Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.7°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.0°C22.1°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.8°C
3 BF 32%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.2°C
2 BF 63%
Μία χώρα, δύο συστήματα;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μία χώρα, δύο συστήματα;

Βαριά τη σκιά τους στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από την κινεζική επανάσταση έριξαν οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Ολόκληρες συνοικίες της πόλης μετατράπηκαν χθες σε ζώνες συγκρούσεων, με αστυνομικούς να πυροβολούν για πρώτη φορά με πραγματικά πυρά εναντίον διαδηλωτών.

Η τοπική αστυνομία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που μεταδίδονταν από νωρίς από ξένα πρακτορεία ειδήσεων, ότι ένας διαδηλωτής δέχτηκε στο στήθος σφαίρα αστυνομικού. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του. Νοσοκομειακές πηγές έκαναν λόγο την ίδια ώρα για τουλάχιστον 31 τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών, με δύο από αυτούς να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αστυνομικοί στο Χονγκ Κονγκ κάνουν χρήση πραγματικών πυρών στη διάρκεια διαδηλώσεων όπως αυτές που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες στην πρώην βρετανική αποικία. Μέχρι τώρα, ωστόσο, οι αστυνομικοί πυροβολούσαν στον αέρα και όχι εναντίον διαδηλωτών.

Παρά την απαγόρευση των κινητοποιήσεων και τις συνεχείς συστάσεις προς τους κατοίκους της πόλης να αποφεύγουν "παράνομες συγκεντρώσεις", ομάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν από νωρίς το απόγευμα σε δώδεκα συνοικίες του Χονγκ Κονγκ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Οι διαδηλωτές απάντησαν στήνοντας οδοφράγματα, βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμάτων και ρίχνοντας πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών. Ζημιές προκλήθηκαν σε κυβερνητικά κτήρια και βιτρίνες καταστημάτων, ενώ αρκετές σημαίες της Κίνας τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Από το βράδυ της Δευτέρας, η αστυνομία είχε επιχειρήσει να προλάβει τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις με μπαράζ συλλήψεων στελεχών του κινήματος διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με το Μέτωπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Πολιτών του Χονγκ Κονγκ, συνελήφθησαν μεταξύ άλλων ο ακτιβιστής Βέντους Λάου και ο ηθοποιός Γκρέγκορι Ουόνγκ.

Στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο

Την ίδια ώρα, στο Πεκίνο, τα εβδομήντα χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας γιορτάζονταν με μια εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης, τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρέλαση στην Ιστορία της χώρας.

"Δεν υπάρχει καμία δύναμη που να μπορεί να ταρακουνήσει τα θεμέλια αυτού του σπουδαίου έθνους" σημείωσε στην ομιλία του ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά πολλούς ο ισχυρότερος ηγέτης της χώρας από τα χρόνια του Μάο Τσετούνγκ. "Η Κίνα αύριο θα ευημερεί περισσότερο" τόνισε ο Σι, διαβεβαιώνοντας ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία θα συνεχίσει τον δρόμο της "ειρηνικής ανάπτυξης".

Η παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 15.000 στρατιωτών και 580 αρμάτων μάχης, περιλάμβανε και την επίδειξη νέων όπλων: τέσσερα πυραυλικά συστήματα που δεν είχαν παρουσιαστεί ποτέ δημοσίως και δύο διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι. Το διαμάντι του στέμματος ήταν όμως αναμφίβολα ο πύραυλος Dongfeng 41, ο οποίος μπορεί να φέρει μέχρι δέκα κεφαλές και που η Δύση πίστευε ότι βρισκόταν ακόμη στο στάδιο της κατασκευής.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, όπως τόνισε ο Πρόεδρος Σι, καλείται να υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και την ανάπτυξη της χώρας, καθώς και να συμβάλει στην υπεράσπιση της διεθνούς ειρήνης. Ως άμεσες προτεραιότητες, ο Κινέζος Πρόεδρος προσδιόρισε τη διατήρηση της ευημερίας και της σταθερότητας στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, την ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων με την Ταϊβάν και τη συνέχιση των προσπαθειών για την "πλήρη επανένωση της πατρίδας".

Ο Σι ανοιξε τις εορταστικές εκδηλώσεις με μια επίσκεψη στο μαυσωλείο όπου διατηρείται η σορός του Μάο Τσετούνγκ, κάτι που είχε κάνει για τελευταία φορά το 2013 με αφορμή τη συμπλήρωση 120 ετών από τη γέννηση του ιστορικού ηγέτη της κινεζικής επανάστασης.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν χρησιμοποίησε την επέτειο για να καταδικάσει τη "δικτατορία" του Κομμουνιστικού Κόμματος και να καταγγείλει το Πεκίνο ως απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ απογοήτευσε πάντως, από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Στο μήνυμά του συνεχάρη τον Κινέζο ομόλογό του για την επέτειο, δίχως να κάνει την παραμικρή αναφορά στις χθεσινές κινητοποιήσεις και συγκρούσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL