Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Διχασμένοι και όμηροι του Σαλβίνι, το Κ5Α και το Δ.Κ.;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διχασμένοι και όμηροι του Σαλβίνι, το Κ5Α και το Δ.Κ.;

Ο νόμος για την ιθαγένεια, ακόμη και μετ’ εμποδίων, δίχασε για άλλη μια φορά χθες την Επιτροπή Θεσμικών Υποθέσεων της ιταλικής Βουλής και κινδυνεύει να διχάσει και τη νέα κυβέρνηση. Ο φόβος του «σαλβινισμού» τείνει να εξομοιώσει την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων που στηρίζουν τη δεύτερη κυβέρνηση Κόντε με αυτή του ακροδεξιού και ρατσιστή Σαλβίνι. Ακόμη χειρότερα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα παρακολουθούν με τρόμο τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τη Λέγκα και τους Αδελφούς της Ιταλίας συνολικά στο 40%, με αποτέλεσμα να φοβούνται να κάνουν τις απαραίτητες δημοκρατικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα.

Ο ηγέτης του Κ5Α Λουίτζι Ντι Μάιο εκτιμά ότι ο νόμος για την ιθαγένεια «δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Πρώτα θα πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των βουλευτών και γερουσιαστών, να ψηφίσουμε τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Δικαιοσύνης, να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, στον οποίο δεν θα αυξηθούν οι φόροι και θα υιοθετηθεί ο κατώτατος μισθός. Μετά θα πρέπει να ψηφίσουμε τη μεταρρύθμιση στην Υγεία και τον νόμο για τη σύγκρουση συμφερόντων».

Ακόμη και μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα άρχισαν να εκφράζονται και δημοσίως αντιδράσεις από τον φόβο ότι η παραχώρηση της ιθαγένειας στα παδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ιταλία και έχουν ολοκληρώσει σπουδές ενός εκπαιδευτικού κύκλου θα εκτινάξει στα ύψη τα ποσοστά της Λέγκας και των φασιστοειδών Αδελφών της Ιταλίας. Η Αλέσια Μοράνι, η γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης και «ρεντζική» που παρέμεινε στο Δημοκρατικό Κόμμα, εξέφρασε δημοσίως την αντίθεσή της, εκτιμώντας ότι «πρέπει να περιμένουμε. Είναι λάθος να ψηφιστεί αυτή τη στιγμή γιατί θα ενισχύσει τον Σαλβίνι».

Ο πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα πέρασε στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας την ιστορική ανάγκη να ψηφιστεί ο νόμος και να δοθεί η ψήφος στους 16χρονους για να ακουστεί «ο λαός της Γκρέτα στις κάλπες". Υπέρ της ψήφισης του νόμου τάχθηκε και ο Ματέο Ρέντζι.

«Αυτός είναι ένας νόμος που έχει προτεραιότητα για τους Ιταλούς; Κακόμοιρη Ιταλία! Η Λέγκα θα αγωνιστεί κατά του νόμου για την ιθαγένεια, όπως και να τον ονομάσουν. Είμαστε ξεκάθαρα εναντίον της εύκολης χορήγησης της ιθαγένειας» τόνισε ο Σαλβίνι.

Οι φασίστες Αδελφοί της Ιταλίας συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν για την επαναφορά της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμικών Υποθέσεων του σχεδίου νόμου για την ιθαγένεια με την αρχηγό τους Μελόνι να απειλεί με τη συγκέντρωση υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εναντίον της «αυτόματης ιθαγένειας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL