Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Βαριές ποινές για τους Καταλανούς ηγέτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βαριές ποινές για τους Καταλανούς ηγέτες

Με ποινές φυλάκισης υψηλότερες και από αυτές των φασιστών πραξικοπηματιών του Τεχέρο το 1983 καταδίκασε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας τους φυλακισμένους ηγέτες που έχουν ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, πυροδοτώντας μαζικές κινητοποιήσεις.

Το «Δημοκρατικό Τσουνάμι» παρέλυσε χθες το κεντρικό αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, οδήγησε σε ακυρώσεις πτήσεων και στο δευτερεύον αεροδρόμιο της πόλης, διέκοψε την κίνηση σε αυτοκινητοδρόμους και σιδηροδρομικά δίκτυα και από το νωρίς χθες το απόγευμα γέμισε με εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές τους δρόμους της Βαρκελώνης και των άλλων μεγάλων πόλεων της Καταλωνίας.

Μετά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου δικαστής εξέδωσε νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του αυτοεξόριστου στο Βέλγιο πρώην προέδρου της Καταλωνίας Κ. Πουτζντεμόν. Η απόφαση του δικαστηρίου ενίσχυσε την πολιτική αντιπαράθεση ενόψει των εκλογών της 10ης Νοεμβρίου.

Ο Οριόλ Χουνκέρας, πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης και ηγέτης της Δημοκρατικής - Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς ERC, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 ετών για στάση και υπεξαίρεση για τη διαχείριση δημόσιου χρήματος για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Για τα ίδια αδικήματα οι πρώην τοπικοί υπουργοί Ρομέβα, Τουρούλ και Μπάσα καταδικάστηκαν σε 12ετή φυλάκιση ενώ οι Φορν και Ρουλ σε 10,5 έτη φυλάκιση για στάση.

Η πρώην πρόεδρος του τοπικού Κοινοβουλίου Φορκαντέγκ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 11,5 ετών για στάση, ενώ για το ίδιο αδίκημα καταδικάστηκαν σε 9ετή φυλάκιση οι ηγέτες των κοινωνικών οργανώσεων ANC, Τζόρντι Σάντσες και Omnia Cultural Τζόρντι Κουσάρτ. Τρεις άλλοι πρώην τοπικοί υπουργοί καταδικάστηκαν για ανυπακοή, με αποτέλεσμα να αποφύγουν τη φυλάκιση.

Κατά μέσον όρο οι αποσχιστές ηγέτες καταδικάστηκαν σε 8,3 χρόνια φυλάκισης, έναντι των 6 χρόνων της αντίστοιχης φυλάκισης για τους φασίστες πραξικοπηματίες που είχαν καταλάβει πυροβολώντας στον αέρα το 1983 τη Βουλή και είχαν κρατήσει ως ομήρους τους βουλευτές και τη δημοκρατία μετά από 40 χρόνια φασιστικής δικτατορίας. Οι αποσχιστές Καταλανοί ηγέτες κινδυνεύουν μάλιστα να παραμείνουν στην φυλακή περισσότερα χρόνια από τους πραξικοπηματίες.

Οι αποσχιστές ηγέτες «γνώριζαν ότι αυτό που προσέφεραν στους πολίτες της Καταλωνίας ως νόμιμο δικαίωμα της άσκησης του δικαιώματος για να αποφασίσουν δεν ήταν παρά το δόλωμα για μια κινητοποίηση που ποτέ δεν θα οδηγούσε στη δημιουργία ενός κυρίαρχου κράτους» υπογράμμισε στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο εκτιμώντας ότι το αποκαλούμενο δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε «χωρίς την παραμικρή εγγύηση νομιμότητας και διαφάνειας» και πως «δεν θα αναγνωριζόταν ποτέ από αμερόληπτους διεθνείς παρατηρητές».

Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η επιβολή του άρθρου 155 (που ακύρωσε την αυτοδιοίκηση της Καταλωνίας) επανέφερε την τάξη και τη νομιμότητα, ενώ χρέωσε στους καταδικασθέντες ηγέτες και στο κίνημα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας την ασύστολη χρήση βίας από την αστυνομία εναντίον ειρηνικών πολιτών την ημέρα του δημοψηφίσματος. Το δικαστήριο απέρριψε το «δικαίωμα της απόφασης» από την πλευρά των πολιτών εκτιμώντας ότι αποτελεί απλώς «πολιτική φιλοδοξία». Η εισαγγελία είχε ζητήσει 25 έτη φυλάκισης για τον Χουνκέρας και υψηλότερες ποινές για όλους τους κατηγορούμενους.

Προεκλογικές... παρενέργειες

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Σάντσεθ ζήτησε την πλήρη εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, δηλώνοντας εμμέσως εναντίον μιας αμνηστίας, και τόνισε ότι θα προσπαθούσε να μιλήσει ακόμη και έως χθες το βράδυ με τον δεξιό ηγέτη Κασάδο, τον Ριβέρα των Πολιτών και τον Ιγκλέσιας του Unidas Podemos.

Ο Ιγκλέσιας προειδοποίησε ότι η στάση του Σάντσεθ δείχνει πως ετοιμάζεται να κάνει μετεκλογικές συμφωνίες για να κυβερνήσει με την ψήφο ή την ανοχή του Λαϊκού Κόμματος. Ο Ιγκλέσιας καταδίκασε την απόφαση και δήλωσε ότι η Αριστερά θα πρέπει να εργαστεί αμέσως για «να ανοικοδομήσουμε γέφυρες... σεβόμενοι τον νόμο και αναγνωρίζοντας την απόφαση του δικαστηρίου», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την «ανθρώπινη ποιότητα και τη βαθιά ηθική για τις απόψεις που εξέφραζαν» οι καταδικασθέντες, παρ' όλο που ο ίδιος απέχει από αυτές.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Κολάου προειδοποίησε ότι «αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη εκδοχή της δικαστικής δικαιοδοσίας, την ωμότητα», ενώ το αριστερό Comu Podem θα δρομολογήσει πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση των καταδικασθέντων.

Η ΠΑΕ της Βαρκελώνης FC Barcelona προειδοποίησε ότι «η φυλάκιση δεν είναι λύση, όπως η προληπτική φυλάκιση δεν βοήθησε να επιλυθεί η αντιπαράθεση».

Ο δεξιός πρόεδρος της κυβέρνησης της Χώρας των Βάσκων Ουρκούγιου χαρακτήρισε «καταστροφική» την απόφαση του δικαστηρίου, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους καταδικασθέντες πολιτικούς και ζήτησε από τους Καταλανούς «πολιτική εξυπνάδα στην αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης» για να διαχειριστούν την... επόμενη μέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL