Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Κουρδική αντίσταση και ρωσική "σφήνα" ανατρέπουν τα σχέδια του Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κουρδική αντίσταση και ρωσική "σφήνα" ανατρέπουν τα σχέδια του Ερντογάν

Συγκεχυμένη εικόνα επικρατεί για την εξέλιξη της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία κατά των Κούρδων, καθώς οι συγκρούσεις κλιμακώνονται και οι πληροφορίες από τα πεδία των μαχών είναι αντιφατικές και αντικρουόμενες.

Για παράδειγμα, το κουρδικό ενημερωτικό δίκτυο Rudaw ανέφερε χθες ότι οι σύμμαχοι των Τούρκων, οι σουνίτες αντάρτες του Συριακού Εθνικού Στρατού, προωθούνται προς την πόλη - κλειδί Μάνμπιτζ, ωστόσο τα επίσημα συριακά ΜΜΕ μετέδωσαν πως οι δυνάμεις του Άσαντ βρίσκονται ήδη στο κέντρο της πόλης. Με δεδομένο το «απαγορευτικό» που έχει εκδώσει η Μόσχα σε οποιαδήποτε πιθανή άμεση συμπλοκή τουρκικών και συριακών δυνάμεων, φαίνεται πως ο Ερντογάν δεν έχει άλλη επιλογή παρά να βάλει στον πάγο -τουλάχιστον για την ώρα- το σχέδιο κατάληψης της Μάνμπιτζ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν αναπτυχθεί νότια της Ρας Αλ Άιν, στην περιφέρεια της πόλης Ταλ Ταμέρ, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Δαμασκού με τους Κούρδους για την συγκράτηση της τουρκικής επίθεσης. Η Ταλ Ταμέρ βρίσκεται πάνω στο νοητό σύνορο της «ζώνης ασφαλείας» που σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει η Τουρκία εντός της συριακής επικράτειας.

Το βασικό δεδομένο για την ώρα είναι ότι αυτό που ενδεχομένως η Άγκυρα να θεωρούσε «στρατιωτικό περίπατο» στη βόρεια Συρία αποδεικνύεται μια πολύ σκληρή και αδυσώπητη μάχη, άνιση μεν αλλά σε καμία περίπτωση προεξοφλημένης έκβασης. Επίσης οι χθεσινές οικονομικές αλλά και διπλωματικές κυρώσεις του Τραμπ κατά υπουργών του Ερντογάν και η σκληρή δήλωση - μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ περί "απαράδεκτης εισβολής", που έχει αυξήσει τον κίνδυνο για τις αμερικανικές δυνάμεις στο "υψηλότερο επίπεδο", συνιστούν ουσιαστικά τροχοπέδη για τα τουρκικά σχέδια.

Ωστόσο η πιο σοβαρή τροχοπέδη είναι η σθεναρή κουρδική αντίσταση και οι αυξανόμενες απώλειες των τουρκικών δυνάμεων. Άλλοι δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες από οβίδες όλμων, το βασικό βαρύ όπλο των Κούρδων, στο μέτωπο της Μάνμπιτζ. Ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε τα πυρά βομβαρδίζοντας θέσεις των δυνάμεών τους. Με τις νέες απώλειες αυξάνεται σε έξι ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την εκδήλωση της εισβολής πριν από επτά ημέρες.

Η αύξηση των απωλειών έρχεται να προστεθεί στις δυσμενείς «επιδόσεις» του τουρκικού στρατού και των συνεργατών του που δεν κατόρθωσαν να πετύχουν πλήρως τον αντικειμενικό σκοπό της πρώτης φάσης της επιχείρησής, την κατάληψη των δύο στρατηγικής σημασίας μεθοριακών πόλεων Ταλ Αμπιάντ και Ρας Αλ Άιν. Μολονότι η πρώτη έπεσε στα χέρια τους, η δεύτερη, που βρίσκεται ανατολικότερα, συνεχίζει να αντιστέκεται και οι επιτιθέμενοι προσπαθούν να την περικυκλώσουν.

Οι κουρδικές δυνάμεις προτάσσουν λυσσώδη αντίσταση στην Ρας Αλ Άιν και τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη εξαπέλυσαν εκτεταμένη αντεπίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και των σουνιτών συμμάχων τους. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία, στην υπεράσπιση της Ρας Αλ Άιν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) -στις οποίες κυριαρχεί η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG)- χρησιμοποιούν ένα πυκνό δίκτυο σηράγγων και χαρακωμάτων προσπαθώντας να παρασύρουν τους εισβολείς σε ανορθόδοξο πόλεμο. Μάλιστα κουρδικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι SDF έχουν επανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης.

Όσον αφορά τη Μάνμπιτζ, και κατά τη Μόσχα, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως την πόλη και τις γειτονικές τοποθεσίες. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η ρωσική στρατιωτική αστυνομία διεξάγει περιπολίες στα βορειοδυτικά σύνορα της περιοχής κατά μήκος της "γραμμής επαφής" ανάμεσα στις συριακές και τις τουρκικές δυνάμεις.

Ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος στη Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ διαβεβαίωσε πως η Μόσχα "δεν θα επιτρέψει" συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό και τον συριακό στρατό. Με δεδομένη την προχθεσινή αναφορά του εκπροσώπου του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ περί "συγκεκριμένων συμφωνιών" μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, το ρωσικό "απαγορευτικό" προφανώς δεν μπορεί παρά να γίνει σεβαστό από τις δύο πλευρές.

Βεβαίως, σε καμία περίπτωση όλες αυτές οι εξελίξεις δεν απαλύνουν το δράμα των χιλιάδων προσφύγων που προκάλεσε η τουρκική εισβολή, ιδιαίτερα μετά την παύση των δραστηριοτήτων όλων των διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων στις βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας και την αποχώρηση των εργαζομένων τους απ' την περιοχή. "Η κατάσταση των εκτοπισμένων επιδεινώθηκε καθώς σταμάτησαν πλήρως η ανθρωπιστική αρωγή και οι δραστηριότητες όλων των διεθνών οργανώσεων» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ημιαυτόνομης κουρδικής διοίκησης.

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό της Τουρκίας εντείνεται η στοχοποίηση του κουρδικού στοιχείου. Οι δήμαρχοι τεσσάρων πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου κυριαρχεί ο κουρδικός πληθυσμός, συνελήφθησαν χθες στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικών» ερευνών. Κατηγορούνται για συμμετοχή στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) ή για σχέσεις με αυτό. Σημειωτέον ότι η εισβολή στη Συρία συνοδεύεται από μια εκτεταμένη επιχείρηση καταστολής των επικριτών της στο εσωτερικό της Τουρκίας, κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι κατηγορούνται για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL