Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ισπανία / Ισπανία: Ο «αυτοκράτορας» Σάντσεθ κουράζει τους ψηφοφόρους;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Ο «αυτοκράτορας» Σάντσεθ κουράζει τους ψηφοφόρους;

Ο Πέδρο Σάντσεθ φαίνεται ότι άρχισε να κουράζει τους Ισπανούς εκφράζοντας μια αυτοκρατορική αντίληψη της πολιτικής, επιμένοντας στον σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης μειοψηφίας και απαιτώντας... δωρεάν στήριξη από αριστερά ή δεξιά. Γεγονός που δείχνει μια πρώτη απομάκρυνση των πολιτών από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, παρά την υπόσχεση επαναφοράς της τιμαριθμικής αύξησης των συντάξεων.

“Έτσι όπως θέλει το συνασπισμό ο Ιγκλέσιας, αυτός είναι ανέφικτος», προειδοποίησε ο Σάντσεθ την Αριστερά, ενώ την ίδια στιγμή απέρριψε και τον «μεγάλο συνασπισμό» καταγγέλλοντας ότι αυτός αποτελεί «απάτη», που χρησιμοποιεί το μεν Unidas Podemos για να υποστηρίξει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα προδώσει τους προοδευτικούς ψηφοφόρους, το δε Λαϊκό Κόμμα για να εμφανιστεί ως μετριοπαθέστερο, τη στιγμή που συνεργάζεται με την Ακροδεξιά.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση Σάντσεθ μεταφέρει μονάδες των ΜΑΤ στην Καταλωνία ενόψει της ανακοίνωσης της δικαστικής απόφασης για τους αποσχιστές Καταλανούς ηγέτες που κατηγορούνται για μια σειρά αξιόποινες πράξεις, μεταξύ των οποίων για εξέγερση. Οι πολιτικές και κοινωνικές αποσχιστικές οργανώσεις και πολλοί σύλλογοι και κινήματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλωνίας έχουν ανακοινώσει ότι θα βγουν στους δρόμους με την ανακοίνωση της απόφασης, ενώ μαζί με αποσχιστικά συνδικάτα έχουν ανακοινώσει γενική απεργία στις 11 Οκτωβρίου.

Δημοσκοπικές απώλειες Σάντσεθ

Δημοσκόπηση της Celeste – Tel έδειξε για πρώτη φορά πτώση του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε χαμηλότερα επίπεδα από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, με το κόμμα του Σάντσεθ να υποχωρεί στο 27,2% (-1,7%) και να εκλέγει 118 έναντι των 123 βουλευτών που έχει σήμερα.

Το Unidas Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας και του Αλμπέρτο Γκαρθόν εμφανίζεται στο 13,9% με 37 βουλευτές (-5), για να αναρριχηθεί στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Ισπανίας διαψεύδοντας τις ελπίδες των Σοσιαλιστών για βαριά ήττα τους. Το «Περισσότερο Χώρα» του Ινίχο Ερεχόν φθάνει στο 5,1% εκλέγοντας 9 βουλευτές. Στη Μαδρίτη πάντως, ο Ερεχόν έχασε τη στενή συνεργάτιδά του Κλάρα Σέρα, που παραιτήθηκε από τοπική βουλευτής γιατί δεν συμμερίζεται την κάθοδο του σχήματος στις εθνικές εκλογές.

Το Λαϊκό Κόμμα συνεχίζει να ενισχύεται στο 21,8% με 99 βουλευτές (33 περισσότερους), ενώ οι Πολίτες υποχωρούν στο 12,2% και στους 37 βουλευτές. Εάν επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους. Το φασιστικό Vox υποχωρεί στο 7,5% με 13 βουλευτές, χάνοντας 11 έδρες, ενώ η Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας ERC με 15 βουλευτές θα ξεπεράσει τους φασίστες στη Βουλή.

Ο Αθνάρ, golden boy του... Μέρντοχ

Η News Corp, ο κολοσσός μέσων ενημέρωσης του Μεγάλου Αδελφού Ρούπερτ Μέρντοχ, ανακοίνωσε πως οι αποδοχές του δεξιού πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ για τη συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και στην προεδρία της «Επιτροπής Διορισμών και Διοίκησης του Ομίλου» αυξήθηκαν κατά 9,3% στα 288.906 δολάρια (262.000 ευρώ), για το φορολογικό έτος που ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου, σε σχέση με τα 264.226 δολάρια του προηγούμενου φορολογικού έτους.

Ο Αθνάρ συμμετέχει εδώ και δώδεκα περίπου χρόνια στο στενό περιβάλλον του Μέρντοχ, με τις αποδοχές του να ξεπερνούν τα 3 εκατ. δολάρια. Ασφαλώς ο Αθνάρ κερδίζει τα χρήματα με τον κόπο του, αφού για να πάρει τα 264.226 δολάρια αναγκάστηκε να παρευρεθεί στις πέντε συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου του Μέρντοχ. Ο Αθνάρ βρίσκεται επίσης στα μισθολόγια των Latham & Watkins, DLA Piper, Barrick Gold Corporation, Afiniti, αλλά μόνο τα έσοδά του από τη News Corp του Μέρντοχ δημοσιοιούνται από τη στιγμή που συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο εισηγμένου ομίλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL