Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Η Χιλή στη σκιά του Πινοσέτ: Απαγόρευση κυκλοφορίας και τεθωρακισμένα εναντίον… ανατίμησης εισιτηρίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Χιλή στη σκιά του Πινοσέτ: Απαγόρευση κυκλοφορίας και τεθωρακισμένα εναντίον… ανατίμησης εισιτηρίων

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Τεθωρακισμένα και πάνοπλοι στρατιώτες κατέλαβαν το Σαντιάγκο της Χιλής. Οι φουρνιές των αξιωματικών που βγήκαν από τα σπλάχνα του Πινοσέτ αναβίωσαν τον εφιάλτη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, παραβιάζοντας το σύνταγμα της χώρας και κάθε έννοια σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα μάταια προσπάθησε πριν από λίγες ημέρες να πείσει τους Χιλιανούς ότι η χώρας τους είναι «όαση σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή». Τη Δευτέρα και την Τρίτη τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά για να περιοριστεί η κίνηση, αλλά και να αποφευχθεί η συγκέντρωση μαθητών και φοιτητών στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, που μπορεί να πυροδοτήσουν νέες διαδηλώσεις. Οι κάτοικοι του Σαντιάγκο, του Βαλπαραΐσο και άλλων πόλεων δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί, εκτός και εάν έχουν ειδική άδεια.

Αντιπολίτευση και πανεπιστημιακοί κατά των απαγοτεύσεων

«Η αγανάκτηση του κόσμου και το δικαίωμα της διαμαρτυρίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την απαγόρευση της κυκλοφορίας», κατήγγειλε το «Πλατύ Μέτωπο» της αντιπολίτευσης, προειδοποιώντας τον Πινιέρα ότι «δεν είναι η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου η αιτία, αλλά η κοινωνική δυσφορία» από τις πολιτικές του που πυροδότησαν τις βίαιες αντιδράσεις. «Συγκράτησε την καταστολή», προειδοποίησε το «Πλατύ Μέτωπο» τον Πινιέρα.  

Εννιά πανεπιστημιακοί του τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν με κοινή επιστολή τους την παραβίαση του συντάγματος της χώρας και της διεθνούς νομοθεσίας που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζοντας ότι το δικαίωμα της διαμαρτυρίες δεν καταστέλεται από τον στρατό.

Στρατηγοί και Καραμπινέρος «κυβερνούν» στο Σαντιάγκο

Ο Αρχηγός Εθνικής Άμυνας στρατηγός Χαβιέρ Ιτουριάχα υπέγραψε «τη διαταγή για την αναστολή των ελευθεριών και της κίνησης», δηλαδή την έκτακτη κατάσταση ανάγκης και την απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Σαντιάγκο, το Βαλπαραΐσο, το Τσακαμπούκο και σε ορισμένες άλλες πόλεις, αναθέτοντας στους στρατιωτικούς τους να αναλάβουν τον έλεγχο των περιοχών αυτών.

Ο στρατηγός Ιτουριάχα μάλιστα φρόντισε να συνοδεύσει τον εφιάλτη του στρατού με αυτό των Καραμπινέρος, που θα δίνουν τις ειδικές άδειες για όποιον για λόγους υγείας ή άλλες αιτίες θα πρέπει να μετακινηθεί κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης. Για τους τουρίστες το εισιτήριο εισόδου ή εξόδου θα θεωρείται αυτομάτως ως άδεια για να μπορούν να κινηθούν προς και από τους σταθμούς και τα αεροδρόμια. Διαφορετικά οι Καραμπινέρος και το Εγκληματολογικό της Αστυνομίας (PDI) θα πρέπει να τους... φιλοξενήσουν στα μπουντρούμια τους.

Η Χιλή στο δρόμο του Εκουαδόρ;

Ο εφιάλτης της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από την εποχή του αιμοσταγούς δικτάτορα Πινοσέτ επέστρεψε στη Χιλή τη στιγμή που ο πρόεδρος Πινιέδα έκανε πίσω, όπως ο ομόλογός του του Εκουαδόρ Λένιν Μορένο, και αποφάσιζε να ακυρώσει την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων, που προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα λαϊκής αντίδρασης.

Ο στρατός ανέλαβε να τρομοκρατήσει και να καταστείλει τις τεράστιες αντιδράσεις που προκαλούν τα μέτρα λιτότητας. Μετά την Αργεντινή και το Εκουαδόρ και η Χιλή εξεγείρεται κατά της νεοφιλελεύθερης λιτότητας για να πάρει μια απάντηση από τα φασιστικά χρονοντούλαπα της ιστορίας.

Από τη διαμαρτυρία κατά των ανατιμήσεων στα… τεθωρακισμένα

Η Χιλή ζει μια πραγματική λαϊκή εξέγερση το τετραήμερο τριήμερο, που από την Παρασκευή το βράδυ εξελίχθηκε σε μια βίαιη αντιπαράθεση, που οδήγησε σε λεηλασίες και πυρπολήσεις κτιρίων και λεωφορείων και κυρίως των σταθμών του Μετρό της πρωτεύουσας της χώρας, με τις ζημιές να υπολογίζονται στα 200 εκατ. δολάρια εξαιτίας των ζημιών σε 41 από τους 140 σταθμούς του. Επίσης καταστράφηκαν και 16 λεωφορεία. Στο Σαντιάγκο κάηκε το Εμπορικό Επιμελητήριο και στο Βαλπαραΐσο η έδρα της παλαιότερης εφημερίδας της χώρας.    

Ο Πινιέρα έκανε το τραγικό λάθος να χρησιμοποιήσει τους στρατιωτικούς για να αποκαταστήσει το «νόμο και την τάξη» μετά τις καταστροφές που άρχισαν να προκαλούνται στο Σαντιάγκο. Από τη στιγμή που η αστυνομία δεν μπορούσε να καταστείλει το τεράστιο κίνημα που δημιούργησε η αύξηση των τιμών των μεταφορικών μέσων και τις καταστροφές που προκάλεσαν ομάδες ατόμων ο Πινιέρα μετέφερε στην πράξη τις αρμοδιότητες της αστυνομίες στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, που πήρε από την πλευρά του μια πρωτοβουλία απαράδεκτη για οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα όπως η Χιλή, να βγάλει δηλαδή τα τανκς και τα τεθωρακισμένα στους δρόμους με την… προεδρική υποστήριξη.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν 308 συλλήψεις, 11 πολίτες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, εκ των οποίων 5 σε βαριά κατάσταση, ενώ τραυματίστηκαν και 156 αστυνομικοί. Ο πραγματικός αριθμός των πολιτών που τραυματίστηκαν πρέπει να είναι πολύ μεγάλος, αλλά φαίνεται ότι φοβούνται να πάνε στα νοσοκομεία, εξαιτίας του εφιάλτη του Πινισέτ.

Οι μαζικές διαμαρτυρίες στο Σαντιάγκο διέψευσαν την ψευδαίσθηση των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων που ήθελαν να παρουσιάζουν τους Χιλιανούς ευθυγραμμισμένους με τις αντιλαϊκές πολιτικές και την πλαστή ευημερία. Η αύξηση των τιμών στις μεταφορές αποτέλεσε τη σπίθα που άναψε το φυτίλι της λαϊκής οργής και της αγανάκτησης των κοινωνικών στρωμάτων που βιώνουν στο πετσί τους τις τεράστιες ανισότητες που έχουν επιβάλει οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές αυξάνοντας το κόστους των υπηρεσιών, εκτινάσσοντας το κόστος της Υγείας και πιέζοντας τους μισθούς και τις συντάξεις. Η αύξηση των τιμών στα εισιτήρια έφθανε μόλις το 3,75%. Μια μικρή αύξηση κατά 3,75% που ήταν αρκετή να πυροδοτήσει την οργή για όλα αυτά που είχαν υπομείνει σιωπηλά τα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Ο Πινιέρα πριν από λίγες ημέρες εγκωμίαζε τα… τεράστια επιτεύγματα της πολιτικής του, υποστηρίζοντας ότι στις ημέρες του το κατά κεφαλήν εισόδημα ξεπερνά τα 20.000 δολάρια το χρόνο, το υψηλότερο στη Λατινική Αμερική, η ανάπτυξη να τρέχει με 2,5% για φέτος, σε υψηλότερα επίπεδα από όλες τις άλλες χώρες της περιοχής, και ο πληθωρισμό να κινείται μόλις στο 2%.

Όμως αυτά τα 20.000 δολάρια δεν αποτελούν ένα «κατά κεφαλήν εισόδημα», γιατί ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, εξαιτίας των διαδοχικών αυξήσεων στις υπηρεσίες Υγείας και τις χαμηλές συντάξεις, χάρις στην ιδιωτικοποίηση των δύο αυτών βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, και τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες.  

‘Έρευνα του «Ιδρύματος Σολ» υπογραμμίζει ότι το 54,3% των εργαζομένων λαμβάνει μικτές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 350.000 πέσος, δηλαδή κάτω από 440 ευρώ το μήνα. Οι γυναίκες πληρώνουν ένα ακόμη μεγαλύτερο τίμημα στις ανισότητες και τις αδικίες, αφού το 70% των γυναικών έχει μικτές αποδοχές που δεν ξεπερνούν τα 400.000 πέσος, ή τα 503 ευρώ το μήνα, ενώ το 50% από αυτές έχει μικτές αποδοχές έως 300.000 πέσος, ή μικτές αποδοχές 377 ευρώ το μήνα. Ο Πινιέρα από την πλευρά του υποστηρίζει ότι δημιουργήθηκαν 164.000 νέες θέσεις εργασίας το τελευταίο 12μηνο, με το 92% από αυτές με σύμβαση εργασίας και κοινωνική ασφάλιση. Η αλήθεια είναι ότι 6 στους 10 εργαζόμενους που έχουν πλήρες ωράριο εργασίας δεν μπορούν να αποφύγουν την φτωχοποίηση των οικογενειών τους. Στις μεγάλες επιχειρήσεις μόλις το 30% των εργαζομένων έχει μικτές μηνιαίες αποδοχές που ξεπερνούν τα 600.000 πέσος ή μικτές αποδοχές που ξεπερνούν τα 755 ευρώ το μήνα.

Φυτίλι της οργής η αύξηση τιμών στα εισιτήρια

Η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων έβαλε πρώτα φωτιά στα πανεπιστήμια και τα σχολεία της χώρας για να μεταφερθεί στους δρόμους και τις πλατείες προσφέροντας διέξοδο στην οργή και τον θυμό ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού που βλέπει την «ανάπτυξη» στην τηλεόραση.

Στις 6 Οκτωβρίου η ιδιωτική εταιρεία του Μετρό του Σαντιάγκο, που έχει ένα μικρό ποσοστό και το δημόσιο, αποφάσισε να αυξήσει κατά 30 πέσος στα 830 πέσος τα εισιτήρια τις ώρες αιχμής, για να τα φθάσει στα 1,2 δολάρια. Το υπουργείο Μεταφορών ενέκρινε την αύξηση της τιμής, αλλά όχι ο κόσμος.

Την προηγούμενη Δευτέρα εκατοντάδες φοιτητές και μαθητές μπήκαν στο Μετρό χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο και άνοιξαν όλες τις πόρτες για να περνά ελεύθερα ο κόσμος. Με την παρέμβαση της αστυνομίας και των Καραμπινέρος άρχισαν και οι πρώτες καταστροφές στους σταθμούς του Μετρό, αλλά και η διεύρυνση του χιλιανού κινήματος «Δεν Πληρώνω».  

Την Παρασκευή, την πέμπτη ημέρα των κινητοποιήσεων, η εταιρεία του Μετρό πάρε την πλέον λανθασμένη απόφαση να διακόψει τη λειτουργία του με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα τεράστιο χάος στην κυκλοφορία της πόλης, αφού το Μετρό μεταφέρει σε ημερήσια βάση σχεδόν 3 εκατομμύρια άτομα. Παράλληλα η κυβέρνηση επικαλέστηκε τη νομοθεσία για την κρατική ασφάλεια, γεγονός που προβλέπει την αύξηση των ποινών για όσους συμμετέχουν σε επεισόδια και ταραχές. Το γεγονός όμως αυτό πυροδότησε νέο κύμα κινητοποιήσεων, με δεκάδες χιλιάδες να βγαίνουν χτυπώντας κατσαρόλες στους δρόμους, αλλά και που κατέληξαν σε λεηλασίες και την καταστροφή ορισμένων σταθμών του Μετρό, συμπεριλαμβανομένης και της έδρας της ιταλικής ηλεκτρικής Enel.  

Το Σάββατο το πρωί ο Πινιέρα υπέγραψε το διάταγμα κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το Σαντιάγκο και άλλες πόλεις, γεγονός που σημαίνει ότι έδωσε την ελευθερία στους στρατιωτικούς να αναλάβουν την… ασφάλεια περιορίζοντας τις ελευθερίες και την κίνηση για 15 ημέρες. Έτσι ο Πινιέρα ανάθεσε σε ένα στρατηγό να επιβάλει με τα τανκς και τα τεθωρακισμένα την τάξη και την ασφάλεια. Μόνο στις 16 μεγαλύτερες αρτηρίες του Σαντιάγκο έχουν αναπτυχθεί 500 στρατιώτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL