Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Στα σκουπίδια...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα σκουπίδια...

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν διάβασε την επιστολή, την απέρριψε στο σύνολό της και την πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων» δήλωσε πηγή της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας στο δίκτυο BBC, σχολιάζοντας χθες την αποκάλυψη του απερίγραπτου γράμματος που του έστειλε ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου.

Η επιστολή, που εστάλη δύο ημέρες μετά την τουρκική εισβολή -για την οποία άναψε το πράσινο φως ο Λευκός Οίκος ανακοινώνοντας την απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών από τη βόρεια Συρία- αποτελεί μνημείο... τραμπισμού. Δεν είναι μόνο το ύφος της -που χαρακτηρίστηκε σχολικού επιπέδου-, αλλά ότι συνοδεύεται «εμπιστευτικά» από αντίγραφο μιας άλλης επιστολής που είχε στείλει στον Τραμπ ο διοικητής του αραβοκουρδικού συνασπισμού SDF στρατηγός Μαζλούμπ με υποτιθέμενες υπαναχωρήσεις έναντι της Άγκυρας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος προτρέπει τον Ερντογάν να κάνει μαζί του μια «μεγάλη συμφωνία», απειλώντας ταυτόχρονα ότι σε αντίθετη περίπτωση θα καταστρέψει την οικονομία της Τουρκίας. «Μην είσαι σκληρός τύπος! Μην είσαι ανόητος! Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα» καταλήγει ο Τραμπ.

Άραγε απευθύνεται μ’ αυτόν τον τρόπο και σε άλλους ξένους ηγέτες ο Τραμπ; Μόνο εκείνοι και οι στενοί συνεργάτες τους γνωρίζουν - ίσως εμείς να το μάθουμε στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, η αποκάλυψη της επιστολής -μέσω του FoxNews-, ακόμα κι αν έγινε για λόγους εσωτερικής προπαγάνδας- αποτελεί ακόμα ένα καρφί στο φέρετρο της αναξιοπιστίας των ΗΠΑ, την οποία εκτόξευσε στα ύψη ο Τραμπ. Είναι ο ίδιος που στην προχθεσινή σύσκεψη στον Λευκό Οίκο με τους ηγέτες του Κογκρέσου αποκάλεσε την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι «πολιτικό τρίτης κατηγορίας», ουρλιάζοντας επίσης ότι «εδώ εμπλέκονται κομμουνιστές, αλλά εσάς ίσως σας αρέσει», όπως είπαν άλλα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών που ήταν παρόντα.

Όμως, το χειρότερο όλων -κι αυτό που γνώρισε τη λιγότερη δημοσιότητα- ήταν ο ισχυρισμός Τραμπ ότι οι Κούρδοι του PKK αποτελούν μια τρομοκρατική απειλή μεγαλύτερη από τους τζιχαντιστές του ISIS. Ακόμα κι αν το είπε αυτό ο Τραμπ για να χαϊδέψει τα αυτιά του Ερντογάν και να τον... καλοπιάσει, φανερώνει μια εξαιρετικά επικίνδυνη αντίληψη του ενοίκου του Λευκού Οίκου. Και γεννά αυτόματα το ερώτημα: ποιος θα είναι ο επόμενος σύμμαχος των ΗΠΑ που θα πεταχτεί στα σκουπίδια;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL