις επιδιώξεις» των Γάλλων παρατηρεί. «Ο Πρόεδρος έχει εξωφρενική εξουσία», σε αντίθεση με τις συνελεύσεις που «οι δυνατότητες ελέγχου τους είναι περιορισμένες. Ο πρωθυπουργός δεν προστατεύει πλέον εδώ και καιρό τον Πρόεδρο, στο πρόσωπο του οποίου οι Γάλλοι βλέπουν πάντα τον υπεύθυνο για τα πάντα». Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση που προτείνει, ο Πρόεδρος δεν διορίζει πλέον έναν πρωθυπουργό, αλλά μια ομάδα της οποίας είναι επικεφαλής και «καθώς η κυβέρνηση δεν είναι πια υπεύθυνη ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, ο Πρόεδρος χάνει το προνόμιο διάλυσης της Βουλής». «Η Βουλή έχει αυξημένο ρόλο, κυρίως σε επίπεδο προϋπολογισμού και νομοθετικό».

Πολλοί θεωρούν ότι το βιβλίο αυτό προαναγγέλλει την επιστροφή του Ολάντ στο προσκήνιο. Ο ίδιος πάντως τηρεί σιγή ιχθύος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL