Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Η ανεξαρτησία της "Le Monde" υπό την απειλή Τσέχου μεγιστάνα;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ανεξαρτησία της "Le Monde" υπό την απειλή Τσέχου μεγιστάνα;

Μια αχτίδα αισιοδοξίας έχει αρχίσει να διαφαίνεται στο κρίσιμο θέμα της ανεξαρτησίας της ιστορικής εφημερίδας "Le Monde", που έχει ανακύψει τους τελευταίους μήνες, καθώς από τον περασμένο Οκτώβριο έχει κάνει την είσοδό του στο κεφάλαιο της εφημερίδας ένας άγνωστος στη Γαλλία Τσέχος μεγιστάνας, ο Ντανιέλ Κρετίνσκι. Στόχος είναι και να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της εφημερίδας, και να μην απειληθούν τα συμφέροντα των μετόχων. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για το τι μέλλει γενέσθαι.

Μικρή αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, από τα τέλη του 2018. Ο τραπεζίτης, μεγαλομέτοχος Ματιέ Πιγκάς πούλησε το 49% των μετοχών στην εταιρεία Nouvean Monde, στον Κρετίνσκι, που μετά από την εξαγορά γνωστών εντύπων, όπως τα περιοδικά "Marianne", "Elle", "Ici Paris", "France Dimanche", έβαλε στο στόχαστρό του την ιστορική εφημερίδα, προκαλώντας την εύλογη ανησυχία και τις αντιδράσεις των εργαζομένων σε αυτή. Και τούτο ήταν αναμενόμενο, καθώς η συγκεκριμένη εφημερίδα έχει μακρά παράδοση ανεξαρτησίας των εργαζομένων της, που έχουν κατακτήσει τη δυνατότητα να ελέγχουν την εκάστοτε ιδιοκτησία σε σχέση με τη "γραμμή" της εφημερίδας.

Έτσι, οι 460 δημοσιογράφοι της εφημερίδας ζήτησαν στις 9 Σεπτεμβρίου από τους νυν μετόχους να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους και να τους παραχωρήσουν το δικαίωμα "έγκρισης", που επιτρέπει στον "πόλο ανεξαρτησίας" να εγκρίνει ή όχι τις εξελίξεις στη μετοχική σύνθεση. Οι ανησυχίες τους επιτάθηκαν όταν έμαθαν ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις των Πιγκάς και Κρετίνσκι με τον ισπανικό Όμιλο Prisa για να παραχωρήσουν τις μετοχές του στον όμιλο της Monde - αν αυτό ολοκληρωνόταν, οι δύο άνδρες θα γίνονται οι μεγαλομέτοχοι του ομίλου... Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι την έκκλησή τους στήριξαν άμεσα 500 προσωπικότητες της χώρας.

Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Πιγκάς και Κρετίνσκι βρήκαν πεδίο συμβιβασμού, αποδίδοντας το δικαίωμα έγκρισης στον "πόλο ανεξαρτησίας". Ο Ξαβιέ Νιλ, που ελέγχει το 75% της εκδοτικής επιχείρησης της "Le Monde" (που εκτός από την εφημερίδα, έχει το τηλεοπτικό περιοδικό "Telerama", το περιοδικό "La Vie"), προτείνει τη δημιουργία ενός ιδρύματος για την "προστασία της ανεξαρτησίας" της εφημερίδας.

Η οικονομολόγος Ζουλιά Καζέ, στο βιβλίο της "Να σώσουμε τα ΜΜΕ", προτείνει, για να διατηρηθεί η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, "να μεταφερθεί το κεφάλαιο των εφημερίδων προς ιδρύματα, όπως έγινε με τον ιστότοτο Mediapart". "Τέτοιου είδους δομές δεν μπορούν να εξαγοραστούν κι έτσι απομακρύνεται κάθε απειλή", είπε η ίδια σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "La Croix".

Όπως ήταν φυσικό, το θέμα έχει απασχολήσει τον διεθνή Τύπο, καθώς φέρνει στο επίκεντρο την ανεξαρτησία του Τύπου μέσα από μια εμβληματική περίπτωση όπως είναι αυτή της "Le Monde", μιας εφημερίδας που έχει ιδιαίτερη παράδοση στην έκφραση γνώμης των δημοσιογράφων για την εκδοτική της ανεξαρτησία. "Η περίπτωση της ‘Le Monde’ είναι πολύ ευαίσθητη, γιατί πρόκειται για εμβληματικό θεσμό της ελευθερίας της σκέψης και μιας δημοσιογραφίας που δεν υποχωρεί απέναντι στην εξουσία" έγραψε χαρακτηριστικά η ισπανική "La Vanguardia".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL