Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Αυστρία / Αυστρία: Ο γρίφος της επόμενης μέρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυστρία / Αυστρία: Ο γρίφος της επόμενης μέρας

“Δεν είχε λόγια” να πανηγυρίσει τη νίκη του το βράδυ της Κυριακής ο Σεμπάστιαν Κουρτς, καθώς το ποσοστό που του έδωσαν οι Αυστριακοί στις πρόωρες εκλογές ήταν μεγαλύτερο από τις προσδοκίες του. Ο πρώην και επόμενος καγκελάριος κατάφερε όχι μόνο να βγάλει το Λαϊκό Κόμμα του πρώτο από τις κάλπες, αλλά και να πιάσει ένα ποσοστό πάνω από το 37%, επαναπατρίζοντας ουσιαστικά μετά από δεκαετίες ένα μέρος της ακροδεξιάς ψήφου.

Το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων έχασε δέκα μονάδες πέφτοντας στο -υψηλό, για να μην ξεχνιόμαστε- 16% πληρώνοντας έτσι το περιβόητο “σκάνδαλο Ίμπιζα” της παράνομης χρηματοδότησης από επιχειρηματίες. Οι Σοσιαλδημοκράτες -που έχουν κυβερνήσει επί δεκαετίες την Αυστρία, είτε μόνοι είτε, συχνότερα, σε συνεργασία με τη Δεξιά- συνεχίζουν την ελεύθερη πτώση τους χάνοντας άλλες 5 μονάδες από τις εκλογές του 2017 και πιάνοντας το χαμηλότερο ποσοστό στη μεταπολεμική Αυστρία, μόλις 21,7%.

Οι Πράσινοι πέτυχαν έναν εκλογικό θρίαμβο υπερτριπλασιάζοντας το ποσοστό τους και φτάνοντας το 14%, ενώ οι -ας πούμε- Φιλελεύθεροι του ΝΕΟS κατάφεραν επίσης εκλογική άνοδο με ένα 7,8%.

Με όλους

Κι αν ο Κουρτς έμεινε χθες -έστω για λίγα λεπτά- άφωνος ενώπιον του εύρους της επικράτησής του, σε ένα άλλο θέμα θα τηρήσει για πολύ περισσότερο καιρό σιγή ιχθύος. Με ποιον θα κυβερνήσει; Η πρώτη του απάντηση -που την έδινε μονότονα και με την ίδια πάντα διατύπωση από το βράδυ της Κυριακής- ήταν: “Δεσμεύτηκα προεκλογικά ότι θα μιλήσω με όλους, και θα μιλήσω με όλους”. Αριθμητικά ο Κουρτς μπορεί πράγματι να επιλέξει ποιος θα είναι ο κυβερνητικός του εταίρος. Πολιτικά, όμως, το θέμα είναι εξαιρετικά περίπλοκο.

Τρία σενάρια

Η εύκολη συνεργασία είναι με την Ακροδεξιά, με την οποία συνεργάστηκε πολύ αρμονικά, μέχρι να ξεσπάσει το σκάνδαλο και να πέσει η κυβέρνησή τους. Ο νέος αρχηγός των ακροδεξιών, ο Νόρμπερτ Χόφερ, έσπευσε να δηλώσει ότι η ήττα υποχρεώνει το κόμμα να μείνει στην αντιπολίτευση και να ανασυγκροτηθεί -αλλά θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη. Η ενδεχόμενη επανάληψη αυτής της συνεργασίας δεν αρέσει καθόλου στους δυτικούς εταίρους της Βιέννης- και ο Κουρτς μπορεί αυτή τη φορά να το λάβει υπόψη του.

Λιγότερο εύκολη είναι μια κυβερνητική συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες, καθώς ο Κουρτς θεωρεί ότι ο μεγάλος συνασπισμός φθείρει και τα δύο κόμματα, ενώ και οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες κάτι φαίνεται να έχουν διδαχθεί από την τραγωδία των Γερμανών συνοδοιπόρων τους. Ωστόσο, και αυτό το σενάριο παραμένει στο τραπέζι, στην περίπτωση που ο Κουρτς δεν καταφέρει να τα βρει με την Ακροδεξιά.

Η πιο δύσκολη εκδοχή είναι μια συνεργασία με τους Πράσινους, όχι τόσο στον τομέα του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, όσο στο ζήτημα της μετανάστευσης. Ο Κουρτς ήταν από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής των κλειστών συνόρων -και κέρδισε και αυτές τις εκλογές με αυτό το σύνθημα. Οπότε δύσκολα θα βάλει νερό στο κρασί του για να τα βρει με τους Πράσινους, που επιμένουν στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό.

Εξίσου, αν όχι πιο δύσκολα, θα βάλουν νερό στο κρασί τους και οι Πράσινοι, ωστόσο τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί 100% στην Αυστρία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα αργήσει πολύ να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, καθώς ο Κουρτς δεν βιάζεται, ενώ η χώρα λειτουργεί μια χαρά με την υφιστάμενη υπηρεσιακή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL