Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
"Ο αγώνας συνεχίζεται" λέει ο Πάπας στον Τσίπρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ο αγώνας συνεχίζεται" λέει ο Πάπας στον Τσίπρα

«Durate, et vosmet rebus servate secundis»

«Εγκαρτερείτε και κοιτάτε εμπρός: καλύτερες μας περιμένουν μέρες»

Αυτή τη φράση του Βιργίλιου από την «Αινειάδα» έγραψε ο Πάπας Φραγκίσκος στην αφιέρωση που πρόσφερε στον Αλέξη Τσίπρα για να τον θυμάται κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Ρώμη. Ο φυγάς από την άλωση της Τροίας Αινείας, που οι απόγονοί του θα ιδρύσουν τη Ρώμη, σύμφωνα με τη μυθολογία, με τα λόγια αυτά ήθελε να εμψυχώσει τους ναυαγούς συντρόφους του στις ακτές της Καρχηδόνας. Δίνοντας την κάρτα με τη φράση του Βιργίλιου, ο Πάπας είπε στον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό: «Κράτα το να με θυμάσαι. Τα λόγια αυτά αντιστοιχούν σ’ αυτό που εσύ τώρα βιώνεις και γι’ αυτό που πρέπει να συνεχίσεις να μάχεσαι».

Είναι να απορεί μετά κανείς γιατί τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης των εφοπλιστών, κατασκευαστών και βιομηχάνων προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της συνάντησης του Αλέξη Τρίπρα με τον Πάπα; Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, και όχι καθολική, η συνάντηση αυτή θα αποτελούσε ασφαλώς πρώτη είδηση.

Ο υπόλοιπος κόσμος όμως έλαβε ένα σαφές μήνυμα και μόνο από το γεγονός ότι η συνάντηση έφτασε τη μία ώρα. Έναν χρόνο ρεκόρ για τις συναντήσεις του Πάπα με πολιτικούς ηγέτες και ένα ιστορικό ρεκόρ για συνάντηση ενός Πάπα με εκπρόσωπο της Αριστεράς. Το Βατικανό είχε κρατήσει κλειστές τις πόρτες του σε κομμουνιστές ηγέτες, όπως ο Παλμίρο Τολιάτι ή ο Ενρίκο Μπερλινγκούερ. Όταν τις άνοιξες στον Βάλτερ Βελτρόνι ή τον Μάσιμο Ντ’Αλέμα, κανείς του δεν είχε τον χρόνο που είχε ο Αλ. Τσίπρας. Ίσως θα πρέπει να ανατρέξουμε στις εποχές αρχηγών κρατών, όπως του Φιντέλ Κάστρο, του Νικήτα Χρουστσόφ ή του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για να δούμε κάποιον αριστερό να συζητά αρκετά με έναν Πάπα.

Η βαρβαρότητα της εποχής που ζούμε και το μεταναστευτικό, όπως και η πικρή εμπειρία του Ιταλοαργεντινού Πάπα από την πολιτική του ΔΝΤ στη χώρα του, ενίσχυσε το ενδιαφέρον του Πάπα Φραγκίσκου για τη μικρή Ελλάδα κι αυτούς που προσπαθούν να τη δουν όρθια στα πόδια της.

Ο Πάπας Φραγκίσκος εκφράζεται συνήθως πολύ αρνητικά για τους πολιτικούς και κυρίως για τους Ευρωπαίους πολιτικούς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί φωτεινή εξαίρεση από την πρώτη τους συνάντηση το 2014, όταν ως αρχηγός της αντιπολίτευσης τον είχε επισκεφθεί στο Βατικανό. Το ίδιο έγινε αργότερα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πάπα στη Λέσβο ή στη συνάντησή τους στη Ρώμη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα εξήντα χρόνια από τη Συμφωνία της Ρώμης για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από το Μαρόκο, ο Πάπας τόνισε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν ότι η φράση που του είχε αναφέρει ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο σημαντικά από οποιεσδήποτε συμφωνίες» αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης.

Στην τέταρτη συνάντησή τους μόλις σε πέντε χρόνια, ο Πάπας υπογράμμισε στον Αλ. Τσίπρα τη διαφορά ανάμεσα στον αναδυόμενο και επικίνδυνο λαϊκισμό από τα λαϊκά κινήματα που διεκδικούν την υπεράσπιση δικαιωμάτων, αναφέρθηκε στις περιφερειακές συγκρούσεις, τις παγκόσμιες ανισότητες και τη φτωχοποίηση και εξέφρασε τη σταθερή στήριξή του στον ελληνικό λαό για τη στάση του στο μεταναστευτικό και τη βελτίωση της οικονομίας στην Ελλάδα. Ο Πάπας επίσης εξήρε το θάρρος του Αλ. Τσίπρα και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αδιαφορήσουν για το πολιτικό κόστος και να προχωρήσουν στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις κοινές αξίες της Αριστεράς με τις αρχές του Χριστιανισμού και ευχαρίστησε «από καρδιάς» τον Πάπα για τον κοινωνικό χαρακτήρα των μηνυμάτων του για την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων και την ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αυτό όμως που δεν είναι κατανοητό στην Ελλάδα είναι η διεισδυτικότητα της πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον καθολικό κόσμο, στους επισκόπους του Βατικανού και στις μεγάλες καθολικές οργανώσεις που ασχολούνται με την αλληλεγγύη. Ένα θέμα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ασχοληθεί, παρ’ όλο που τόσο οι Έλληνες καθολικοί όσοι και οι καθολικοί της Ευρώπης, διαμέσου μεγάλων οργανώσεων, με αιχμή την Caritas και όχι μόνο, έχουν σταθεί όλα αυτά το χρόνια στο πλευρό των προσφύγων και των ελληνικών δομών αλληλεγγύης.

Η Προοδευτική Συμμαχία χτυπά την... πόρτα της Ιταλίας

Η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Ρώμη δεν θα μπορούσε να αποφύγει τα καθαρώς πολιτικά χαρακτηριστικά, με συναντήσεις ακόμη και με πολιτικούς χώρους με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε επισήμως σχέσεις, όπως το Κίνημα Πέντε Αστέρων (Κ5Α) και το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Ρώμη πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά τη συμμετοχή του σε συζήτηση στο πλαίσιο των ετησίων εκδηλώσεων του Ιδρύματος Αμπροσέτι στο Κόμο, με την παρουσία του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, που τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας έχει απόλυτο δίκαιο ότι η Ε.Ε. δεν έχει μάθει από τα λάθη της», την παρουσία των τριών πρώην πρωθυπουργών (Πρόντι, Μόντι και Λέτα), και του Ολλανδού ακροδεξιού Βίλντερς, ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έλαβε και τα εύσημα της Χίλαρι Κλίντον για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση.

Πραγματοποιήθηκε όμως και τη στιγμή που το Δημοκρατικό Κόμμα αντιμετώπιζε την αποχώρηση του Ματέο Ρέντζι και της ομάδας του από το κόμμα δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στον σημερινό του γραμματέα Νικόλα Τζινγκαρέτι. Ο Αλ. Τσίπρας πάντως δεν συναντήθηκε με τον άνθρωπο που του χάρισε κάποτε μια κόκκινη γραβάτα εξοργίζοντας τους... «ρεντζικούς».

Η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της ιταλικής Βουλής και ηγετικό στέλεχος του Κ5Α, και μάλιστα της αριστερής πλευράς του, Ρομπέρτο Φίκο αποτέλεσε μια καλή αρχή, δεδομένου ότι το Κ5Α κινείται πλέον σε μια δημοκρατική και προοδευτική κατεύθυνση και αναζητά νέες συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκτός και εκτός Ευρωβουλής.

Ο Αλ. Τρίπρας έχει βέβαια και μια ιδιαίτερη σχέση με την ιταλική ριζοσπαστική Αριστερά, δεδομένου ότι το 2014 είχε στηρίξει τη δημιουργία της «Άλλης Ευρώπης με τον Τρίπρα», που κατάφερε να εκλέξει τρεις ευρωβουλευτές. Τα κόμματα όμως της ιταλικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως και το Δημοκρατικό Κόμμα, έχουν οδηγηθεί σε διαδοχικές ήττες τα τελευταία χρόνια, χαρίζοντας τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα στην ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι ή το Κ5Α του Μπέπε Γκρίλο και σήμερα του Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Φεστιβάλ του «Άρθρου1» (MDP - Art.1), του κυβερνητικού σήμερα κόμματος των Μπερσάνι, Σπεράντζα και Ντ’Αλέμα, παρ’ όλο που αιφνιδίασε ορισμένους πιο... καθαρόαιμους αριστερούς στην Ιταλία, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τη δημιουργία ενός μεγάλου προοδευτικού και δημοκρατικού μετώπου για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι, την ακροδεξιά, το Brexit, το προσφυγικό και την κλιματική αλλαγή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει στην Αριστερά και χωρίς να ακολουθεί τη Σοσιαλδημοκρατία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL