Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Ο αγώνας του Πάβελ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Ο αγώνας του Πάβελ

Πάβελ Ουστίνοφ, 23 ετών. Το συμμετρικό, εκφραστικό, πρόσωπό του με τα γαλήνια χαρακτηριστικά και το γοητευτικό, μελαγχολικό βλέμμα κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στα τηλεοπτικά πλάνα των δυτικών μέσων που μεταδίδουν από τη Ρωσία. Η κινηματογραφική και θεατρική κοινότητα της χώρας είναι ανάστατη και έτοιμη για αγώνα. Ο Πάβελ, ανερχόμενο αστέρι του ρωσικού σινεμά, καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε φυλάκιση τρισήμισι χρόνων με την κατηγορία ότι επιτέθηκε εναντίον ενός αστυνομικού στη διάρκεια διαδήλωσης της αντιπολίτευσης.

Οι εικόνες μέσα από το δικαστήριο, με τον γοητευτικό νεαρό ηθοποιό κλεισμένο σε «κλουβί» και δεμένο πισθάγκωνα να στέκεται όρθιος και να ακούει την ποινή του σε ένα γκρο πλαν που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι από κάποια ρωσική ποιητική ταινία, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Η κατηγορία ήταν ότι επιτέθηκε και τραυμάτισε έναν αστυνομικό σε «παράνομη» διαδήλωση της ρωσικής αντιπολίτευσης τον περασμένο μήνα με αίτημα τη διενέργεια «ελεύθερων εκλογών».

Το κατηγορητήριο ανέφερε ότι φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα και πως όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν, επιτέθηκε σε έναν από αυτούς. Ωστόσο, η δική του εκδοχή και εκείνη των υπερασπιστών του είναι εντελώς διαφορετική. Ο Πάβελ όχι μόνο δεν φώναζε συνθήματα, όχι μόνο δεν αντιστάθηκε στους αστυνομικούς, αλλά δεν συμμετείχε καν στη διαδήλωση όπου συνελήφθη. Σε βίντεο που ανέβασαν στο YouTube οι υπερασπιστές του, η προβολή του οποίου δεν επετράπη από το δικαστήριο κατά την ακροαματική διαδικασία, εμφανίζεται ο νεαρός ηθοποιός να στέκεται στην άκρη του δρόμου όταν τον πλησιάζει μια ομάδα ένοπλων αστυνομικών που στη συνέχεια τον συλλαμβάνει με βίαιο τρόπο.

Την περασμένη Τετάρτη, εκατοντάδες διαδηλωτές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα έξω από το γραφείο της προεδρικής διοίκησης στη Μόσχα διαμαρτυρόμενοι για τη φυλάκιση του Πάβελ και ζητώντας την απελευθέρωσή του. Ήταν μια διαμαρτυρία που ακολούθησε εκείνη του ηθοποιού Αλεξάντερ Παλ στα social media. Ο Παλ ανέβασε το βίντεο της σύλληψης του Πάβελ, αποκαλώντας τον μάλιστα με το υποκοριστικό του, και καλώντας τον κόσμο σε μια μαζική εκστρατεία υποστήριξής του. «Από το βίντεο φαίνεται καθαρά ότι ο 'Πάσα' δεν αντιστάθηκε στους άνδρες της εθνοφρουράς και τους αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων ούτε φώναζε κανένα σύνθημα» έγραψε ο Παλ.

Το hashtag #SvobodyPavluUstinovu (ελευθερία στον Πάβελ Ουστίνοφ) ήταν ένα από το κορυφαία της περασμένης εβδομάδας στο ρωσικό Twitter. Πολλοί άλλοι ακολούθησαν το hashtag #Είμαι/Είμαστε Πάβελ Ουστίνοφ αντιγράφοντας παρόμοιο σύνθημα που κυριάρχησε στις διαμαρτυρίες για τη σύλληψη και την παραπομπή σε δίκη του ερευνητή δημοσιογράφου Ιβάν Γκολούνοφ πριν από μερικούς μήνες.

Ως γνωστόν, ο Γκολούνοφ αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούνιο καθώς αποσύρθηκαν οι κατηγορίες εις βάρος του για «διακίνηση ναρκωτικών». Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών Βλαντίμιρ Κολοκότσεφ είχε αναγγείλει τότε την απόταξη, ύστερα από εσωτερική έρευνα, των αστυνομικών που τον είχαν συλλάβει. Της απελευθέρωσής του είχε προηγηθεί μια ασυνήθιστης έντασης και διάρκειας εκστρατεία υποστήριξης του δημοσιογράφου από τις τρεις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ρωσίας.

Συντασσόμενος στο πλευρό του Ουστίνοφ, ο δημοφιλής Ρώσος ηθοποιός Αλεξάντερ Πετρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η καταδίκη του θα επανεξεταστεί και ότι θα αφεθεί ελεύθερος, ενώ ο μουσικός Αντρέι Μακάρεβιτς ανάρτησε το βίντεο της σύλληψης και ζήτησε κι αυτός την απελευθέρωση του Πάβελ. Μέσα στη γενική τηλεοπτική σιωπή για την καταδίκη του νεαρού ηθοποιού, ο δημοφιλής κωμικός Ιβάν Ουγκάντ άρχισε την Τετάρτη τη μεταμεσονύχτια εκπομπή του σατιρίζοντας το γεγονός της καταδίκης του, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του εξέχοντος φιλοκυβερνητικού πολιτικού Αντρέι Τούρτσακ, που χαρακτήρισε τη φυλάκιση του Ουστίνοφ «κατάφωρη αδικία που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Ενώνοντας τη φωνή του με τους υποστηρικτές τού φυλακισμένου ηθοποιού, ο θεατρικός διευθυντής Αλεξάντερ Μολότσνικοφ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Οι δημοσιογράφοι στάθηκαν στο πλευρό του Γκολούνοφ, οι ράπερ στάθηκαν στον πλευρό του Χάσκι (σ.σ.: Ρώσος ράπερ που είχε συλληφθεί και καταδικαστεί τον περασμένο Δεκέμβριο). Σας ικετεύω, τουλάχιστον μην σιωπήσετε για τον Πάβελ και να το μεταφέρετε αυτό στο ακροατήριό σας. Είναι άδικο και πρέπει να το πούμε».

(Την Παρασκευή ο Παβέλ Ουστίνοφ αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση δικαστηρίου μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του τη Δευτέρα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL