Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Ιταλία / Ιταλία: Ο Κόντε ανοίγει τα λιμάνια και κάνει διάλογο με τα συνδικάτα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ιταλία: Ο Κόντε ανοίγει τα λιμάνια και κάνει διάλογο με τα συνδικάτα

Η νέα Ιταλία της δεύτερης κυβέρνησης του Τζιουζέπε Κόντε ανοίγει τα λιμάνια της χώρας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες ικανοποιώντας μια μεγάλη διεκδίκηση του προοδευτικού, δημοκρατικού και καθολικού κόσμου.

Η νέα υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε επέτρεψε στο πλοίο Ocean Viking, που είχε διασώσει 182 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων 14 μικρά παιδιά και πολλοί με σημάδια από βασανιστήρια στο σώμα τους, να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Μεσσήνης στη Σικελία, ενώ στη Μάλτα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Μάλτας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας με στόχο την αποβίβαση των μεταναστών και σε άλλα λιμάνια εκτός των ιταλικών και την κατανομή τους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Το γεγονός ότι η Γαλλία και η Γερμανία τις προηγούμενες ημέρες υποδέχθηκαν το 50% των μεταναστών που αποβιβάστηκαν επέτρεψε να περιοριστούν οι εντάσεις και να ανοίξει ένας πραγματικός διάλογος στη Μάλτα με στόχο τη δημιουργία ενός αυτόματου μηχανισμού διανομής των προσφύγων και μεταναστών από τις χώρες που θα θελήσουν να συμμετέχουν. Η ιταλική πλευρά πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει το κόστος των επαναπροωθήσεων διαμέσου της Frontex, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας αποκάλεσε «επιθετικές» τις ενέργειες της προηγούμενης ιταλικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, ο Κόντε συνάντησε τον γενικό γραμματέα του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου CGIL Μαουρίτσιο Λαντίνι για να συζητήσουν για την πολιτική της κυβέρνησης στα επίμαχα θέματα της οικονομίας και των εργασιακών, σπάζοντας το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στα συνδικάτα, και κυρίως στην αριστερή CGIL και την κυβέρνηση από την περίοδο Μόντι έως σήμερα. Ο Κόντε τόνισε ότι θέλει ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα και ότι θα προσπαθήσει να μειώσει τη φορολογική πίεση, να στηρίξει τα δικαιώματα των γυναικών και των νέων, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της εργασίας, και μίλησε για την ανάγκη μιας βιώσιμης ανάπτυξης και επανασχεδιασμού του παραγωγικού μοντέλου. Ο Λαντίνι τόνισε ότι θα κρίνει την κυβέρνηση «από τα μέτρα που θα πάρει», αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι σε ορισμένα σημεία υπάρχει μια κοινή συνισταμένη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ο Λαντίνι εκτίμησε θετικά το γεγονός ότι ο Κόντε υποστήριξε την ανάγκη κοινωνικού διαλόγου για την προετοιμασία του προϋπολογισμού.

Στο πολιτικό πεδίο, το Κ5Α και το Δημοκρατικό Κόμμα κατέληξαν σε κοινή κάθοδο στις περιφερειακές εκλογές της Ούμπρια - Περούτζια μπροστά στον κίνδυνο να αλώσουν στις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου την «κόκκινη» από το 1945 περιοχή ο Σαλβίνι και η Μελόνι. Για πάρα πολλά στελέχη του Κ5Α και του Δ.Κ. εάν πετύχει το εγχείρημα της Ούμπρια, θα αποτελέσει παράδειγμα συνεργασιών στις περιφερειακές εκλογές της Εμίλια Ρομάνια - Μπολόνια, που θα διεξαχθούν μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου, δεδομένου ότι η Λέγκα και η φασιστοειδής Δεξιά κατέλαβαν ιστορικά προπύργια της Αριστεράς στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Χωρίς τη συνεργασία Κ5Α και Δ.Κ. είναι βέβαιο ότι οι δυνάμεις της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς θα κερδίσουν όλες τις περιφερειακές εκλογές που θα γίνουν έως το τέλος του επομένου έτους.

Εξισώνουν τον κομμουνισμό με τον ναζισμό οι πρώην κομμουνιστές του Δ.Κ.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι -πρώην χριστιανοδημακράτης, ο οποίος ανήκει τώρα στο Δ.Κ.- καθώς και 15 από τους 17 ευρωβουλευτές του κόμματος ψήφισαν το κείμενο για τα ογδόντα χρόνια από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που εξισώνει τον ναζισμό με τον κομμουνισμό πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων από τον δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο και τον Εθνικό Σύλλογο Ιταλών Ανταρτών (ΑΝΡΙ), που υπενθύμισε τη θυσία των τουλάχιστον 22 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΣΣΔ στον αντιφασιστικό αγώνα και “το συμβολικό γεγονός της απελευθέρωσης του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό”. Ο Σασόλι μάλιστα έφτασε στο σημείο να εξισώνει την Άνοιξη της Πράγας και την εισβολή των σοβιετικών τανκ με τα εγκλήματα του ναζισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL