Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Δύει το άστρο του Τζάστιν Τριντό;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύει το άστρο του Τζάστιν Τριντό;

Το 2015 ο Τζάστιν Τριντό ενσάρκωνε την ελπίδα της κοινωνικής αλλαγής σε μια χώρα κουρασμένη από μια δεκαετία συντηρητικών κυβερνήσεων. Ήταν ένας νέος -και φωτογενής- πολιτικός που υποσχόταν να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, να ανοίξει τα σύνορα στους πρόσφυγες, μα πάνω απ' όλα να ασκήσει μια διαφορετικού τύπου πολιτική.

Τέσσερα χρόνια μετά, και λίγο προτού ανοίξουν οι κάλπες της Δευτέρας, το άστρο του δείχνει να μην εκπέμπει πια την ίδια λάμψη. Οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον συντηρητικό υποψήφιο Άντριου Σιρ ενώ η μετεωρική άνοδος του Τζακμίτ Σινγκ από το κεντροαριστερό Νέο Δημοκρατικό Κόμμα απειλεί να του στερήσει τις ψήφους των νέων που τόσο ευνόησαν τον γιο του Πιερ Τριντό στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Τα βασικά επιτεύγματα της τετραετούς θητείας του Καναδού πρωθυπουργού, η αύξηση των επιδομάτων τέκνων, η υποδοχή χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία και η εισαγωγή φόρου άνθρακα, επισκιάστηκαν τον προηγούμενο μήνα από τις αποκαλύψεις για τα ρατσιστικά μασκαρέματα στη διάρκεια των νεανικών του χρόνων.

Είχε προηγηθεί μια πολύ πιο σοβαρή υπόθεση χωρίς υπόνοιες πολιτικής ορθότητας. Ήταν η παρασκηνιακή παρέμβαση του Τριντό στην καναδική Δικαιοσύνη υπέρ της κατασκευαστικής SNC-Lavalin, μια κατηγορία την οποία παραδέχτηκε εμμέσως και ο ίδιος υποστηρίζοντας ότι προσπάθησε να σώσει 9.000 θέσεις εργασίας.

Σκάνδαλα βέβαια υπήρξαν και εις βάρος του υποψηφίου των Συντηρητικών. Τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις υποχώρησαν αισθητά όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Άντριου Σιρ διαθέτει καναδική και αμερικανική υπηκοότητα. Σε μια προσπάθεια να αναδείξει την αγάπη του για τον Καναδά, ο Σιρ απαρνήθηκε την αμερικανική υπηκοότητά του, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Με βάση τις τελευταίες μετρήσεις, το Συντηρητικό Κόμμα εξασφαλίζει ένα πενιχρό προβάδισμα (32,4%) έναντι του Φιλελεύθερου Κόμματος του Τριντό (31,7%) και το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα του ινδικής καταγωγής Σινγκ ακολουθεί με 16,5%. Σημαντική εκπροσώπηση στο νέο Κοινοβούλιο φαίνεται να εξασφαλίζουν επίσης το Πράσινο Κόμμα (9,6%), το αυτονομιστικό Μπλοκ Κεμπεκουά (6,3%) και το Λαϊκό Κόμμα (2,5%). Εάν οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν, ο Τριντό θα μπορούσε να επανεκλεγεί σχηματίζοντας κυβέρνηση μειοψηφίας.

Στήριξη από τον Ομπάμα

Παραμένει αβέβαιο πόσο θα ευνοήσει τον Τριντό η υποστήριξη που εξέφρασε με μήνυμά του της τελευταίας στιγμής ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. "Είναι ηγέτης που εργάζεται σκληρά, είναι αποτελεσματικός, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για φλέγοντα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή. Ο κόσμος χρειάζεται την προοδευτική ηγεσία του σήμερα και ελπίζω ότι οι γείτονές μας στον Βορρά θα τον υποστηρίξουν για άλλη μια θητεία" σημειώνει ο Ομπάμα στο μήνυμά του.

Οι δύο πολιτικοί καλλιέργησαν προσωπική φιλική σχέση αφότου ο Ομπάμα εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2017. Νωρίτερα φέτος, οι δυο τους εθεάθησαν να δειπνούν μαζί σε εστιατόριο της Οτάβας. "Σ’ ευχαριστώ φίλε μου" ήταν η απάντηση του Τριντό μέσω Twitter. "Δουλεύουμε σκληρά για να συνεχίσουμε την πρόοδό μας".

Δεν έλειψαν πάντως και η επίκριση για την παρέμβαση. "Αγαπητοί Αμερικανοί: Γιατί ο Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος που αναδείξατε, τάσσεται υπέρ ενός πολιτικού ο οποίος αποτελεί την επιτομή του προνομιούχου λευκού που έβαφε το πρόσωπό του μαύρο, όπως ο Τριντό, αντί να ταχθεί υπέρ του Τζάγκμιτ Σινγκ, του πρώτου Καναδού από διαφορετική φυλή που αναδείχθηκε αρχηγός κόμματος στην ιστορία της χώρας;" διερωτήθηκε ο πρώην διπλωμάτης Νόρμαν Σπέκτορ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL