Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Αργεντινή και Εκουαδόρ εναντίον νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων και ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αργεντινή και Εκουαδόρ εναντίον νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων και ΔΝΤ

«Το ΔΝΤ είναι σαν το Βατικανό, πάντα ελπίζει και περιμένει. Η Αργεντινή έγινε μέλος του Ταμείου το 1952, αλλά μόνο δύο φορές πλήρωσε εμπρόθεσμα» τόνισε ειρωνικά ο οικονομολόγος Χουάν Κάρλος Ντε Πάμπλο σε ημερίδα επιχειρηματιών του Μπουένος Άιερες, ενώ στις συνοικίες της πρωτεύουσας της Αργεντινής αυξάνονται τα λαϊκά συσσίτια και ο αριθμός των ανθρώπων που στηρίζει την επιβίωσή του στην αλληλεγγύη των συνανθρώπων τους.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία της Αργεντινής δεν διαφέρουν από αυτές που έκανε για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία στην Ευρώπη. Από την Ούασιγκτον πάντως το Ταμείο χαιρέτησε με το συνηθισμένο θράσος και την υποκρισία του τη συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση του Λένιν Μορένο και τους ιθαγενείς πληθυσμούς και τα συνδικάτα του Εκουαδόρ για την... ακύρωση της σκληρής λιτότητας που προσπαθεί να επιβάλει ο τοπικός Λένιν του νεοφιλελευθερισμού για να πάρει τη δόση των 4,2 δισ. δολαρίων από το Ταμείο, που του έχει ανοίξει πιστωτική γραμμή 10 δισ. δολαρίων. «Χαιρετίζουμε θερμά το γεγονός ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη συναντιούνται για να πάρουν τις αποφάσεις για τις μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις συγκεντρώνοντας όλες τις κοινότητες [των ιθαγενών]» τόνισε υποκριτικά η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Γκιτά Γκοπίνατ, στον απόηχο της εξέγερσης των ιθαγενών και των εργαζομένων του Εκουαδόρ εναντίον της αύξησης των καυσίμων έως και κατά 123%, που άφησε 8 νεκρούς, πάνω από 1.340 τραυματίες και 1.192 άτομα στη φυλακή.

Ο Μορένο υιοθετεί τώρα μια εκδικητική πολιτική, έχοντας προχωρήσει ήδη στη σύλληψη 14 υψηλόβαθμων στελεχών της αριστερής αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων μιας περιφερειάρχη, ενώ 7 άτομα -μεταξύ των οποίων βουλευτές- έχουν ζητήσει προστασία στην πρεσβεία του Μεξικού. Η φτώχεια πλήττει πάνω από το 60% των ιθαγενών πληθυσμών του Εκουαδόρ.

Την ίδια στιγμή, στην Αργεντινή πεινάνε ακόμη και οι σκληρότερα εργαζόμενοι, ενώ το ΔΝΤ αρνήθηκε να καταβάλει τη δόση των 5,4 δισ. δολαρίων στην κυβέρνηση του Μάκρι τον Σεπτέμβριο, ελπίζοντας προφανώς ότι θα μπορέσει να εκβιάσει καλύτερα την επόμενη κυβέρνηση, που θα βρεθεί με άδεια τα δημόσια ταμεία και με την πίεση αποπληρωμής χρεών 20 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο του 2020. Η Αργεντινή έχει πάρει το δάνειο ρεκόρ στην ιστορία του ΔΝΤ που φτάνει τα 57 δισ. δολάρια.

Από τις προκαταρκτικές προεδρικές εκλογές του Αυγούστου και τη σαρωτική νίκη του Φερνάντες και της Κίρτσνερ, δηλαδή των περονιστών και της Αριστεράς, οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα μειώθηκαν κατά 11,46 δισ. δολάρια ή κατά 35,3% με ταχύτητα μεγαλύτερη και από την καταστροφική κρίση του 2001. Στο ίδιο διάστημα η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής «έκαψε» στον βωμό των αγορών 4 δισ. δολάρια για να συγκρατήσει την περαιτέρω κατάρρευση του πέσο, περιορίζοντας τα διαχειρίσιμα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας στα 12 δισ. δολάρια. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να «κάψει» άλλα 4 δισ. δολάρια έως στις 10 Δεκεμβρίου που θα αναλάβει την προεδρία ο Φερνάντες, ενώ τον Απρίλιο η Αργεντινή θα πρέπει να καταβάλει 20 δισ. δολάρα στους δανειστές του ΔΝΤ.

Το οικονομικό επιτελείο του «Μετώπου Όλων» εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει διαθέσιμα συναλλαγματικά αποθέματα 11 δισ. δολαρίων όταν ο Φερνάντες θα αναλάβει Πρόεδρος. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Αργεντινή θα φτάσει στο 57,3%, η ύφεση στο 3,1% και η ανεργία στο 10,6% για φέτος, τα τρίτα υψηλότερα επίπεδα παγκοσμίως, ενώ προειδοποίησε ότι η κρίση μπορεί να επιδεινωθεί στο επόμενο διάστημα. Σ' αυτό συμφωνούν τόσο ο Φερνάντες όσο και η Κίρτσνερ, υποστηρίζοντας την άμεση αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL