Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Καταλωνία: Κατακραυγή για την αστυνομική βία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταλωνία: Κατακραυγή για την αστυνομική βία

Τρεις εβδομάδες σχεδόν πριν από τις ισπανικές βουλευτικές εκλογές της 10ης Νοεμβρίου ένας διαδηλωτής έχασε το μάτι του από πλαστική σφαίρα, ένας άλλος τμήμα του ενός ορχέως του, ενώ συνολικά έξι άτομα τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες από τα 131 άτομα που τραυματίστηκαν τη Δευτέρα το βράδυ από τις βίαιες επιθέσεις της ισπανικής και καταλανικής αστυνομίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν έξω από το κεντρικό αεροδρόμιο της Βαρκελώνης εναντίον της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου της Ισπανίας να καταδικάσει τους αποσχιστές ηγέτες με ποινές μεγαλύτερες ακόμα και από εκείνες που επιβλήθηκαν στους φασίστες πραξικοπηματίες στρατωτικούς το 1983.

Την Τρίτη το πρωί ένα άτομο έχασε οριστικά την όραση από το ένα μάτι του, μετά από πολύωρη εγχείρηση, ενώ στο πρόσωπό του φέρει πολλαπλά τραύματα, όπως ανακοίνωσαν οι νοσοκομειακές αρχές της Βαρκελώνης. Μπροστά στη γενική κατακραυγή η ισπανική αστυνομία παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε κατά των διαδηλωτών 14 πλαστικές σφαίρες πυροβολώντας «προς τα κάτω» στο κεντρικό αεροδρόμιο της Βαρκελώνης και κυρίως στον χώρο του πάρκινγκ, ενώ η καταλανική αστυνομία σιωπά για τη χρήση πλαστικών σφαιρών τύπου Foam εναντίον των διαδηλωτών, παρ’ όλο που η τοπική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τη χρήση τους. Η ισπανική αστυνομία διευκρίνισε ότι σε άλλα σημεία της Βαρκελώνης οι άνδρες της πυροβολούσαν «στον αέρα και όχι με πλαστικές σφαίρες».

Η τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας, που ελέγχεται από τις δύο πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της από την Ισπανία, τόνισε ότι η καταλανική αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές για να μην κατηγορηθεί από την κεντρική κυβέρνηση και τα ισπανικά εθνικιστικά κόμματα ότι συντάσσεται με τους διαδηλωτές. Κοινωνικές οργανώσεις και κινήματα που βρίσκονται κοντά στους αποσχιστές και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων ζητούν ψηφιακό υλικό και μαρτυρίες για τις επιθέσεις της αστυνομίας και τον τραυματισμό των διαδηλωτών με στόχο να κινηθούν δικαστικά εναντίον της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα της αστυνομικής βίας, όπως κατήγγειλαν διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία της ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η πλατφόρμα PDLI και η «Article 19», ενώ ένας δημοσιογράφος τραυματίστηκε από πέτρα που έριξαν οι διαδηλωτές.

Το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε τη μεταφορά ακόμα 1.000 στρατιωτικών αστυνομικών της διεύθυνσης των ΜΑΤ της Γκουάρδια Θιβίλ στην Καταλωνία, μετά την αποστολή τουλάχιστον 600 αστυνομικών και στρατιωτικών αστυνομικών τις προηγούμενες ημέρες. Τα καταλανικά συνδικάτα Intersindical - CSC και Intersindical Altrernativa de Catalunya, που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, συγκάλεσαν γενική απεργία για την Πέμπτη.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ φαίνεται ότι αποφάσισε να ακολουθήσει σκληρή γραμμή εναντίον των Καταλανών εθνικιστών ζητώντας την πλήρη εφαρμογή της απόφασης, ενώ αρνήθηκε να συναντήσει τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας Κιμ Τόρα για να συζητήσουν για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Η Αντιάνα Λάστρα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος και αναπληρώτρια γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, επιτέθηκε στον ηγέτη του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας εκτιμώντας ότι η Αριστερά δεν μπορεί να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τους σοσιαλιστές. «Δεν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε ως συνεργάτη της κυβέρνησης γιατί ποτέ δεν υποστήριξε τις θέσεις της για το εδαφικό, παρ’ όλο που είχε δηλώσει ότι το Unidas Podemos θα υιοθετήσει τις θέσεις της κυβέρνησης για την Καταλωνία εάν το Unidas Podemos αποτελέσει τμήμα του συμβουλίου υπουργών» υποστήριξε η Λάστρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL