Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
Μια χούφτα επιχειρήσεις πίσω από την κλιματική καταστροφή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια χούφτα επιχειρήσεις πίσω από την κλιματική καταστροφή

Είναι μόλις είκοσι εταιρείες. Κι όμως, ευθύνονται για περισσότερο από ένα τρίτο των εκπομπών άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Όλες τους μαζί ευθύνονται για την απελευθέρωση 480 δισεκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (GtCO2e) από το 1965.

Επικαλούμενη αναλυτική έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου Λογοδοσίας για το Κλίμα (Climate Accountability Institute), η εφημερίδα “Guardian” έδωσε χθες στη δημοσιότητα τη λίστα με τους είκοσι βασικούς υπευθύνους για την κλιματική κρίση στον χώρο της βιομηχανίας. Η απόλυτη κυριαρχία των πετρελαϊκών επιχειρήσεων δεν προκαλεί βέβαια εντύπωση.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας φιγουράρουν ονόματα όπως η Chevron, η Exxon, η BP και η Shell αλλά και κρατικές ενεργειακές εταιρείες όπως η σαουδαραβική Aramco και η ρωσική Gazprom. Ανάμεσα στις ιδιωτικές εταιρείες, τη μεγαλύτερη ρύπανση έχει προκαλέσει η Chevron, την οποία ακολουθούν από κοντά η Exxon, η BP και η Shell. Μόνο αυτές οι τέσσερις πετρελαϊκές ευθύνονται για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα τα τελευταία 54 χρόνια.

Το 1965 θεωρείται ως ορόσημο για τη μελέτη, καθώς προσδιορίζεται από τους ειδικούς ως το χρονικό σημείο κατά το οποίο βιομηχανία και πολιτική ηγεσία δεν μπορούσαν πλέον να επικαλεστούν άγνοια για τις καταστροφικές επιπτώσεις των ορυκτών καυσίμων στο περιβάλλον.

"Η μεγάλη τραγωδία της κλιματικής κρίσης είναι ότι 7,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα -με τη μορφή ενός υποβαθμισμένου πλανήτη- προκειμένου ορισμένοι να συνεχίσουν να βγάζουν κέρδη - ρεκόρ. Είναι τεράστια ηθική αποτυχία του πολιτικού μας συστήματος ότι το επιτρέψαμε αυτό να συμβεί" σχολιάζει στην εφημερίδα “Guardian”, ο κορυφαίος περιβαλλοντολόγος Μάικλ Μαν.

Η λίστα με τις πιο ρυπογόνες επιχειρήσεις καταρτίστηκε με βάση την ετήσια παραγωγή τους σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα και στη συνέχεια με τον υπολογισμό πόσου άνθρακα και μεθανίου απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα καθ' όλη τη διάρκεια της παραγωγής, από την εξόρυξη ως τη χρήση του τελικού προϊόντος.

Με βάση τα συμπεράσματα, το 90% των εκπομπών που αποδίδονται στις είκοσι εταιρείες οφείλεται στη χρήση προϊόντων όπως το πετρέλαιο, τα καύσιμα αεροσκαφών και το φυσικό αέριο. Μόλις το ένα δέκατο οφείλεται στην εξόρυξη, την επεξεργασία και τη μεταφορά των καυσίμων.

Η “Guardian” επικοινώνησε με τις είκοσι εταιρείες που κατονομάζονται στη λίστα ζητώντας ένα σχόλιο για την έρευνα. Επτά απ’ αυτές απάντησαν. Ορισμένοι επικαλέστηκαν το μάλλον εξοργιστικό επιχείρημα ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να θεωρηθούν αποκλειστικά υπεύθυνες για τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τα προϊόντα τους.

Άλλοι επέμειναν πεισματικά στην άρνηση, υποστηρίζοντας ότι οι πλήρεις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ορυκτών υδραγονανθράκων δεν ήταν γνωστές από τόσο παλιά στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Και κάποιοι τρίτοι -ίσως οι μεγαλύτεροι υποκριτές- βρήκαν την ευκαιρία να αναδείξουν το "οικολογικό προφίλ" τους εκφράζοντας την υποστήριξή τους προς τους στόχους της συμφωνίας του ΟΗΕ για το κλίμα και διαφημίζοντας δίχως στάλα ντροπής τις επενδύσεις τους σε... Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL