Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Brexit / Brexit: Το είναι και το φαίνεσθαι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit / Brexit: Το είναι και το φαίνεσθαι

Φαινομενικά ο Μπόρις Τζόνσον πέτυχε μια σημαντική νίκη προχθές το βράδυ, όταν η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε με ψήφους 329 υπέρ έναντι 299 κατά, στη δεύτερη ανάγνωση, τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η κυβέρνησή του με την Ε.Ε. για την έξοδο της Βρετανίας.

Αμέσως μετά, επίσης φαινομενικά, ο Τζόνσον υπέστη μια μεγάλη ήττα καθώς η Βουλή απέρριψε με ψήφους 322 έναντι 308 το «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα για την τελική έγκριση της συμφωνίας το αργότερο μέχρι το βράδυ της Πέμπτης. Δηλαδή η πλειοψηφία απέρριψε τα στενά χρονικά περιθώρια των τριών ημερών που έβαζε ο Τζόνσον για την κατάθεση επιπλέον τροπολογιών (δηλαδή αλλαγών) από τους Εργατικούς (και όχι μόνο) σε μια σειρά κρίσιμα θέματα, όπως τα εργασιακά, η προστασία του περιβάλλοντος κ.ά.

Κατά τη δεύτερη ψηφοφορία στήριξαν τον Τζόνσον μόνο 5 από τους 19 αντάρτες των Εργατικών που τον είχαν στηρίξει στην πρώτη, ενώ η υποστήριξη των ανεξάρτητων μειώθηκε από 25 σε 18 ψήφους. Σημειώνεται ότι και στις δυο ψηφοφορίες οι κυβερνητικοί εταίροι Ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας στήριξαν τις επιλογές του πρωθυπουργού ενώ ο Τζόνσον πιάστηκε αδιάβαστος (;) όταν ισχυρίστηκε ότι «δεν θα υπάρχουν έλεγχοι μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας».

Μέσα στο ναρκοπέδιο στο οποίο έχει εξελιχθεί για το σύνολο του πολιτικού κόσμου το Brexit, ο Τζόνσον επιχείρησε ουσιαστικά να επιβάλει τη δική του ατζέντα στις πολιτικές εξελίξεις. Ο Τζόνσον θέλει να δείξει στον βρετανικό λαό ότι μπορεί να κάνει πράξη τη δέσμευσή του για «πάση θυσία» έξοδο (“do or die Brexit”) μέχρι την 31η Οκτωβρίου και να πάει με αυτό το «τρόπαιο» σε πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατόν φιλοδοξώντας να κατατροπώσει τους Εργατικούς.

Με αυτά τα δεδομένα ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο το ναυάγιο κατά τη χθεσινή συνάντηση Τζόνσον - Κόρμπιν για έναν συμβιβασμό στο χρονοδιάγραμμα της συζήτησης στη Βουλή και ουσιαστικά στο χρονοδιάγραμμα της εξόδου.

Οι Βρυξέλλες εμφανίζονται διατεθειμένες να δώσουν στο Λονδίνο μια νέα, τρίμηνη παράταση. Τι θα σήμαινε όμως μια νέα παράταση, την οποία εξαναγκάστηκε να ζητήσει και ο ίδιος ο Τζόνσον την προηγούμενη εβδομάδα (με την πίεση του Κοινοβουλίου και της Δικαιοσύνης, χωρίς να βάλει καν την υπογραφή του στο σχετικό έγγραφο); Τι άλλο θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης εφόσον υπάρχει ήδη συμφωνία; Θα γίνονταν, άραγε, πρόωρες εκλογές όσο θα διαρκούσε η παράταση και με ποια "οπλοστάσια" θα κατέβαιναν σε αυτές τα πολιτικά κόμματα;

Στην πράξη ο Τζόνσον βρίσκεται κάθε μέρα πιο κοντά στην καταληκτική ημερομηνία του Brexit, από την οποία η Βρετανία απέχει πλέον μόλις μια εβδομάδα. Εκτός αν υπάρξει ξαφνικά ένας ουσιαστικός συμβιβασμός με τον οποίο το πολιτικό σύστημα της χώρας θα επιχειρούσε να γιατρέψει τις πληγές του απέναντι σε ένα ολοένα πιο καχύποπτο εκλογικό σώμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL