Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Ρέντζι και Σαλβίνι επιχειρούν να μονοπωλήσουν τον πολιτικό στίβο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρέντζι και Σαλβίνι επιχειρούν να μονοπωλήσουν τον πολιτικό στίβο

Σε ανασύνταξη (ή ανασύσταση) οδηγείται το ιταλικό πολιτικό σκηνικό με τον Ματέο Ρέντζι να καταφέρνει να σχηματίσει κοινοβουλευτικές ομάδες στη Βουλή και στη Γερουσία, τη στιγμή που στο Κίνημα Πέντε Αστέρων (Κ5Α) καταγράφεται ένα κλίμα δυσφορίας κατά του Λουίτζι Ντι Μάιο, που φτάνει για ορισμένους στα όρια της διάσπασης. Και ενώ οι ακροδεξιοί της Λέγκας του Σαλβίνι και οι νεοφασίστες Αδελφοί της Ιταλίας παραμένουν άτρωτοι, τουλάχιστον... στις δημοσκοπήσεις, ο Ρέντζι και ο Σαλβίνι προσπαθούν να μετατρέψουν τον πολιτικό στίβο σε μια προσωπική πολιτική διαμάχη για να περιθωριοποιήσουν τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

«Μπίνγκο» του Ρέντζι στο Κοινοβούλιο

Στη «Ζωντανή Ιταλία» (Italia Viva), το νέο κόμμα του Ρέντζι συμμετέχουν μέχρι στιγμής 26 βουλευτές (από τους 111 βουλευτές των κομμάτων που εκλέχθηκαν με το Δημοκρατικό Κόμμα) και 15 γερουσιαστές (από τους 52). Χάρις στο Ιταλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSI) ο Ρέντζι θα καταφέρει να δημιουργήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα και στη Γερουσία, όπου απαγορεύεται ο σχηματισμός ομάδων που δεν έχουν συμμετάσχει στις εκλογές. Από τη στιγμή που το PSI συνεργάστηκε με το Δημοκρατικό Κόμμα, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του PSI συμφώνησαν να δημιουργηθεί στη Γερουσία η ομάδα «PS - Italia Viva» προσφέροντας στον Ρέντζι σημαντική αναγνωρισιμότητα στους θεσμούς.

Η αποχώρηση του Ρέντζι από το Δημοκρατικό Κόμμα φαίνεται ότι άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και στο Κ5Α, το οποίο φαίνεται να βιώνει μια... εξέγερση εναντίον του «αυταρχικού» και πολυσυγκεντρωτικού Λουίτζι Ντι Μάιο, που δεν αποκλείεται να πάρει και τη μορφή... διάσπασης. Κάτι που διέψευσε πάντως κατηγορηματικά το Κ5Α. Παρ’ όλα αυτά ο νεαρός γκουρού του «Κινήματος» Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα προειδοποίησε το Κ5Α «να μην εμπιστεύεται το Δ.Κ.», κυρίως γιατί «είναι υποκριτές», καθιστώντας σαφές ότι μέσα στο Κ5Α υπάρχουν μεγάλες αντιστάσεις προς τη νέα κυβέρνηση και έναν από τους βασικούς συμμάχους της.

Ο Ρέντζι και ο Σαλβίνι προσπαθούν να μονοπωλήσουν το πολιτικό σκηνικό και να το μετατρέψουν σε μια προσωπική τους διένεξη, αναπαράγοντας το δικομματικό μοντέλο με στόχο να περιορίσουν κάθε άλλο πολιτικό αντίπαλο ή ανταγωνιστή από το ίδιο τους το πολιτικό... στρατόπεδο. Η αντιπαράθεση αυτή θα περάσει, φαίνεται, και στη μικρή οθόνη, αφού ανάμεσα στις 15 με 17 Οκτωβρίου θα συμμετέχουν σε πολιτική αντιπαράθεση τύπου debate στη δημόσια ραδιοτηλεόραση RAI.

Σύμφωνα με τη τελευταία δημοσκόπηση της EMG Acqua, η Λέγκα παραμένει πρώτο κόμμα με 33,1% και ο Σαλβίνι ο πλέον.. υπερτιμημένος πολιτικός, ενώ το Δ.Κ. ακολουθεί με 20,2%, το Κ5Α με 18%, οι φασίστες Αδελφοί της Ιταλίας με 7,3%, η Φόρτσα Ιτάλια με 7%, η «Ζωντανή Ιταλία» του Ρέντζι με 3,4%, η «Περισσότερη Ευρώπη» με 2,7% και η «Αριστερά» με 2%.

Αύξηση αφίξεων προσφύγων και μεταναστών

«Το σύστημα κατέρρευσε στη Λαμπεντούζα», κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου των αστυνομικών SAP Παολόνι, ενώ μόνο χθες έφθασαν από τη Λιβύη άλλοι 102 πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια στιγμή, δεκάδες Τυνήσιοι διαδήλωσαν έξω από τον καθεδρικό ναό του νησιού εναντίον της επαναπροώθησής τους στη χώρα τους. Άλλα 223 άτομα διασώθηκαν από την Ocean Viking στη θάλασσα ανάμεσα στην Ιταλία και τη Μάλτα, μερικά από τα οποία είχαν εγκαύματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τον Σεπτέμβριο αποβιβάστηκαν στην Ιταλία 1.435 άτομα, σε κατά 51% υψηλότερα επίπεδα από τα 947 άτομα του Σεπτεμβρίου 2018, ενώ από τις αρχές του έτους έχουν φτάσει 6.570 πρόσφυγες και μετανάστες, σε σχέση με τους 20.859 του 2018 και τους 102.954 του 2017.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, στη συνάντησή του με τον Κόντε την Τετάρτη στη Ρώμη, υποστήριξε την ανάγκη αυτόματης αναδιανομής και μεταφοράς των μεταναστών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και την υιοθέτηση κυρώσεων σε όσες αρνούνται να υποδεχθούν ναυαγούς και μετανάστες. Τις επόμενες ημέρες θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών για να διαμορφώσουν μια κοινή πρόταση προς τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL