Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Καταλωνία / Καταλωνία: Γενική απεργία εθνικιστών, μαζικές διαδηλώσεις και τραυματισμοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταλωνία / Καταλωνία: Γενική απεργία εθνικιστών, μαζικές διαδηλώσεις και τραυματισμοί

Τα εθνικιστικά συνδικάτα και οργανώσεις της Καταλωνίας στηρίζουν τη σημερινή γενική απεργία εναντίον της απόφασης του ισπανικού Ανώτατου Δικαστηρίου, που επέβαλε βαριές ποινές στους φυλακισμένους εθνικιστικές ηγέτες, υψηλότερες κι από αυτές των πραξικοπηματιών φασιστών αξιωματικών το 1983. Ο αρχηγός του ισπανικού κράτους, βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’, μετά από πολυήμερη σιωπή θα απευθύνει σήμερα το πρωί διάγγελμα για την απόφαση του δικαστηρίου για τους Καταλανούς ηγέτες και την κατάσταση στην Καταλωνία, γεγονός που αναμένεται να δώσει και έναν καθαρά αντιμοναρχικό τόνο στις διαμαρτυρίες των Καταλανών εθνικιστών.

Στη Βαρκελώνη και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Καταλωνίας συνεχίστηκαν χθες οι μαζικές διαμαρτυρίες και οι συγκρούσεις με την ισπανική και την καταλανική αστυνομία, με νέες συλλήψεις και δεκάδες τραυματισμούς. Την Τετάρτη το βράδυ συνελήφθησαν 33 άτομα και 96 τραυματίστηκαν στην Καταλωνία, ενώ στην Ταραγόνα φορτηγάκι της καταλανικής αστυνομίας παρέσυρε 17χρονο ανήλικο προκαλώντας του σημαντικά τραύματα. Από νωρίς χθες το πρωί πολλές μεγάλες οδικές αρτηρίες της Βαρκελώνης και της Καταλωνίας είχαν αποκλειστεί από τους εθνικιστές διαδηλωτές, με την αστυνομία να προχωρά σε νέες συλλήψεις.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Καταλωνία ζήτησαν, για διαφορετικούς ασφαλώς λόγους το καθένα την παραίτηση του εθνικιστή προέδρου της Κιμ Τορά. Ο ίδιος πρότεινε την διοργάνωση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας έως το τέλος της θητείας της καταλανικής Βουλής, αλλά ακόμη και η εθνικιστική Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά ERC και το αριστερό εθνικιστικό CUP απέρριψαν την πρόταση.

Δικαστής της Βαρκελώνης διέταξε την προληπτική φυλάκιση για τέσσερα νεαρά άτομα που είχαν συλληφθεί την Τετάρτη το βράδυ δικαιολογώντας την απόφασή της ότι υπάρχει ο… κίνδυνος αυτά τα άτομα να επιστρέψουν στις διαδηλώσεις. Η τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας είχε ζητήσει την αποφυλάκισή τους με εγγύηση 2.000 ευρώ.

Οι δύο μεγάλες καταλανικές εθνικιστές κοινωνικές οργανώσεις ANC και Omnium Cultural αποτελούν τον πυρήνα των μεγάλων ειρηνικών κινητοποιήσεων σε όλη την Καταλωνία, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι αστυνομικοί με πολιτικά συμμετέχουν στη δημιουργία οδοφραγμάτων και σε πυρπολήσεις κάδων απορριμμάτων και αυτοκινήτων.

Η Seat, η θυγατρική αυτοκινητοβιομηχανία της Volkswagen, ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την παραγωγή της στη Βαρκελώνη εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι για να φθάσουν στις εγκαταστάσεις της εξαιτίας των μπλόκων στο οδικό δίκτυο.

Δημοσκοπική άνοδος για το φασιστικό VOX

Το καταλανικό ζήτημα δυναμιτίζει την προεκλογική εκστρατεία, με τους φασίστες του Vox να αποτελούν το προπύργιο του ισπανικού εθνικισμού, με αποτέλεσμα να εκτινάσσονται στην τρίτη μεγαλύτερη δύναμη, με 11,3% και 34 βουλευτές (10 περισσότερους από τις εκλογές του Απριλίου σε δημοσκόπηση της συντηρητικής εφημερίδας “El Mundo”), ενώ οι σοσιαλιστές με 27,1% χάνουν έναν βουλευτή για να εκλέξουν 122 βουλευτές. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα εκτινάσσεται στο 21,2% με 98 βουλευτές (32 περισσότερους), οι λαϊκιστές Πολίτες καταρρέουν στο 9,2% και στους 19 βουλευτές (-38). Tο Unidas Podemos υποχωρεί στο 12,8% και στους 33 βουλευτές (-9) και το νεοσύστατο κόμμα του Ινίχο Ερεχόν «Περισσότερο Χώρα» κυμαίνεται στο 4,2% εκλέγοντας 6 βουλευτές. Οι σοσιαλιστές και τα δύο ψηφοδέλτια της Αριστεράς με 161 βουλευτές δεν καταφέρνουν να φτάσουν την απόλυτη πλειοψηφία των 176 βουλευτών, ενώ τα τρία δεξιά κόμματα φθάνουν μόλις στους 151 βουλευτές. Τα εθνικιστικά κόμματα αποτελούν το κλειδί για την επόμενη κυβέρνηση, ενώ στη Χώρα των Βάσκων δεξιά και αριστερά εθνικιστικά κόμματα στέκονται στο πλευρό των Καταλανών εθνικιστών.

Εξάλλου, στη Μαδρίτη δικαστής απέρριψε την προσφυγή των συγγενών του δικτάτορα Φράνκο και του φασιστικού Vox εναντίον της μεταφοράς της μούμιας του από το μακάβριο «Μαυσωλείο της Κοιλάδας των Πεσόντων» σε ένα κοινό νεκροταφείο, ενώ ανάλογες αποφάσεις εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου. Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει τη μεταφορά της σορού του δικτάτορα με ελικόπτερο για να αποφύγει πιθανά οδικά μπλόκα από φασιστικές οργανώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL