Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ισπανία: Μεγάλη εθνικιστική απεργία και διαδηλώσεις στην Καταλωνία

"Χείρα βοηθείας" στην αστυνομία από τους επιγόνους του Φράνκο και επιθέσεις εναντίον Καταλανών εθνικιστών

Εκατοντάδες χιλιάδες ειρηνικοί διαδηλωτές έφθασαν στο κέντρο της Βαρκελώνης με πέντε «Πορείες της Ελευθερίας», που ορισμένες από αυτές είχαν ξεκινήσει δεκάδες χιλιόμετρα μακρύτερα. Οι δύο μεγάλες εθνικιστικές κοινωνικές οργανώσεις ANC και Omnia απέδειξαν ότι εκφράζουν τον πυρήνα του εθνικιστικού κινήματος, παρά τη φυλάκιση των δύο ηγετών τους.

Στην Τζιρόνα πάνω από 60 χιλιάδες συμμετείχαν στη συγκέντρωση, ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες γέμισαν τους δρόμους και τις πλατείες των μεγάλων πόλεων και κωμοπόλεων της Καταλωνίας για να διαδηλώσουν ενάντια στις βαριές καταδίκες των φυλακισμένων εθνικιστών ηγετών από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Καταλωνία παρέλυσε χθες από τη γενική απεργία που είχαν προκηρύξει τα μειοψηφικά εθνικιστικά συνδικάτα και συμμετείχαν οι κοινωνικές οργανώσεις και οι σύλλογοι που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία. Η απεργία έφθασε στο 30% στον δημόσιο τομέα, τα πανεπιστήμια και το λιμάνι της Βαρκελώνης παρέμειναν κλειστά, το 43% των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία συμμετείχε στην απεργία, στα δημόσια νοσοκομεία έφθασε στο 25%, ενώ έως και το 80% των εμπορικών καταστημάτων σε ορισμένες περιοχές παρέμειναν κλειστά. Μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, όπως η Seat και η Mercabarna, διέκοψαν την παραγωγή. Στις μεταφορές η απεργία έφθασε στο 50%, ενώ το 39% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρέμειναν κλειστές.

Μετά το τέλος των μαζικών ειρηνικών διαδηλώσεων έγινε πιο εμφανής η παρουσία της ισπανικής και καταλανικής αστυνομίας σε όλες τις μεγάλες πόλεις, με τις αρχές να αναμένουν ένα νέο κύμα βίας στο οποίο άρχισαν να συμμετέχουν δυναμικά και οι φασίστες, που στηρίζουν «τον νόμο και την τάξη» στο πλευρό της αστυνομίας, τραμπουκίζοντας εναντίον των διαδηλωτών. Η καταλανική αστυνομία πάντως συνέλαβε χθες δύο ακροδεξιούς που είχαν επιτεθεί στη Βαρκελώνη σε 23χρονο εθνικιστή το βράδυ της Πέμπτης. Το ίδιο βράδυ τα νοσοκομεία της Καταλωνίας περιέθαλψαν 42 τραυματίες από τις συγκρούσεις με την αστυνομία, εκ των οποίων 36 στη Βαρκελώνη.

"Μαύρο" στη σελίδα του «Δημοκρατικού Τσουνάμι»

Η Γκουάρδια Θιβίλ, το στρατιωτικό σώμα αστυνόμευσης, έκλεισε χθες την ιστοσελίδα του «Δημοκρατικού Τσουνάμι», μετά από απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, γεγονός που τροφοδότησε την οργή των εθνικιστών, ενώ ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών ζήτησε ηρεμία και μετριοπάθεια. Η βελγική Δικαιοσύνη πάντως δεν πήρε προληπτικά μέτρα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν, τον άφησε προσωρινά ελεύθερο και θα εξετάσει στις 29 Οκτωβρίου το νέο ευρωπαϊκό ένταλμα έκδοσης που έστειλαν οι ισπανικές στις βελγικές αρχές.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση του Σάντσεθ και αυτή των εθνικιστών της Καταλωνίας του Τορά δεν έχουν καμία επαφή και δεν προωθούν κανενός είδους διάλογο οι ακροδεξιές δυνάμεις προσπαθούν να μονοπωλήσουν τον ισπανικό εθνικισμό και την ασφάλεια και να εξαργυρώσουν στις κάλπες το μίσος του συντηρητικού κόσμου προς τους Καταλανούς εθνικιστές.

Οι φασιστικές οργανώσεις, που κατάφεραν να οργανώσουν συγκεντρώσεις στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, στοχεύουν να επεκτείνουν τη δράση τους εναντίον των «αντι-Ισπανών» και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Oι πρόσφαtες δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι το φασιστικό Vox μπορεί να μετατραπεί στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας ξεπερνώντας τους υπό κατάρρευση Πολίτες και τη διασπασμένη Αριστερά, μεταξύ Unidas Podemos και «Περισσότερο Χώρα» του Ερεχόν.

Πάντως, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τα δύο κόμματα της Αριστεράς φαίνεται ότι θα πλησιάσουν την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου και θα ξεπεράσουν τουλάχιστον κατά 10 βουλευτές τον αριθμό των βουλευτών των τριών δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις