Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
"Δεν πάει άλλο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δεν πάει άλλο"

Πυροσβέστες και νοσοκομειακό προσωπικό έστειλαν ηχηρό μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση Μακρόν ότι έχουν φθάσει στα όριά τους. Μια μεγάλη κοινή διαδήλωσή τους την Τρίτη έκανε να ακουστούν οι διεκδικήσεις τους. Σε ώτα μη ακουόντων; Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν, αν και κατά πόσο οι κρατούντες έλαβαν το μήνυμα.

Το ποτήρι της αγανάκτησης των Γάλλων πυροσβεστών ξεχείλισε. Την Τρίτη περίπου 40.000 πυροσβέστες από όλη τη χώρα διαδήλωσαν στο Παρίσι, ύστερα από σχετική έκκληση εννιά συνδικάτων. Δυναμικά και αποφασιστικά οι πυροσβέστες προσπάθησαν να θέσουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Η έκρηξη οργής τους δεν ήταν όμως κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και πολλούς μήνες ήδη οι πυροσβέστες με εμπειρία 25 και 10 ετών εξέφραζαν την αντίδρασή τους στην υποτίμηση της δουλειάς τους -γι’ αυτό, οι πυροσβέστες στο Μπορντό από τις 26 Ιουνίου βρίσκονται σε απεργία.

Η γενικευμένη αίσθηση των πυροσβεστών όλης της χώρας είναι ότι έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση στην τύχη τους, τη στιγμή που ο φόρτος δουλειάς τους έχει πολλαπλασιαστεί, ενώ όλο και συχνότερα υφίστανται βίαιες επιθέσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Απλήρωτοι και απροστάτευτοι. Μέσα σε 10 χρόνια ο αριθμός των επεμβάσεων αυξήθηκε κατά 20%. Ο αριθμός των επεμβάσεων αυξήθηκε από τις 80.000 στις 130.000, χωρίς καμία αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού... Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι πυροσβέστες αναλαμβάνουν τη μεταφορά ασθενών πέρα από τις αρμοδιότητές τους.

“Έχουμε ανησυχητική μείωση του προσωπικού, ενώ δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τον αριθμό των επεμβάσεων, μας ζητάνε τα πάντα, ακόμη και να αναπληρώσουμε ρόλο των ασθενοφόρων. Κάποια στιγμή δεν θα τα καταφέρουμε” δήλωσε χαρακτηριστικά ο 53χρονος Ματιάς Γκος, πυροσβέστης στην Γκρας, που ήταν μεταξύ των διαδηλωτών.

Την ίδια στιγμή το λεγόμενο επίδομα πυρκαγιάς δεν έχει αυξηθεί εδώ και χρόνια, καθώς υπάρχει μια ατέρμονη διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης, που θέτει τους κανόνες και των δήμων και κοινοτήτων, που πληρώνουν τους πυροσβέστες. Τα συνδικάτα των πυροσβεστών ζητούν αύξηση προσλήψεων, αύξηση του επιδόματος πυρκαγιάς από 19% του μισθού τους σε 28%, καθώς και διατήρηση του συνταξιοδοτικού τους καθεστώτος, το οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει.

Οι πυροσβέστες δεν ήταν μόνοι στη διαδήλωσή τους. Μαζί τους διαδήλωσε και το προσωπικό των νοσοκομείων από όλη τη χώρα. Τα πανό τους στρέφονταν κατά της Ανιές Μπιζέν, υπουργού Υγείας. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία διαμαρτύρονται και αυτοί για την αύξηση του όγκου εργασίας, ενώ οι απολαβές τους παραμένουν καθηλωμένες. Το αποτέλεσμα είναι εις βάρος της ασφάλειας των ασθενών καθώς, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, “η ανθρώπινη πλευρά χάνεται” γιατί “μένει μόνο η τεχνική”.

Και οι δύο διαδηλώσεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με ισχυρή αστυνομική παρουσία. Μάλιστα οι πυροσβέστες έτυχαν “ειδικής μεταχείρισης” από τις αστυνομικές δυνάμεις και τις αντλίες νερού, ενώ έγινε και ευρεία χρήση δακρυγόνων, την ώρα που η διαδήλωση πλησίαζε τη Βουλή. Μπορεί η κυβέρνηση Μακρόν να επιχειρεί να αποφύγει την πολλαπλασιαζόμενη οργή επαγγελματικών τάξεων, μέσα από τη χρήση αστυνομικής βίας (όπως άλλωστε φάνηκε και από τη σκληρή αντιμετώπιση του κινήματος των “Κίτρινων Γιλέκων”), ωστόσο είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να κρύβεται πίσω από τα αστυνομικά κλομπ και τις αντλίες νερού για πολύ ακόμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL