Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C25.1°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C19.6°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.3°C
3 BF 26%
Στο σκαμνί για υπονόμευση "της οικονομικής σταθερότητας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο σκαμνί για υπονόμευση "της οικονομικής σταθερότητας"

Σε μια χώρα όπου δεκάδες λειτουργοί του Τύπου έχουν οδηγηθεί στη φυλακή για "τρομοκρατία", "τρομοκρατική προπαγάνδα" και "εξύβριση του Προέδρου" ίσως να μην αποτελούσε μεγάλη είδηση ότι δικάζονται ακόμα δύο δημοσιογράφοι. Όμως οι δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι που δικάζονται από χθες στην Κωνσταντινούπολη αντιμετωπίζουν ένα νέο είδος κατηγορίας: "απόπειρα υπονόμευσης της τουρκικής οικονομίας", και μάλιστα μέσω του αμερικανικού οικονομικού πρακτορείου Bloomberg, όπου έγραψαν άρθρο για την πτώση της λίρας. Μαζί τους δικάζονται ακόμα 36 άτομα επειδή σχολίασαν αρνητικά ή αστειεύτηκαν για την οικονομική κατάσταση της χώρας με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι δημοσιογράφοι του Bloomberg Κερίμ Καρακαγιά και Φερτσάν Γιαλινκιλίτς κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν «να πλήξουν την οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας» έπειτα από προσφυγή που κατέθεσε η Υπηρεσία Ρύθμισης και Εποπτείας του Τραπεζικού Τομέα. Το επίμαχο άρθρο δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2018 όταν η λίρα κατέρρεε έναντι του δολαρίου. Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης από δύο έως πέντε χρόνια.

"Υποστηρίζουμε πλήρως τους δημοσιογράφους μας οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε δίκη επειδή έκαναν ένα ακριβές και αντικειμενικό ρεπορτάζ για γεγονότα μεγάλης ειδησεογραφικής αξίας", δήλωσε ο αρχισυντάκτης του Bloomberg  Τζον Μίκλεθουαϊτ. Ο εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF) στην Τουρκία, Ερόλ Οντέρογλου, κατήγγειλε "μια νέα ανησυχητική τάση που έχει στόχο τον τρόπο κάλυψης των οικονομικών θεμάτων».

Τον περασμένο Απρίλιο ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τα δυτικά ΜΜΕ ότι υπερβάλλουν στον τρόπο που παρουσιάζουν την οικονομική κατάσταση της χώρας. Στη συνέχεια η δεξαμενή σκέψης (think tank) SETA, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, κατονόμασε σε έκθεσή της Τούρκους δημοσιογράφους που εργάζονται για ξένα μέσα και χρησιμοποιούν "αντικυβερνητική γλώσσα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL