Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Δυνάμεις του Άσαντ στο Κομπάνι "υπό την αιγίδα" της Μόσχας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δυνάμεις του Άσαντ στο Κομπάνι "υπό την αιγίδα" της Μόσχας

Συριακές και ρωσικές δυνάμεις προωθούνται ταχύτατα και σπεύδουν να καταλάβουν θέσεις στις περιοχές της συριακής επικράτειας που ήλεγχαν μέχρι πρότινος οι αποχωρήσαντες Αμερικανοί, ενώ είναι ξεκάθαρο πλέον πως, εκτός από τους Κούρδους, θύμα των παλινωδιών και των μεταπτώσεων του Ντόναλντ Τραμπ είναι και η ίδια η αμερικανική εξωτερική πολιτική στην περιοχή.

Το «κενό» της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας έσπευσε να αναπληρώσει άμεσα η Ρωσία μεγιστοποιώντας ντε φάκτο την επιρροή της στη Συρία και βοηθώντας καθοριστικά τον Άσαντ να αποκαταστήσει την κυριαρχία του στο σύνολο της επικράτειας της χώρας.

Απ’ την άλλη η αμερικανική αναδίπλωση και η αλλοπρόσαλλη στάση του Τραμπ επιτρέπει στον Ερντογάν να συνεχίζει απτόητος την καταδίωξη των Κούρδων, αν και με περιορισμένα αποτελέσματα μέχρι στιγμής, αλλά και το παρελκυστικό πολιτικό παιχνίδι του με σκοπό να μετριάσει τις αντιδράσεις και να παρατείνει τη σιωπηλή ανοχή της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην απρόκλητη τουρκική εισβολή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος απέκλεισε χθες οποιαδήποτε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με τις κουρδικές δυνάμεις απαιτώντας επιτακτικά να καταθέσουν τα όπλα και να αποσυρθούν από τις περιοχές τους. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του είπε: «Δεν γυρεύουμε έναν μεσολαβητή, δεν τον έχουμε ανάγκη. Η πρότασή μας είναι η ακόλουθη: Αμέσως, απόψε, όλοι οι τρομοκράτες να καταθέσουν τα όπλα, να καταστρέψουν όλες τις οχυρώσεις τους και να αποσυρθούν από τη ζώνη ασφαλείας που έχουμε ορίσει. Όταν θα γίνει αυτό, από τη Μάνμπιτζ έως τα σύνορα με το Ιράκ, τότε η επιχείρησή μας ‘Πηγή Ειρήνης’, που στόχο έχει μόνο τους τρομοκράτες, θα τελειώσει από μόνη της».

Ρωσική «προέλαση»

Μακριά από τις ρητορικές κορώνες του Ερντογάν αλλά παράλληλα με τις τουρκικές επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οπωσδήποτε «εντυπωσιακές». Οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τον Ευφράτη και έφθασαν σε περιοχές έξω από το Κομπάνι ωθώντας προς τα ανατολικά τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Κομπάνι εισήλθαν δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η «ανακατάληψη» των κουρδικών περιοχών από τη Δαμασκό τελεί «υπό την αιγίδα» της Μόσχας. Άλλωστε, η προώθηση των δυνάμεων του Άσαντ στην περιοχή προβλέπεται από τη συμφωνία Κούρδων - Δαμασκού, που επιτεύχθηκε με ρωσική μεσολάβηση και στόχο έχει να ανακοπεί η τουρκική προέλαση.

Όπως μετέδωσε το συριακό φιλοκυβερνητικό κανάλι Al Mayadeen, ο συριακός στρατός αναπτύσσεται στην πόλη και στα περίχωρα του Κομπάνι, ενώ εισήλθε και στο άλλοτε προπύργιο των τζιχαντιστών, τη Ράκα, όπου επίσης καταλαμβάνει θέσεις σε διάφορα σημεία της. Μάλιστα, το ρωσικό ενημερωτικό δίκτυο RT πρόβαλε βίντεο που έδειχνε ένα αμερικανικό στρατιωτικό κομβόι να διασταυρώνεται με συριακές κυβερνητικές δυνάμεις σ’ έναν δρόμο που συνδέει το Μάνμπιτζ με το Κομπάνι. Κατά τον Ραμί Αμπντουλραχμάν, διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου, οι ρωσικές δυνάμεις έφθασαν και αναπτύχθηκαν σε απόσταση περίπου 4-5 χιλιομέτρων έξω από το Κομπάνι αφού διέσχισαν τον Ευφράτη.

"Δεν είναι άγγελοι"...

Με τις παραπάνω εξελίξεις να σηματοδοτούν ουσιαστικά ένα ισχυρό και ενδεχομένως ανεπανόρθωτο πλήγμα για το γόητρο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή -όπου με αφορμή τον συριακό εμφύλιο ΗΠΑ και Ρωσία διαγκωνίζονταν μέχρι πρότινος για επιρροή και πρωτοκαθεδρία- ο Τραμπ επιχείρησε χθες να υποβαθμίσει τις συνέπειες των προσωπικών επιλογών του. Ως εκ τούτου είπε ότι οι Κούρδοι μαχητές -στους οποίους κατά τα άλλα οι ΗΠΑ οφείλουν την συντριβή του Ισλαμικού Κράτους- «δεν είναι άγγελοι», ότι η επιχείρηση καταδίωξής τους από την Άγκυρα είναι μια υπόθεση που αφορά την Τουρκία και την Συρία, και πως είναι «καλό» που η Ρωσία βοηθά τη Δαμασκό...

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι είναι προτιμότερο να επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία παρά να γίνονται μάχες στην περιοχή και διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης. Δήλωσε επίσης πεπεισμένος για την ασφάλεια των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Τουρκία.

Όλα αυτά συνέβαιναν την ώρα που οι δύο πιο έμπιστοι άνθρωποί του, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ετοίμαζαν τις βαλίτσες τους για να πετάξουν για την Άγκυρα, ενώ ο Ερντογάν δήλωνε θυμωμένος πως δεν θα τους συναντήσει διότι ό,τι έχει να πει θα το πει κατευθείαν στον ομόλογό του και μόνον σ' αυτόν...

Κατά τον Πομπέο, ο σκοπός της κοινής αποστολής του με τον αντιπρόεδρο είναι να σταματήσει η Τουρκία τις επιθέσεις της στη Συρία. «Δεν θα τους συναντήσω» ήταν η αρχική απάντηση του Ερντογάν. «Εγώ θα μιλήσω μόνον στον Τραμπ, αν έρθει» πρόσθεσε. Αργότερα πάντως μέσω εσπευσμένου tweet η τουρκική Προεδρία γνωστοποίησε ότι η συνάντηση Ερντογάν - Πενς - Πομπέο θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL