Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Οι δύο όψεις της Λατινικής Αμερικής στον ΟΗΕ: / Οι δύο όψεις της Λατινικής Αμερικής στον ΟΗΕ: Ο αγωνιστής Μοράλες και οι μισάνθρωποι Μπολσονάρου και Ντούκε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι δύο όψεις της Λατινικής Αμερικής στον ΟΗΕ: / Οι δύο όψεις της Λατινικής Αμερικής στον ΟΗΕ: Ο αγωνιστής Μοράλες και οι μισάνθρωποι Μπολσονάρου και Ντούκε

«Μια χούφτα δισεκατομμυριούχων, μια παγκόσμια ολιγαρχία ελέγχει τον κόσμο και θέλει να εμπορευματοποιήσει τα πάντα για να συσσωρεύσει κεφάλαια. Είναι άδικο, ανήθικο και απαράδεκτο, 26 άτομα να έχουν τον ίδιο πλούτο που έχουν 3,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Η ανισότητα, η πείνα, η φτώχεια, η μεταναστευτική κρίση, η ανεργία και η κλιματική αλλαγή αποτελούν συνέπειες αυτού του συστήματος. Το βασικό πρόβλημα είναι το παραγωγικό μοντέλο και ο καταναλωτισμός, η ιδιοκτησία των φυσικών πόρων και η ανισότιμη διανομή του πλούτου», κατήγγειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟHΕ ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες.

«Θα το πούμε ξεκάθαρα, η ρίζα του προβλήματος είναι ο καπιταλισμός», συνέχισε ο Μοράλες, που διεκδικεί την επανεκλογή του για τέταρτη διαδοχική θητεία προκαλώντας το μίσος των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής και των ΗΠΑ. «Η Βολιβία θα στηρίξει μια νέα τάξη πραγμάτων, αυτή της ειρήνης με κοινωνική δικαιοσύνη, με αρμονία με τη Μητέρα Γη, για να ζήσουμε καλά σεβόμενοι την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των λαών», συνέχισε ο Μοράλες, που άνοιξε νέα μέτωπα με τη Χιλή υποστηρίζοντας ότι «η Βολιβία δεν θα απαρνηθεί το δικαίωμα της να έχει κυρίαρχη πρόσβαση στον Ειρηνικό Ωκεανό» πυροδοτώντας την πολυετή διαμάχη της με τη Χιλή που έφθασε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής έχουν εξοργιστεί με τον Μοράλες, γιατί στην προεκλογική του εκστρατεία χρησιμοποιεί το παράδειγμα... προς αποφυγήν της Αργεντινής παρομοιάζοντας τον πρόεδρό της Μαουρίτσιο Μάκρι με τον πολιτικό του αντίπαλο και υποψήφιο Πρόεδρο Κάρλος Μέσα. «Θέλεις η Βολιβία να γίνει σαν την Αργεντινή;», διερωτάται ο Μοράλες, με άμεση αναφορά στην καταστροφή που προκάλεσε το ΔΝΤ στη δοκιμασμένη από τη λιτότητα χώρα.

Μπολσονάρου: Εγώ... ειμί η Αμαζονία

Η ομιλία του Μοράλες στη Γ.Σ. του ΟΗΕ κινήθηκε διαμετρικά αντίθετα από την παρέμβαση του Προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου και του Προέδρου της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε.

«Δεν είναι αλήθεια ότι η Αμαζονία είναι παγκόσμια κληρονομιά και είναι λάθος, όπως υποστηρίζουν κι οι επιστήμονες, ότι τα δάση μας αποτελούν τον πνεύμονα του πλανήτη. Λέγοντας αυτό αμφισβητείτε την πιο ιερή αξία μας, την εθνική κυριαρχία μας. Η Αμαζονία ανήκει στις χώρες που περιβάλλει. Έχετε αποικιακό πνεύμα», τόνισε ο Μπολσονάρου στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, αφήνοντας μάλιστα άναυδους τους περισσότερους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και την παγκόσμια κοινή γνώμη, που δεν έχει συνέλθει ακόμη από την καταστροφή ενός μεγάλου μέρους της Αμαζονίας. «Οι ιθαγενείς και τοπικοί πληθυσμοί χρησιμοποιούν επίσης τη φωτιά ως τμήμα της κουλτούρας τους», συμπλήρωσε με θράσος ο Πρόεδρος της Βραζιλίας.

Ο Μπολσονάρου, που μίλησε πρώτος στη Γ.Σ., τόνισε τα επιτεύγματα της... νέας Βραζιλίας, που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του Αμαζονίου και της χώρας «με την ελεύθερη αγορά και τις ιδιωτικοποιήσεις», «χωρίς να αυξήσει τις περιοχές των ιθαγενών, που ορισμένες είναι από τις πιο πλούσιες στον κόσμο» σε φυσικούς πόρους. Ο ίδιος εμφανίστηκε μάλιστα ως νέος σταυροφόρος. «Παρουσιάζομαι μπροστά σας με μια νέα Βραζιλία, που σώθηκε από τον κίνδυνο του σοσιαλισμού», γιατί «η χώρα μου έφτασε στο χείλος του σοσιαλισμού, που μας οδήγησε στη διαφθορά, τη μεγάλη οικονομική ύφεση και υψηλούς δείκτες βίας, τις συνεχείς επιθέσεις στην οικογένεια και τις θρησκευτικές αξίες», τόνισε ο Μπολσονάρου από το βήμα του ΟΗΕ, για να συμπληρώσει το ντελίριό του με αιχμές εναντίον της Βενεζουέλας, «που ήταν μια δημοκρατική χώρα και σήμερα υπομένει τις ωμότητες του σοσιαλισμού. Όλος ο λαός είναι φτωχός και δεν έχει ελευθερία», και να καταλήξει με μια προειδοποίηση εναντίον του Φόρουμ του Σαν Πάολο, «που παραμένει ενεργό και πρέπει να το καταπολεμήσουμε». Ο Μπλολσονάρου έως το τέλος του έτους θα έχει ιδιωτικοποιήσει 12 μεγάλες δημόσιες εταιρείες για να εισπράξει, όπως ισχυρίζεται, 20 δισ. δολάρια, ξεκινώντας από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών Telebras και ταχυδρομείων Correo, τμήματα του πετρελαϊκού κολοσσού Petrobras για να φτάσει έως το Εθνικό Νομισματοκοπείο της χώρας Casa De La Moneda. Η δημοτικότητα του Μπολσονάρου υποχώρησε στο 42% τον Σεπτέμβριο, από το 55,13% που τον είχε εκλέξει Πρόεδρο πριν από ένα έτος περίπου, ενώ αυτοί που δεν τον εμπιστεύονται εκτινάχθηκαν στο 55%.

Ντούκε: Για όλα φταίει ο... Μαδούρο

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Κολομβίας Ντούκε χρησιμοποίησε το βήμα του ΟΗΕ για να καταγγείλει τη... γειτονική Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο, αντί να αναφερθεί στα προβλήματα της χώρας του. «Το 80% της ομιλίας του στον ΟΗΕ ήταν για να μιλήσει κατά της κυβέρνησης του Μαδούρο», σχολίασε ειρωνικά ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάθα, που παρουσίασε στη Νέα Υόρκη τις φωτογραφίες του «προσωρινού Προέδρου» Χουάν Γκουαϊδό με μια σειρά παραστρατιωτικών και εμπόρων ναρκωτικών από την Κολομβία.

Τραμπ: Με τον «ελεύθερο κόσμο» εναντίον των... ΜΚΟ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από το βήμα του ΟΗΕ ζήτησε από τον «ελεύθερο κόσμο να ενστερνιστεί τα εθνικά του θεμέλια» και επανέλαβε ότι «το μέλλον δεν ανήκει στους υπέρμαχους της παγκοσμιοποίησης, το μέλλον ανήκει στους πατριώτες», και ότι οι «ακτιβιστές των ανοικτών συνόρων, που κρύβονται πίσω από τη ρητορική της κοινωνικής δικαιοσύνης», πλήττουν αυτούς που θέλουν να βοηθήσουν με πολιτικές «σκληρές και κακόβουλες», καταγγέλλοντας ότι οι ΜΚΟ «ενθαρρύνουν τις εγκληματικές οργανώσεις».

Ο Τραμπ, που οδηγεί την αντιδραστική εκστρατεία στη Λατινική Αμερική, υπογράμμισε σε συνάντησή του -στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ- με τους Προέδρους του Ισημερινού, της Χιλής, της Κολομβίας και του «προσωρινού Προέδρου» της Βενεζουέλας, ότι «ο Μαδούρο πούλησε τη χώρα του σε μια ξένη δικτατορία», δηλαδή την... Κούβα, αναλαμβάνοντας για τον εαυτό του τον ρόλο αυτού που κρατά ψηλά τη... σημαία του «Δυτικού ημισφαιρίου», το μέλλον του οποίου «δεν πρέπει να γραφεί από σοσιαλιστές, ούτε τυράννους, αλλά από πατριώτες που αγαπάνε την ελευθερία». Τοποθετώντας «την Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα» στο νέο κάδρο του άξονα του κακού στο... μαλακό υπογάστριο της Αμερικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL