Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Δημοσκόπηση στη Σερβία: "Μην αναγνωρίσετε το Κόσοβο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοσκόπηση στη Σερβία: "Μην αναγνωρίσετε το Κόσοβο"

Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. με δέλεαρ την ένταξη σε δυτικοευρωπαϊκούς θεσμούς, η μεγάλη πλειονότητα των Σέρβων θα θεωρούσε εθνική προδοσία την αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους από το Βελιγράδι. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ΜΚΟ «Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου», το 75% του δείγματος χαρακτήρισε πράξη προδοσίας μια ενδεχόμενη αναγνώριση του Κοσόβου, ενώ οι μισοί από αυτούς θα επέρριπταν ευθύνες στο Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ωστόσο, έξι στους δέκα δήλωσαν ότι δεν έχουν καταλάβει ποια είναι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

Από την έρευνα φαίνεται ότι η πλειονότητα των πολιτών (65%) πιστεύει πως η αναγνώριση του Κοσόβου θα αποτελέσει όρο για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδιαφέρον είναι ωστόσο το γεγονός ότι το 71% δήλωσε πως δεν θα στήριζε κάποια απόφαση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει το Κόσοβο ακόμη κι αν η ένταξη στην Ε.Ε. προσφερόταν ως αντάλλαγμα.

Μεταξύ επτά υποθετικών σεναρίων που θα οδηγούσαν σε συμφωνία με τους Αλβανούς, τη μεγαλύτερη υποστήριξη (36%) έλαβε η λύση της προσάρτησης στη Σερβία εδαφών του βορείου Κοσόβου με ταυτόχρονη αναγνώριση καθεστώτος αυτοδιοίκησης στους σερβικούς δήμους στο νότιο Κόσοβο και απόδοσης καθεστώτος ξένου εδάφους στα σερβικά μοναστήρια. Τη μικρότερη υποστήριξη (15%) έλαβε η λύση της ανταλλαγής εδαφών, όπου η Σερβία θα λάβει μεν το βόρειο Κόσοβο, αλλά θα παραχωρήσει την κοιλάδα του Πρέσεβο. Καμία από τις εφτά λύσεις που προτάθηκαν δεν θα λάμβανε σήμερα σε δημοψήφισμα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του εκλογικού σώματος, όπως απαιτείται από το σύνταγμα για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 120 περιοχές της Σερβίας, με την συμμετοχή 1.100 πολιτών, και παρουσιάστηκε στο 9ο διεθνές Φόρουμ για της Ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL